【結局】《末日下的那些人》 (3) - 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

865 回覆
56 Like 1 Dislike
前POST:https://lihkg.com/thread/871832/page/1

「當一切必迎來終結, 生命還有沒有意義?」

故事背景:

小行星即將撞擊地球, 人類千年文明即將終結的當下, 我們建造出巨大的方舟。以黑科技建成的方舟將會載著人類尋找適居的星球, 人工智能的高速進化會為我們帶來希望, 冷凍技術能停止我們的衰老, 我們將會在新天地中再遇................但這是他們的故事。

方舟沒法載上所有人, 總有些人沒有登上方舟的資格, 只能留在地球等死。

當中, 包括我。

這是我們最後的故事。

我的名字是楊子平, 我們是末日下的那些人。

-------------------------------------

作者Facebook: https://www.facebook.com/lihkgvantablack/
紙言:https://www.shikoto.com/articles/167157.html

多謝大家一路支持,終章連載中, 即將迎接最終結局!!
hi
HI 未有文
諗住打文, 開新POST, 然後去舊POST POST LINK, 點知就爆, 多謝大家, 依加打字
1000留名想睇絢香線

冇呀
如果你真係出書 我會買架
me too
(但出書的話,
覺得最後一章可以再執執佢,
因為個人感覺最終章嘅節奏有d 太急)
因為樓主轉左新工冇時間hea趕住收尾

唔係 急咩? 我冇咩特別控制快慢咁...
不過有人搵我先算啦, 出書係每個作者既夢想黎既
新post留名
lm
留名
新post留名
又比你岩岩好1001
Lm
樓主
好在冇俾搶到
話說, 其實有冇人覺得琪琪都好慘?
話說我今次出文落左D心機

光柱熄滅的一瞬間, 一個龐然巨物從我們的左方, 即是崇光百貨的後方飄出!正發出「隆隆」巨響的熱氣球飄出, 黑色的巨大球身在黑夜中難以辦別方位和遠近, 槍王和寄葉正在搖籃上俯視下方,這時才發現身後有熱氣球的琪琪回首, 抬頭難以致信的看著眼前的熱氣球, 好像看到了偵探勝利的眼神似的, 而更近一點, 本來被攔在琪琪面前的我更是目瞪口呆

唔知大家想唔想像到個「分鏡」

就係一鏡過, 先影住熱氣球, 寄葉, 同槍王,

鏡頭後拉, ZOOM大

影 近既:回頭向上望既琪琪+ 遠方空中既熱氣球

鏡頭再後拉, 再ZOOM大

影 近既: 楊子平 中既: 遠少少正回頭向上望既琪琪+ 遠方空中熱氣球

咁樣既分鏡, 唔知就咁睇出文既字大家有冇呢種畫面
只能說是自作自受
有心留畀你
其實每次啲戰鬥場面或者場景我都會自己幻想出黎
所以無問題
多謝
本來想用屌kitty幫你完左個post佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞