[HKUSPACE] 召集所有太空人的面孔(3) 最後一個sem

1001 回覆
12 Like 2 Dislike

有冇講錯到

無錯 我懶
每個subgrade -0.3 每個大grade -0.4 咁落去就啱
Handbook都有表對照咩grade=幾多point

有冇講錯到

無錯 我懶
每個subgrade -0.3 每個大grade -0.4 咁落去就啱
Handbook都有表對照咩grade=幾多point

CGPA係點計?

A+ 4.3
A 4.0
A- 3.7
B+ 3.3
B 3.0
B- 2.7
C+ 2.3
C 2.0
C- 1.7
D+ 1.3
D 1.0
F 0.0

如你係year 1,今個sem 3科A+ 3科A,咁你今個sem嘅gpa= (3*4.3+3*4.0)/6科=4.15

但系統只會show你sem1 gpa同cgpa都係4.0(max)=爆左4。

你會問咁我剩低個.15有咩用

就係用黎拉你個cgpa(只適合於爆左4嘅同學)

當你下sem如果sgpa衰左例如得4科A 1科B+ sgpa=(4*4.0+1*3.3)/5科=3.86

sgpa=3.9 跟住cgpa就會用翻你咁多次嘅sgpa做weighting

= (sem1 gpa*科數+sem2 gpa*科數)/總科數

=(4.15*6+3.86*5)/11

sem2嘅cgpa= 4.02

即係又爆左4,你嘅cgpa=4.0/4.0

如果year2嘅 sem3 sgpa 5科係3.62
cgpa= (4.15*6+3.86*5+3.62*5)/11+5
=3.89

有冇講錯到

大致都岩,但weighting果part錯左
佢唔係用你讀幾多科去計,係用cre,
如果你有D科係1.5cre,用你呢條式去計會有問題
同埋計cgpa果時,係唔會幫你個sgpa進位,即係3.86就3.86,唔會變3.9
準確既計法係你每科個grade乘返果科係幾多cre,加埋之後除返總cre數

同埋計cgpa果時,係唔會幫你個sgpa進位,即係3.86就3.86,唔會變3.9
準確既計法係你每科個grade乘返果科係幾多cre,加埋之後除返總cre數

所以上面問sem1炒左sem2要追幾多先夠既人
可以自己計下,因為個個未讀一樣既cre數

所以上面問sem1炒左sem2要追幾多先夠既人
可以自己計下,因為個個未讀一樣既cre數

唔該哂
通常幾點會出grade

朝早10點咁上下

唔好啦
通常幾點會出grade

朝早10點咁上下

唔好啦

想早d?
Gpa
Year one jj
通常幾點會出grade

朝早10點咁上下

唔好啦

想早d?

早D仲好
點解聽日要返學
gpa god
點解聽日要返學

岩岩食飯撞到聽日個lecturer 隔黎枱
Gpa
Year one jj

有得追咪幾好 好過year2仲老是遇著仆街grpmate
Gpa
Year one jj

有得追咪幾好 好過year2仲老是遇著仆街grpmate

Agger
gpa god
gpa god
gpa god
好唔想返學呀
GPA God
GPA god
GPA God
Offer God
如果year1sem1死咗,仲有冇得追?
GPA GOD
如果year1sem1死咗,仲有冇得追?

上面有巴打用心分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞