【結局】《末日下的那些人》 (3) - 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

865 回覆
56 Like 1 Dislike
推推
一口氣由keroro追到live好爽
樓主寫人真係寫得好好 好立體
睇到我停唔到 心跳加速埋一份

壞消息就係 我live咗
好消息: 出文
文呢
成個鐘都出唔到
本次出文推薦BGM:https://www.youtube.com/watch?v=cB8YnpNnfP8

精銳部隊包圍, 次精銳從側翼開路, 其他兵力流竄襲擊, 女王軍外圍防線崩潰!

「殺啊--!!」

「喂, 許少傑, 你真係覺得佢係網球場?」我提出疑問。

「唔覺。」許少傑冷靜的說道, 這人其實比想像中有頭腦, 「係赤柱一戰可以睇到, 個琪琪既號召力係來自佢親征前線, 依加佢雖然變左, 但我唔認為佢會係後方乖乖等我地攻入去。」

「下?!」

「但係, 有個方向總係好既!」

與女王軍的大部隊才一交鋒, 馬上發現在外頭的遊兵散軍大相徑庭, 不但每人手執戰場上最強的長兵器, 如槍, 如矛, 火器的數量也增加不少, 而更重要的是!

「哥哥, 由空中可以睇到佢地正排出陣型!」

「開炮!」

「砰隆! 」「砰隆! 」「砰隆! 」 遠方的土製大炮射擊!

但是--

「舉!!」

一把女聲號令, 一群二人同執一扇車門的人陣形整齊的向上舉起鋼門, 土製大炮只是炸飛了一兩個沒氣力的倒楣鬼, 整體上完全沒有傷害!

「What the fuck...雪....」偵探的聲音傳來, 「文雀, 你有冇聽過咩叫馬其頓方陣?」

「冇啊。喂你條仆街食夠麵未?!」

「你前面個堆就係!」

盾陣散開, 一群女王軍個個手執長槍, 大約50人一組的列陣, 最首的一列人舉起長槍,往我們推進! 突然之間, 維園的球場上亮出一道又一道的槍牆, 無數的長槍往我們步步刺來!

果然, 騎兵部隊最先受到牽制, 長槍有效的牽制著馬匹的速度, 馬匹沒法施展全速, 甚至已經有赤柱部隊的人連人帶馬倒下!

「警告: 敵軍背襲, 旅遊巴接近中, 數量約為50架。」

「仆街, 佢地想封住我地係維園!」

後方的旅遊巴群捱著炮擊與槍火, 還是成功的堵住了維園南方入口!

這回輪到我們陣腳大亂!

就在這時, 我們一直在針對的人, 女王-琪琪終於出現。

「大家聽好! 係呢度聚集, 忠於神聖本能既人啊!」琪琪的聲音從四方八面響起, 相信已經騎劫了維園的廣播系統, 「面前既, 就係佔據住港島肥沃土地, 係世界末日前都係睇唔起九龍人, 新界人既偽善者!」

開始了, 琪琪的號召力。

「呢一刻, 我地已經再無退路! 呢一刻, 我地亦唔需要再後退! 擊倒佢地, 消除末日共享愉悅既最後屏障, 打倒佔領住大部分愉悅既小部分人!」

「噢!!」

「好!!」

前方的人馬上又活躍了起來,長槍方陣甚至是在往前跑, 我們一時間竟然再次被壓制!

到此為止嗎?!

「依加開始排除旅遊巴!哥哥, 支持住!」

我聽到後方戰車啟動的聲音, 炮擊聲響起, 但是---

「千其唔好! 得一個缺口既話穿過既時候一定會被人攻擊!」

「竟..竟然係咁..」說到戰場經驗, Kitty始終不及許少傑。

現在前方被長槍方陣牽制, 他們向我們舉槍壓迫, 可以看到不少我們的人正在倒下, 而後方雖然只有旅遊巴陣, 但是旅遊巴把南方出口重重圍住, 一時間沒法全數撒退, 而且---

根本沒人想撤退!

「呀!!」

又一人倒下。

等等, 那聲音!

「大飛姐!」

寄葉認出, 想出往救援, 但是卻被人拉住!

「唔好去, 小葉!」

眼看兩個長槍方陣正在向大飛姐的方向逼近!大飛姐的右耳被割去血流披面!

「許少傑! 去救佢啊!」

「唔得!! 我地黎就係要打贏仗, 就係要打敗女王! 點可以為左一個女人--------」

「啪!」我不要命的扇了許少傑的一巴掌。

「.....」許少傑難以致信的瞪著我, 我也難以致信的瞪著他。

「如果你唔去! 你一定會後悔! 大飛姐死左,我地算係贏咩!!」

我心中傳來一陣心痛。

因為我想起了絢香。

「......仆你個街! 呢一巴你同我記撚住!垃圾楊子平! 」說罷許少傑躍上旁邊的一隻馬, 一腳踹下本來在上面的赤柱隊員, 然後策動馬匹往兩個方陣之間衝鋒!

「大家跟住許少傑上!」

「殺啊--!」

同樣沒路可退的我們也置生死於度外, 跟著許少傑前進!但是只見許少傑一馬當先, 往戰場上最危險之處陷陣!

前方幾個俱樂部的人在拼死反抗, 但一個個被幾支長槍刺穿身體, 看著那些扭曲而流血直流的人體, 我再次感受到現在--正是戰爭!

「截住佢地!」

「咪撚指意!!」這邊都是最不要命的一群, 甚至有人拿著炸彈撞到槍陣中與其同歸於盡!

「上啦....大家..」

「一定..要贏..嗚 ..咳!.」

「繼續去啊啊啊啊啊!」「轟隆!」

「唔好打, 直接抱走!」

「使你講!」許少傑於馬背上伸出手臂--

「飛!!」

正低頭淌血的大飛姐,恍如已經放棄, 但是她卻微笑著, 似乎看到某個記掛著的人。直至她聽到那個人確切呼叫, 抬頭一看---

然後, 伸出右臂!

「啪!」雙掌交疊!

「伏--」飛姐被拉到馬背上!

「嘶----!!」馬兒長嘯一聲折返!

「你做...咩黎...」大飛姐在馬背上幾乎失去意識,又哭又笑著。

「本來唔想架!」許少傑鮮有地於馬背上溫柔回首一笑, 「俾佢地傳染左,搞到我愈黎愈蠢。」

「傻瓜。」大飛姐昏倒前面上卻盡是甜蜜。

我看到天上在監測的無人機, 連忙說道:「Kitty! 用無人機幫佢地斷後!」

「但..咁唔係最優選擇..」

「做人唔係只做最優選擇!!」果然是剛剛出世沒多久的人格。

「明白, 哥哥, 無人機群 S9 2A B2 啟動自毀!」

話音剛落, 天上的無人機發出極大的馬達聲, 似乎以超越極限的速度旋轉機翼, 爆出火花和燒焦的味道然後高速撞向長槍方陣!

「Fire in the hole !」東叔的人馬, 大學的人馬, 赤柱的人馬通通用彈弓, 擲石索等等扔出身上所有爆炸物, 一時間車門鋼盾沒法應付--

「轟隆!」

黑煙, 爆風, 火焰於許少傑身後爆發, 我們成功轟掉了一個槍陣!

但是--

「咁落去會俾追上架!」寄葉氣急敗壞!

許少傑想必也知道這一點, 於是---

「去啦, 馬仔!」他一躍下馬, 再拍動馬屁股, 只載住一人的馬兒啼叫一聲, 載住被晾在馬背的大飛姐飛奔過來, 精通騎術的阿黃連忙飛躍到馬背上止住去勢, 來我們這邊那麼大飛姐暫時已經安全。

為了減輕重量, 許少傑自己在槍陣前躍下了馬!

「黎啊!」他毫無懼息, 雙手各執散彈槍對住前方的槍陣。

「楊子平, 如果我有事就幫我好好照顧大飛姐。」

白痴啊你!?一定有其他方法的! 一定有的啊!!

有嗎?

在一支支的長槍前, 許少傑的大衣被風吹起, 他展露出梟雄的霸氣怒瞪前方的槍陣, 沒有一絲後悔, 沒有一絲恐懼, 沒有一絲退縮。

前方12個人, 後方12個, 再後12個, 36支長槍指向許少傑。

在燈光下, 許少傑的背影好像特別巨大。

「你睇個白痴。」

「以為自己好型啊?」

「隊佢老母! 隊佢老母!」

女王軍的人傳來嘰笑, 諷刺著一人前對一個槍陣的許少傑。

梟雄末路。
但是---那是許少傑!

率領著地下力量, 向政府的方舟護衛隊死纏的許少傑!連404末日小隊也弄不死的許少傑! 不是英雄, 而是瘋子, 即使同樣打著世界末日將至, 可以為所欲為著的旗號--但面對高神父這種跨越底線的畜生, 還是揮下正義之錘的許少傑!

如蟑螂一樣, 烏糟卻打不死的梟雄。

不知那個人說過一句這樣的話--

守護著背後心中所愛的人才是最強!!

不可以輸--!

也不會輸--!!

不可以恐懼--!!

也不會恐懼--!!

怎--可--以--輸--給--你--們--啊--!!

「就係依加!」

一進入散彈射程範圍, 許少傑馬上開火! 果然這一著早已被看破, 一扇扇車門早已舉起擋下子彈!

「砰!」

一下槍響劃破長空--

三人倒下!

這是...三段擊?!

「砰」

一下槍聲再響, 六人倒下!

瞄準了每一扇車門的左面舉盾者, 左右同時舉著左輪的槍王乾淨利落的開火, 車門失去支撐, 重量往後壓下, 長槍方陣馬上被破!

「從後開槍係牛仔既恥辱.....」槍王清空彈巢, 把左輪向腰間子彈帶一扣一收, 馬上又補滿了彈, 「所以要滅晒大家口, 唔好意思啦!老友!」

「現代問題, 就用現代武器解決。」回過神來許少傑雙手同執兩支散彈槍, 一瞬間拉近了距離, 長槍的除了槍頭方, 近距離下就是普通木棍, 但散彈槍在近距離下殺傷力卻如鬼神, 許少傑在已經崩敗的方陣間霸道的穿梭, 槍響完一發又一發, 直至子彈用盡, 他掏出大刀砍殺, 銀光飛舞了幾秒, 整個方陣已經是全滅。

「點解...」我望向後方, 本來被旅遊巴圍堵, 近中央圖書館的維園南方出口湧出支援!旅遊巴已經被通通挪開!

「係中央圖書館入面既人同學生, 外面既人都有啦。雪...」偵探解釋道。

「一個推唔郁就十個! 十個推唔郁就一百個! 總會推得郁!咁先係我地! 咁先係爸爸既獅山十字會!」齊姑娘帶著外圍的人現身。本來被斷開的星河再次匯流, 我們的全軍在維多利亞女皇的凝視下步入維園, 點點燈光把銅像映得發亮--

竟然不是爆炸, 不是起重機, 不是拖車...而是單純而原始地以所有人合力挪開斷了我們後的旅遊巴!

「呢班人...係咪痴線..」女王軍其中一人難以致信的說道。

「可能係架! 我地世界末日都講信念講理想! 喪架!」阿黃把那人逃命的機會也奪去, 直接騎馬攔腰把從方陣中逃出的那人軟殺。

「已經追蹤到無線電來源, 雪...琪琪用無線電連接維園既廣播系統講野同指揮,雪... 而壞處就係...」

「講重點!」

「中央草坪既正中間!」

正中間..?

呵呵, 我知道了。

因為平地沒法藏匿自己身影, 所以琪琪選擇於那兒等我自己找上門。

「我地係度對付佢地! 阿平! 上啦!」榮記喊道。

「上啦阿平! 我地幫你開路!」東叔喊道。

「楊子平! 死左既我唔會放過你啊!」許少傑吼道。

「阿平! 了結佢!」Kary喊道。

把這些陣營甚麼的一個個擊破的工作, 就交給大家!

「寄葉, 我地穿過去!」

「哥哥。」Kitty柔聲說道, 「最後既道路, 又我黎幫你打開。」

所有無人機飛到我們頭頂, 可以看到無人機上繫上了特別的裝置--

「電磁衝擊波- 最大輸出!啟動!」

隨著這一句, 現場所有燈光熄滅, 耳邊的無線耳機只剩下沙沙的雜音, 甚至連陪我闖過了種種難關的智能手錶也沒有任何畫面, 維園陷入了漆黑中。周圍的人一時間敵友難分, 動作和節奏也慢了下來, 但是同樣地, 無人機也被EMP影響, 墜落到地上, 耳邊也再沒有Kitty的聲音。

「寄葉---」

「唔使驚, 阿平, 我陪住你。」

我們二人脫離大隊, 借著黑暗施展種種文雀的法門, 穿越正忙於對付正面來襲的獅山十字會的女王軍---

琪琪, 了結這一切吧!
邊打邊改
快啦一二一二出文啊
出完啦
正呀喂
嘴巴似極甜
不是英雄, 而是瘋子

劉馬車
其實如果許少傑咁樣死嘅話都幾型
依家乖乖地咁等小行星啦
邊有咁易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞