【結局】《末日下的那些人》 (3) - 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

865 回覆
56 Like 1 Dislike
少左人
禮拜一忙姐
Final季節
考完一個試就睇一次 儲咗咁多篇一次過睇好爽
出文就有人
維園中央草坪位於戰場的後方, 早已被我傳授了文雀法門的寄葉與我在黑暗中如兩條無聲的影子, 瞬間滑過了女王軍的陣地。草坪被一堆綠林包圍, 在末日沒人修剪下, 草坪的草早已長至及腰, 旁邊的一圈樹林也相當茂密。

「佢係度。」

透過樹影, 我們可以看到琪琪正一個人站在草坪中央, 卻沒有想像中的大軍。

為甚麼?

這兒理應是最深入的地方, 防禦卻最為鬆散, 樹林中甚至沒有任何埋伏, 只有在草坪中弧身一人的琪琪。

「阿平。」寄葉把手搭到我頸背上,「 了結佢。」

「嗯。」

琪琪的用意是在開揚的草地中, 我們沒有方法隱藏身影。

而且, 這是有效的。

所以, 再怎麼藏身也沒有用。

我和寄葉動身, 大刺刺的穿過樹林---

「琪琪!」

我於她身後呼喚她的名字, 即使用上無聲步法, 於草堆間也會發出聲音吧。

「阿平。比我想像中耐, 但你終於黎..啦.......」打扮得如和寄葉一樣的琪琪回過身來, 手上的旗幟在飄揚的卻是獅山十字會的旗幟, 說話到最後, 她看到我旁邊的寄葉, 馬上變得陰沉起來。

「你仲好意思揚起呢一面旗啊。」寄葉臉上露出嘔心的表情, 看到我自己打扮得一模一樣的人, 恐怕不會好受, 好像我看到高佬平一樣。

「唔通你好意思啊, 八婆。」

琪琪最恨的人, 就是寄葉。

「琪琪, 點解你會變成咁.......」我心中百感交雜, 本來應該在危難時站在前線,手中旗幟永不倒下的勇士, 卻變成了使獅山十字會覆滅的女魔頭-女王。

「因為你啊, 阿平, 我做咁多野都係為左你, 你唔明咩?」

「我點可能會明!!」我大吼一聲, 「唔好用我做藉口! 齊老大, 舜兒, 絢香, 所有人, 所有人都因為你而受傷甚至戰死!」

「我唔理!!」琪琪回以尖叫, 「再唔做就冇時間, 都要世界末日啦! 再唔為自己爭取幸福, 就再冇機會!一個女仔為左自己幸福而努力, 有咩錯!」

「你睇下出面! 你好好睇下出面! 就黎係世界末日, 因為你一個人既自私! 大家要打生打死!」

樹影外, 兵器相撞, 槍炮互撞, 風中滲著人類慘叫的聲音。

沒想到世界末日下, 會是這種光景。

更沒想到這光景, 是由曾經付託希望的人鑄成。

突然--

「呼---」一陣火焰從樹木之間湧出, 火舌以不尋常的速度擴散, 把路上一切都燒成飛灰, 火炎纏在樹木之間形成一道火牆, 把我, 寄葉, 琪琪從維園之中分離出去, 一時間外面的情況好像被熱風阻礙著似的。

「琪琪...」我難以致信的看住她。

「無乜野, 只係好簡單既機械。」她把手上的搖控扔掉, 可惡, 剛剛的電磁脈衝沒有影響這邊嗎。

「你咁樣間開我地, 你既人馬黎唔到救你。」

「救我?」琪琪聞言先是一呆, 然後仰天大笑----

「哈哈哈哈哈!! 救我?! 阿平! 你到底係有幾唔了解我啊!」

「.......」

寄葉怒道:「 琪琪, 收手啦, 你地唔會贏, 女王軍唔會贏。」

「我地人數多過你地, 武器精良過你地, 陣形好過你地, 點解會贏唔到?」琪琪低著頭, 雙眼的視線卻直直射向寄葉。

「因為你心中無信念。」寄葉雙眼流露出堅定, 一直以來的成長, 使她在氣勢上不亞於琪琪。

「信念...哼哼, 我對阿平既信念唔會輸俾你!」

「琪琪, 愛情唔係講邊個付出多就會贏。」寄葉還在勸導這曾經的師妹。

「點會唔會!!」被刺中痛處的琪琪暴怒。

「香港公園! 係我帶領大家驅逐敵人! 解除羅醫生既沙林毒氣!! 赤柱! 係我救出阿平去追個架小巴!! 香港大學! 係我令阿平振作! 又係由我牽制馬教授! 言寄葉! 你憑乜野啊! 你咩都冇做過! 你只係不停咁拖累阿平!」

的確, 每次在關鍵時候, 琪琪總會助我一臂之力。

但是我沒有想過背後她的感情。

強逼自己急速成長, 強逼自己負起眾人的希望, 是因為她的執念--

結果, 也是同一份執念令她走上歪路。

琪琪見寄葉沒法反駁:「我啊..已經唔求D咩..我只想阿平望下我, 摸下我頭, 理下我....但係..但係點解..明明我先係最幫到手, 但係我連東條絢香都比唔上? 我咁努力, 到底係為左D咩? 你知唔知我係港大個時, 你只可以依賴我, 我幾開心? 你訓係度我幫你刮鬚, 我幾咁幸福? 」

她深吸一口氣:「但係! 但係你掛住你個言寄葉! 佢打你! 佢想殺你! 佢成日拖累你! 你都只掛住言寄葉! 點解世界末日前, 你連最後一絲溫柔都唔俾少少我? 楊子平....」

琪琪在說的, 是寄葉被洗腦時的事。

也許那時, 琪琪心中燃起過了一絲希望。

希望--卻被我親手粉碎掉。

結果, 就是現在這樣。

那麼, 琪琪就必須要由我來親手制止!

琪琪的控訴完結後, 好一陣子我們也沒法回話, 大氣中只剩下密林正猛烈燃燒的「霹靂啪啦」聲音, 冬風吹過草坪的聲音, 和我自己心臟砰砰跳動的聲音。

「仲未太遲, 琪琪。」我向她真誠的說, 「返黎啦, 依加呢個唔係真正既你。」

「或者係。」她抬頭看我, 「已經太遲, 阿平, 我知道我做錯, 但係我...我冇第二條路選擇, 只有錯既路, 先可以達到我既目的。」

「未太遲架, 琪琪, 唔好再錯落去啦。」寄葉也是苦口婆心。

「你收聲, 言寄葉。」琪琪舉起旗桿, 化成長槍的旗桿直指寄葉, 「你最無資格講呢D說話。」

「........」

「今日最多只可以有一個人走出呢個草坪。如果有, 個個只會係你, 阿平。不過我唔講得你會有贏既機會。」

「我地點都唔會輸....唔會輸俾你呢D咁既人!」寄葉擺出戰鬥架式。

「結果只會一係阿平殺死我, 一係我殺死阿平然後同佢殉情。我唔會好似你呃我咁, 阿平...你知唔知我個時幾咁傷心...嗚嗚...」琪琪是真心的在傷心著, 哭著。

「咁寄葉呢。」我滑出小刀。

「無論點都好, 我都會先殺言寄葉!」琪琪怒氣沖沖瞪向寄葉。

聽說琪琪一直以來都在嚴格的訓練自己, 在推崇享樂的末日下, 她控制自己飲食, 訓練肌肉, 搏擊,陣法, 兵器, 槍械.......可見, 這女生是一個意志極為堅強的人, 而動力就是為了更能幫上我的忙。而不幸的是, 使其變成樣子的原因, 也是一樣。

人和畜生, 可能只是一線之差。

正面對抗, 我和寄葉本來聯手是有可能和她對抗的。

本-來-

「依加係我地之間最後既時間, 阿平。」她掏出了那東西。

那東西是...!!

「我為左你, 留住佢到依加。」

注射器貼到頸上的血管。

「琪琪! 唔好! 已經再無鎮靜劑!!」我舉手阻止, 但忘了琪琪的我觸不到的地方!

那是羅醫生的強化針!為甚麼她手上會有!? 羅醫生不是已經再沒有存貨, 最後的強化針也被他用在自己身上了嗎?!連串問題閃現腦海, 我卻沒能阻止琪琪!

「你同寄葉表白個之前, 我負責處理羅醫生既屍體....你當然冇注意過我啦!!你根本心入面從來都冇我!!」

琪琪雙眼湧出淚水。

她每一滴眼液, 是充滿了絕望, 憤怒, 傷心, 失望, 不解...

也許一路以上的一切, 對年輕的琪琪實在太沉重。

然後, 她悲痛的壓下按鈕, 馬上針筒清空所有藥水, 可以看到青筋從注射處蔓延到琪琪全身!

那時我只是扒掉羅醫生身上所有鎮靜劑, 卻沒有發現還有第二支強化針!

這樣的話琪琪就是死路一條!馬上她就會因為暴走的強化而心跳衰竭而死....

「楊---子---平!!」被強化的琪琪手執長槍, 瞬間向我們撲來!

好快!

「噹!」我和寄葉一起舉起手臂格擋, 但是長槍重重砸到前臂上, 即使已經是二人合力, 我與寄葉只是相抵了半秒, 琪琪微微施力,我和寄葉已經馬上被巨力扔飛幾米遠!

「嗚..」

「嗚...咳咳..」

我感到兩條手臂完全失去感覺, 擊中的地方腫了一大片, 沒想到強化後的琪琪的光是一擊已經可以同時把我和寄葉轟飛!

不行, 現在的她簡直是無敵, 我和寄葉聯手也沒法對抗!

「言..寄...葉!!」琪琪雙眼死瞪寄葉, 殺氣四溢。
OK
谷左幾耐
好耐冇讀書唔識
日日都忙
距離完結: 4日
得個一篇,你想有幾多人睇?
快啲出啦
要返工, 不了
劈炮啦
呢篇唔多夠喉喎
準備要死了
好難全程好似前面咁熱血既
狂戰士琪琪

12月14日晚, 香港將會睇到雙子座流星雨
寄葉唔好死呀
冇喇?快啲出文
一直有追,咪頹啊
琪琪其實都幾慘
no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞