【結局】《末日下的那些人》 (3) - 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

865 回覆
56 Like 1 Dislike
冇大家一路支持點寫得完呢, 多謝大家
大家呢段日子唔係白過既, 活著, 死去既人, 都有其意義. 心滿意足既話就當然啦
多謝大家支持
對於毀滅地球作者有一份執著
有人搵我梗出架Wor, 可能會膽粗粗寄信去出版社自薦下
寫既時候我都會考慮讀者既感受啦
我明讀者會唔鐘意D咩, 我記得紅VAN個時
推到1001, 竟然成個POST一篇文都冇
同埋因為我出文算快同密?
出書既話, 我希望得啦
始終作者既希望就係出書, 算係自己一個夢想
有幸出到書我一定唱通街, 放心
多謝支持, 出書既話言之尚早啦
但睇到大家都話我寫既野有出到書既水平我真係好開心既
下集《末日下的那些人- 帝國反擊戰》
J字
我要寫故後感都真係有排寫
主角既夢係象徵意義, 無劇情上既安排, 請盡情解讀 (7分)
小莉既預知能力可以講下,

「....即係末日既一刻,按之前實驗投下既坐標同資料 吸左你地過黎。」

之前作家咁講--

「雖然只係假設, 但小莉既能力, 係由外界激發既, 係咪?」

「係啊, 天生唔係預知者, 預知只係副作用...偵探講過。」

請自行領會
咁講故以「末日」既前題就冇晒啦
今晚會出既文係下個故既預告, 另外fb page上有個投票俾大家玩下, 有興趣既可以去禁下, 係講下個末日系列既故既, 當然我自己都會有自己既考慮
推到出書
想一次睇晒個結局所以忍咗幾日冇入過嚟個post

但呢幾日嘅等待係值得嘅,加埋啲bgm一齊睇就更加有畫面

樓主嘅文筆令到每個角色都有血有肉,有佢地自己嘅性格同理念,呢一點做得好好

成個故事我最鐘意絢香 雖然因爲”東條”呢個姓令佢被人唾罵,但佢遇到阿平之後就令佢人生有所轉變,有值得守護嘅人,對阿平不離不棄,最尾仲可以喺佢懷內死去,可以話係死而無憾

多謝樓主寫咗個咁好嘅故,期待你下個作品
呢個真心Get 唔到
因為本來係另一個故會講, 不過唔係咩關鍵劇情所以冇所謂啦
感覺到大家睇完個故都係感到滿足同治癒, 同我既目標係一致既, 因為我唔想大家睇完後覺得好空虛咁樣。

絢香呢個角色其實都係我最鐘意既角色, 理由同你一樣, 或者成個故之中最幸福同冇遺憾既就係佢
瑪嘉烈醫院的急症室即使是晚上九時多還是這樣人頭湧湧。間中傳來的咳嗽聲, 關節痛而引起的呻吟聲, 時不時還有救護車推到浴血的人衝入來, 剛剛上班幾天的新手女學護還沒法習慣這兒的氣氛。

「....先生請到分流站。」

真是倒楣啊, 為甚麼要由最辛苦的急症室開始.....

病人走到分流站, 女學護有點緊張卻緊貼程序地為他帶上血壓計, 又探熱, 問病人有沒有去過旅行之類...都是例行公司。

「去個邊等叫飛。」輸入好資料的女學護交出寫著「非緊急」的小紙條, 指指遠方的一排殘舊膠凳。

「非緊急?」眼前因為冬天打太多邊爐而喉嚨痛的港女皺起眉頭, 但還是坐在膠凳上帶上Airpod聽起了音樂。

「唉。」為甚麼這樣多人濫用急症室? 女學護想起昨天被靜電電到而飛的前來的婦人。

「唔使緊張Wor.」後面的前輩除下黃色的防護服, 塞到寫著醫療廢物的膠箱中。

「我..唔係緊張啦。」學護苦笑, 新人的她不敢解釋太多。

「我明既, 人就係咁, 我地做好份內事就得。」

屏幕上顯示出下一個病人登記的資料, 女學護吸一口氣, 看著麥克峰叫來了等待分流的病人。

是一個由老婆婆伴著的小學女生, 身上還穿著校服。

有點..不妥。

明顯, 前輩和女學護也感到了這點, 二人身上總有著奇怪的氣氛散發出。

「咩事黎睇急症?」

女學護準備為小女生帶上血壓計時, 前輩一個箭步拉住她。

「前..輩?」

「個度。」前輩搖搖頭, 以眼神示意她別亂動。

不發一言的小女生, 總是死死的瞪著女學護, 那是好像想吃人一樣的眼神。

女學護壓下心頭的不安, 看看那個位於屏幕旁邊的小吊飾。

那是一個深木色的小陀螺, 被一根紅線掛在護士枱病人看不到的後方。本來一直靜止不動的陀螺, 現在正緩緩的旋轉, 而且旋轉好像正在緩緩的加快。

她是新人不知道也很正常, 但前輩知道--

麻煩來了。

小陀螺的正式名字, 是「瑪那儀」, 易理解一點的名字是「魔力偵測計」。

這個小女生身上, 正散發出魔力。

「.....七, 七號房。」女學護記得口頭教導的處理方式, 指著遠方在急症室盡頭, 在匆忙急症室中顯得格外寧靜的醫生房。

「佢行唔到....」老婆婆焦急的說道。

正當學護又扶她上輪椅時, 一個低聲哼唱著歌瑤的少女攔住她, 隨左歌聲飄過, 女孩的神色似乎又放鬆了下來。

「唔該晒, 但呢度由我地接手啦。」她展露和急症室氣氛相反的陽光笑容。

少女把她抱到輪椅上。

身後一個身材高高瘦瘦, 帶著黑色口罩的男醫生向護士站的二人點點頭, 便跟著少女回到七號房。學護對這醫生了解不多, 只知道七號房中的黑口罩醫生, 專門處理這種特殊的病人。

「喂! 有冇搞錯呀! 我就要等! 佢即刻有得睇醫生! 你地點做野架! 我要投訴呀....」剛剛的港女走到分流站前理論, 前輩連忙為女學護應付, 與港女交涉著。

而女學護看看沿走廊遠去哼著歌瑤的少女, 又看看帶著黑色口罩的醫生, 心中的好奇更甚。

然後, 她終於注意到--

在女孩被推走開始, 屏幕旁邊的沉色木陀螺, 已經停止了轉動。

《撞鬼請勿排急症- 駐急症室解咒師與女助手》

作者: VantaBlack

2019年1月 連載開始

可以快d開始嗎
絢香
感謝作者
睇到你新故個preview以為係講齊姑娘
Same here
唔想睇鬼故
btw 例行公事 唔係公司

好似ending E咁既效果
算啦,啲錯字都費撚事再捉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞