[HKUSPACE] 召集所有太空人的面孔(3) 最後一個sem

1001 回覆
12 Like 2 Dislike

唔該你阿巴打,百幾人有5個人唔合格搞到我好驚

其實咩科嚟 講到咁 不過拉curve嘅 唔好睇太死

engine仔獨門科,我係驚佢連步驟分都唔比,你知yr2一抄要被迫yr3 take返搞到好驚

Hd定asso engine
唔會嘅 俾啲信心自己啦 更何況亂諗改變唔到結果

hd engine

邊個stream

bse

而家GPA幾多?點解咁擔心

~2.9,每個sem都有一科擔心sem1擔心engine maths,sem2擔心msp,sem3擔心epm,我係估唔到epm會出背野同埋d題目多數a part錯,b part就跟住錯,搞到我好驚,又驚lecturer唔比step分
希望努力會有回報啦 一定要爆到4
2月6 岀gpa

all the best

再推早一日

上面唔係話唔係2月7咩
2月6 岀gpa

all the best

再推早一日

上面唔係話唔係2月7咩

portal出左notice,2月6出gpa

真心咩 要跌穿呢個位了 仆街了

我見15年天書 通常啲人year 1 cgpa都係3.5-3.8 爆4都有 但唔多 但year 2 sem 1啲gpa就真係個個都3.8以上啦 點都好啦 努力左先啦巴打

我嘅yr2 sem1已經過咗去
天書我都有睇 所以先更加無信心 有心理準備入唔到了

我都想入hku bss 一齊加油啦巴打 無事既
利申:year one jj
嚟嘅始終要嚟...

再推早一日

上面唔係話唔係2月7咩

portal出左notice,2月6出gpa

2月7應該係未confirm所以未見到notice 係唔知我個fd點搵到
早左原定時間成半個月有多

我見15年天書 通常啲人year 1 cgpa都係3.5-3.8 爆4都有 但唔多 但year 2 sem 1啲gpa就真係個個都3.8以上啦 點都好啦 努力左先啦巴打

Year1仲有得追 year2就...
加油

加油

通常啲人sem1成績唔好 sem2要追番有幾多分先夠

加油

唔為止唔好

engine仔獨門科,我係驚佢連步驟分都唔比,你知yr2一抄要被迫yr3 take返搞到好驚

hd engine

邊個stream

bse

~2.9,每個sem都有一科擔心sem1擔心engine maths,sem2擔心msp,sem3擔心epm,我係估唔到epm會出背野同埋d題目多數a part錯,b part就跟住錯,搞到我好驚,又驚lecturer唔比step分

我唔肯定你邊個lecturer教
但我果個就同我講
話好似計NPV, payback year咁,如果你有步驟show出到黎
咁你就有step分,但如果呢D位你一步出答案就計岩有分,計錯就無

加油

如果你sem 1讀15個cre, GPA得3,
你sem 2讀18cre, GPA要過3.9先拉到CGPA去3.5

hd engine

邊個stream

bse

但我果個就同我講
話好似計NPV, payback year咁,如果你有步驟show出到黎
咁你就有step分,但如果呢D位你一步出答案就計岩有分,計錯就無

我全部有寫step,我係actual value個條計錯後面d cpi個d就跟住錯但我都有show條formula出黎我驚冇step分,帕拉圖個條唔夠時間畫條curve,但d x,y軸同object有寫哂,希望執到幾分……
點解我cwb space話係2月7先出result
點解我cwb space話係2月7先出result

cwb遲少少架

hd engine

邊個stream

bse

但我果個就同我講

今年2班EPM同一個阿sir教

加油

你sem 2讀18cre, GPA要過3.9先拉到CGPA去3.5

如果係sem1 都係讀18cred呢
開學果陣唔知發咩神經揀左36cred
通常幾點會出grade

加油

如果係sem1 都係讀18cred呢
開學果陣唔知發咩神經揀左36cred

其實你知唔知CPGA點計?
通常幾點會出grade

朝早10點咁上下
CGPA係點計?
CGPA係點計?

CGPA係點計?

A+ 4.3
A 4.0
A- 3.7
B+ 3.3
B 3.0
B- 2.7
C+ 2.3
C 2.0
C- 1.7
D+ 1.3
D 1.0
F 0.0

如你係year 1,今個sem 3科A+ 3科A,咁你今個sem嘅gpa= (3*4.3+3*4.0)/6科=4.15

但系統只會show你sem1 gpa同cgpa都係4.0(max)=爆左4。

你會問咁我剩低個.15有咩用

就係用黎拉你個cgpa(只適合於爆左4嘅同學)

當你下sem如果sgpa衰左例如得4科A 1科B+ sgpa=(4*4.0+1*3.3)/5科=3.86

sgpa=3.9 跟住cgpa就會用翻你咁多次嘅sgpa做weighting

= (sem1 gpa*科數+sem2 gpa*科數)/總科數

=(4.15*6+3.86*5)/11

sem2嘅cgpa= 4.02

即係又爆左4,你嘅cgpa=4.0/4.0

如果year2嘅 sem3 sgpa 5科係3.62
cgpa= (4.15*6+3.86*5+3.62*5)/11+5
=3.89
CGPA係點計?

A+ 4.3
A 4.0
A- 3.7
B+ 3.3
B 3.0
B- 2.7
C+ 2.3
C 2.0
C- 1.7
D+ 1.3
D 1.0
F 0.0

如你係year 1,今個sem 3科A+ 3科A,咁你今個sem嘅gpa= (3*4.3+3*4.0)/6科=4.15

但系統只會show你sem1 gpa同cgpa都係4.0(max)=爆左4。

你會問咁我剩低個.15有咩用

就係用黎拉你個cgpa(只適合於爆左4嘅同學)

當你下sem如果sgpa衰左例如得4科A 1科B+ sgpa=(4*4.0+1*3.3)/5科=3.86

sgpa=3.9 跟住cgpa就會用翻你咁多次嘅sgpa做weighting

= (sem1 gpa*科數+sem2 gpa*科數)/總科數

=(4.15*6+3.86*5)/11

sem2嘅cgpa= 4.02

即係又爆左4,你嘅cgpa=4.0/4.0

如果year2嘅 sem3 sgpa 5科係3.62
cgpa= (4.15*6+3.86*5+3.62*5)/11+5
=3.89

有冇講錯到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞