我要做車手!

1001 回覆
193 Like 27 Dislike
返工OT忙到無時間上黎
我再次打開車窗,鬆開安全帶,轉身跳出車窗。

其實車已經停定了,我也不知道自己為何會選擇跳車。

由於動作太大,我身體落地後自然地叫了一聲「哎呀」。

四周的中大學生都不約而同看著我,

有的在暗笑,有的在「O嘴」...

「原來你咗係問題少年,仲係癲佬黎。」肥雪一臉無奈。

「咁你車我黎中大即係做乜?」

「黎接我個女放學囉。」肥雪指著其中一名在掩著嘴笑我的女學生。

女學生邊笑邊走向我們...

「老竇,呢條傻仔邊個黎?」女學生笑著指向我。
------------------------------------------------------------------------
我應該...
A:待肥雪開口介紹
B:趕在肥雪開口前馬上自我介紹
A
b
b
B
投票結束
我決定趕在肥雪開口前自我介紹,

第一句先說甚麼?
------------------------------------------------------------------------
A:你好,今天天氣很好。
B:你好靚女!
C:我先唔係傻仔!
D:其實頭先出咗小小意外
D
B
a
d
b
B
B
投票結束
「你好靚女!」

「吓...哦...多謝...」女學生略帶一點尷尬。

「緊係喇,我個寶貝女喎!」肥雪出口打完場。

「哈..點解你會喺架停定嘅車上面跳落黎?」

「其實係你老竇搞到我驚嚇過頭...個腦一片空白先會咁。」

「老竇,你又開快車嚇人?」女學生睜開雙眼看著肥雪。

女學生的問題反映出我並不是第一名受害者。

「咁嘅速度都接受唔到,將來點出去揸車?」肥雪反問。

「咁某部份原因都係我反應過大者。」這次到我來打完場。

面對略帶尷尬的場面,我應該...
A:先建議大家上車再說
B:繼續在原地說話
C:獨自離開
D:向女學生索取電話號碼
A
A
C
D
D
D
D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞