我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
未睇文 訓唔著

驚一訓就有
為咗肝臟著想早啲瞓 聽朝起身就會見到大量文
係咪真嫁? 唔準呃我嫁
要滿滿的
今日又夜咗更 sorry大家
呢度係正篇,補文會聽日晏晝放,換言之聽日會更兩篇畀大家補數

……發生咩事?

唔係……點解呢度會有個男人死咗喺度?

啱啱我仔細逐間石屋搜查過,應該無任何人喺呢條村入面……

「啊啊啊!係Kelvin!」Zoe指住男人條屍大嗌,「點解佢會死咗喺度㗎?」

就算唔知係Zoe講嘅人係邊個,都大概估到係同佢一齊嚟呢度行山嘅朋友。

死狀如此恐怖,只能係山魅所為。

鞋底有種濕漉漉嘅感覺,我舉起腳一望係粉色嘅鮮血,從男人後腦枕流過嚟……

唔通……唔通……

佢係從村外被高空掟入嚟?

「癡線!癡線㗎!我要落山啊!」Zoe驚慌大叫一聲,然後轉身跑出去。

「唔可以跑出去!」

但Zoe早已失去冷靜,一味咁跑出去,無論我點叫佢都截唔停佢。

而家唔係糾結男人屍體嘅時侯,我或者明白鎖羅盆村所謂「離奇失蹤」嘅真相。

正當我諗住追出去嘅時侯,卻發現白寧目光呆滯咁望住男人條屍。

唔記得仲有呢個傻妹……!

「唔好望啦!」我拉住白寧隻手,「快啲追住個女仔先!佢會有危險!」

「……喔?喔!」白寧回過神望住我。

我拖住白寧跑出去追Zoe,小黑亦隨即跟喺我身後。

追出去途中我好幾次差點截得住Zoe,但可惜無論我點捉都捉佢唔住……

因為我捉唔到。

直到差唔多村嘅入口,Zoe先肯停低腳步。

但佢停低嘅原因唔係因為我。
喺村嘅入口,有幾個著住紅色連身裙,臉色白如死灰嘅長髮女人。

係山魅。

佢哋就係嘗試迷惑我,殺死啱啱嗰個男人,兼且同村民離奇失蹤案有關嘅原兇。

Zoe不知所措望住佢哋,雙腳正一步一步後退。

嗰幾個山魅企喺村口,無打算再行近我哋,但就企喺度咧開嘴巴詭異咁笑。

佢哋腳邊有兩個人瞓咗喺度。

「阿樂、阿傑……?」Zoe露出驚恐嘅眼神。

其中一個山魅雙手手指化成幾條樹藤,插落嗰兩個人背脊,好似叉嘢食咁將佢哋舉起嚟。

已經死咗。

同Kelvin死法一樣,被多枝樹枝從體內插穿而死。

「死……去死……嘻嘻嘻……」

山魅隨手一甩,將其中一個人向我哋身後嘅鎖羅盆村掟過去。

砰—!如同西瓜爆裂嘅響聲再從村內傳出。

果然。

啱啱嗰個男人係佢哋從村外掟入嚟。

「要要要要要走……」Zoe嚇到差啲企都企唔穩,狼狽咁後退幾步,「要搵埋芷欣即刻走!」

「芷欣……講佢?」

山魅將樹藤伸入草叢,然後又隨手一揮——

咚—!

一道黑影飛到Zoe腳邊。

「芷芷芷芷芷芷芷芷欣……啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」

係個五官、軀幹,甚至下體都被樹枝插咗好多個洞嘅少女跌咗喺Zoe腳邊。

Zoe嚇到坐落地下失禁,搏晒命咁向後爬——

咚—!

一條屍體掉咗喺Zoe面前——
「點解……點解……?」Zoe崩潰咁望住眼前。

呢條屍體唔係其他人……而係Zoe自己。

無錯,從一開始我遇到嘅Zoe並非活人,而係一個亡魂。

所以佢先怕我用太陽燈電筒照佢,所以我先捉極都捉唔住佢。

佢大概連自己已經死咗呢件事都唔知,以為自己仲係一個活人。

「無可能㗎……無可能㗎㗎㗎㗎㗎㗎㗎!」

Zoe雙手撳住頭,邊喊邊失聲大叫。

「嘻嘻……嘻嘻嘻嘻……嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻!」

幾隻山魅放聲咁嘲笑住Zoe。

「嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻!」

「假㗎……一定係假㗎!我明明仲活生生喺度,我仲未死,我仲未死!」

Zoe企起身,向嗰班山魅衝過去!

「唔好呀!」

我拔出銀刀,跑過去嘗試阻止Zoe。

「嘻嘻……再見……」

但已經太遲。

其中一隻山魅佢張開血盆大口,將Zoe嘅亡魂吸入肚中。
樹人
Zoe姐係芷欣?
我都追番黎睇,好睇
姐係全部死晒
你睇清楚啲
好好睇,終於追到live 好鍾意啲靈異得嚟唔係sell恐怖想嚇人,而係入面有故事有情感既故仔
「芷欣……講佢?」<-呢句唔係山魅講㗎咩?

山魅將樹藤伸入草叢,然後又隨手一揮——

咚—!

一道黑影飛到Zoe腳邊。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯

呢條屍體唔係其他人……而係Zoe自己。

定係山魅以為條屍係芷欣
我諗係山魅想嚇下佢所以丟返Zoe條屍去Zoe面前?
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24718560

之前discuss有人post過類似故事...又係同結界,時空扭曲有關
多謝絲打
主要係作為第一身嘅主角係身經百戰嘅驅魔師
所以都唔會有咩嚇到佢
Yes
結界同時空扭曲都好出名 西貢最多傳聞
好耐之前孔明仲寫過西貢同丁利華添
其中一隻山魅張開血盆大口,將Zoe嘅亡魂吸入肚中。

打多咗隻字,改返
我並無停低腳步,拎住銀刀向山魅嘅頸部斬過去!

嗖—!山魅脖頸斷開一半,露出樹木嘅斷面。

只見山魅依然保持詭異嘅笑容,雙手扶住個頭,將頭部同頸部接合返埋一齊。

「嘻嘻……嘻嘻嘻嘻……」

真係令人討厭嘅笑聲。

我即刻後退到村口位置,警戒地同山魅對視。

「師父,Zoe發生咩事,點解好似俾佢哋食咗咁?」白寧愣望住眼前幾隻山魅,「佢哋……係啲咩嚟?」

「山魅,由樹木、雜草或者山石化成嘅妖。本來應該係只會做惡作劇嘅妖怪,但唔知點解會變到咁兇暴。」

不但會殺害人類,仲以人嘅魂魄為食糧。

非常邪惡。

「但佢哋好似唔敢行埋嚟咁……啊!」白寧恍然大悟,「八陽陣!」

「原本鎖羅盆村有法陣保護,免受怨靈同妖人侵,但唔知咩緣故全村村民離開條村,途中誤入結界,俾山魅通通殺晒。」

沿路見到嘅骸骨,就係鎖羅盆村原居民嘅屍骸。

因為時空扭曲,結界內時間流逝速慢緣故,村民嘅骸骨至今未完全風化。

「無形結界係隨住磁場持續變化,後來磁場延展到鎖羅盆村,結界將鎖羅盆村包覆,於是之後嘅行山人士就搵極都搵唔到鎖羅盆村。」

呢個係所謂嘅真相。

不要左上山——其實係「不要再上山」先啱。

不過呢句話並非準確,因為無論上山定落山,都係會死。

但而家知道真相亦無用。

——真相,係由知情人講出嚟嘅事實。

而我哋,早就自身難逃。
文啊
唔知白寧bb今次有咩作為呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞