【結局】《末日下的那些人》 (3) - 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

865 回覆
56 Like 1 Dislike
冇文
就打完
等你
呢篇好緊要, Check緊錯字, 就出
無問題
「寄葉, 你同小莉都要走, 你地兩個絕對唔可以留係度。」

沒想到我有此一著的寄葉想抗議, 我卻直接轉身不給她機會。

隨即, 中央圖書館的所有閘口打開。

只要逃離這兒, 就會安全。

往東, 往西, 往南, 大嶼山, 西貢, 都會是安全的地方。

他們都是沒有自己包袱的人, 可以說走就走。

但是---

卻沒有一人動身。

「咦?」

我尷尬的重新打開麥克風:「呃..呃..呃..我話, 真係可以走架, 呢度好快會變戰場, 快D..」

「你講咩啊, 阿平。」很久沒聽到的聲線。

低沉, 沉穩, 磁性, 有規律而不會沉悶, 如軍人, 如紀律---

如可靠的守護者。

他是--

三號登上講台:「我地冇人想走。」

「三號?!」連寄葉也大吃了一驚。

「對唔住, 但我歸隊喇。大家好, 可能有人唔識我, 我係三號, 獅山十字會護衛隊既前隊長--」

他堅定的看著下方。

「--亦係女王, 琪琪既師傅。」

我聽到台下傳來不少於一下的倒抽涼氣聲音。

「搞成咁, 我諗我都要負上好大既責任。」他向台下深深鞠上躬道歉, 「係我教出呢個女魔頭, 但我...我只想逃避, 我甚至驚左自己教出黎既怪物, 但係既然阿平都企左出黎, 我諗我係時候似返一個大人。」

他輕拍寄葉臂膊, 又向我點一點頭。

「我唔敢求大家既原諒, 但我依加呢一刻只想求大家既幫助。」

不知不覺在三號接下來的講話間, 愈來愈多人集結到講台下。

沒有人想逃,沒有人放下武器, 沒有人離棄彼此。

這一群笨蛋, 竟然在世界末日下為著毫無意義的事堅守, 相信著毫無意義, 死者的理想。

這就是終局, 這就是終焉。

末日下的第一種態度, 來自人性中自私一面, 人類最原始也是最終的惡,

自私。

末日下的第二種態度, 來自人性中似有還無的一面, 卻在文明盡頭閃爍的....

...相信, 我們已經看到了那閃爍的光芒。

齊老大的星星之火, 貝兒播下的種籽--

以我, 和我們每一個人之間所結下, 交織的緣分。

在這末日下的世間,燃燒, 發芽, 共鳴。

最終幕, 開演--

終章之四: 倒數盡頭已至, 回應善良之人

最終章: 世界末日已至, 末日下的那些人

多謝大家一路睇呢個故睇到呢度
好高興大家會鐘意我寫既野, 希望大家會鐘意我準備既結局
咁就去到最終章
好過有生之年系列呀
講完要講既故事係作者既責任
這就是終局, 這就是終焉。

屌你AI錶,以為咁就完左,嚇撚得我
知錯就還知錯,支持寄葉就還支持寄葉,兩回事黎既
Kitty最高 Kitty王道
你支持既係Kitty 定 妹妹
琴晚睇完就秒睡左
Kit即是妹,妹即是kit,受上含shake,亦復如是
借位

在黃金廣場外分手~在時代門外再聚~~
https://lih.kg/929068
係咪寫得太悶咁解
等果陣已經好眼訓
所以今朝見多次
我其實次次寫完自己都會睇幾次
末日前1日。中央圖書館內。
「屌啦星,等文等到世界末日啦,樓主對撚完錯字未」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞