【結局】《末日下的那些人》 (3) - 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

865 回覆
56 Like 1 Dislike
我屌
身為作者我好慚愧
對唔住
花絮

話說今晚出文有一瞬間, 我真係覺得絢香呢個角色做得非常之有血有肉, 點解呢, 因為我自問寫故時間都唔短, 我第一次, 第一次俾角色BAN撚左我個IDEA

話說呢一段

「我一定要否定你。」琪琪如我一樣滑出另一邊衣袖的最後一把小刀。

「我唔會否定你, 我只係要守護值得守護既人。」絢香舉起武士刀, 被血染污的雙眼卻是清晰得如子夜澄空。

原版並唔係咁!

我本身並唔撚住咁寫, 而係用返對偶式既對白, 即是咁:

「我一定要否定你。」琪琪如我一樣滑出另一邊衣袖的最後一把小刀。

「我都要否定你, 琪琪。」絢香舉起武士刀

然後就係我打完呢一句既一瞬間, 絢香呢個角色活過黎BAN左我, 佢話我知佢並唔想否定任何人, 佢返黎唔係為左否定D咩, 而係想貫徹自己既意義到底, 於是就變成左最後既版本, 「我唔會否定你, 我只係要守護值得守護既人。」, BAN左我既原句變成佢自己既對白, 第一次有角色既細膩到連對白都可以修改到附合返角色本身, 個下感覺真係好奇妙

句嘢太過唔會係佢講
真係, 個下係作者中二病發, 然後俾角色本人修正
斬撚到爛晒又斷手又含膿緊係有血有肉DLLM
唔好咁諗....日本妹都係型既
我個人覺到阿平會得到3個人的愛,最主要的原因係因為佢得到寄葉,冇左寄葉,阿平唔會有咁多吸引人的時候
瘦田無人耕, 耕開有人爭
樓主打好篇結局未?
如果未打可以考慮下14號晚做fb live,
一路打結局出黎,
一路俾d fans 響chat room 吹水?
我無fb
女人就係咁
未打好但唔會直播
因為我出文會係咁改不斷分心, 唔係咁好
耕下我OK?
Gut高個籮柚啦
又自己俾自己寫既野整喊
明日: 大結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞