我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
夢生巴
唔怪得篇故熟口熟面
罰你即刻出多篇
舞巴嘅訪問環節同四月巴有冇關係
點解有關係
因為佢篇文都有角色專訪環節
其實都幾吸引,同讀者多咗互動,又可以睇到角色嘅另一面
有人有加更
靈異,對魔法興趣不大
Hello
今晚夜啲更 推一推
推多推
好夜喇,出文未

我坐喺café角落,對面多咗個奇裝打扮嘅女仔。

「對唔住呀」、「唔好意思呀」、「我都係覺得唔好意思」、「張支票有幾多錢㗎」、「我幫你執返啊」……

呢幾句話短短幾分鐘出現咗過百次,節省篇幅所以略。

運氣呢樣嘢好神奇,幾乎全部宗教都會提及呢樣嘢,但無人可以確實證實存在。

你可以想像成機率,但本身係咪一樣實質嘅嘢則無從得知,所以我哋唔會盲目相信運氣。

但今日我信——命裡有時終須有,命裡無時莫強求。

所以本來諗住由得佢,當係自己黑仔。

殊不知佢話:「爺爺話過欠人嘅嘢就一定要還,如果唔係會遭天譴!」

Ok,咁我問佢有幾多,佢打開佢個銀包畀我睇——

「呢個係我今晚晚餐……本身諗住去試鋒味漢堡……」

三十蚊,連單買個鋒味漢堡都買唔起。

「算啦,嗰度少少錢就由佢。」

「唔得!一係我畀住三十蚊你先,遲啲再還畀你呀!」

「唔使。」

「咁……一係我幫你執返呀!」

「坑渠咁深唔通你爬落去執?」

「唔試過點知得唔得!」

點解……可以咁煩?
大多數人咁嘅情況都會即刻嗌多謝走人,但佢就執著到唔還畀人勢唔罷休咁。

呢個女仔……發生咩事?

「個蓋……好似有啲重……」

「你做乜撚嘢?」

我喺原地俾佢糾纏咗十幾分鐘,為免佢俾人當係傻人發現案,我逼不得已向佢妥協。

「淨係一杯咖啡……真係夠?」

「好過鋒味漢堡。」

幾經說服後,奇裝女終於唔再向我道歉,但唔知點解而家邊望住我飲咖啡邊傻笑……

日式道袍外套、白色背心、牛仔短褲、老爺爺拂塵……愈睇愈奇葩,定係新式仙俠cosplay嚟?

可能我望得太入神,佢留意到我目光。

「你呢身打扮係咩一回事?」

點知我呢一問就好似篤中佢開關,佢即刻變到好雀躍咁講:「哈哈哈!本身唔講得出去㗎,不過算喇……唔怕話畀你知,其實我係個道士,識斬妖除魔!」

著住道士袍但又唔講得出去係咩玩法,唔通Bruce Wayne會著住戰衣同你講佢唔係蝙蝠俠?

唔知係咪我皺起眉頭,佢表情好似有啲不滿咁話:「我唔係講笑㗎!我真係一個道士,唔信我畀我啲法寶你睇!」

仲有法寶添,唔知佢會唔會拎支金剛棒出嚟,然後嚟個七十二變?

正當我滿心期待時,佢喺書包拎咗個裝住蔥嘅透明膠袋。

蔥……?

What the fuck?
奇裝女拎棵蔥出嚟,邊沾沾自喜喺度揮邊話:「唔好睇小呢棵蔥啊,雖然佢只係一棵蔥,但佢係一棵好有用嘅蔥,只要對住鬼拎呢棵蔥出嚟,佢哋就會即刻退避三舍。」

中西電影都會有用蔥蒜驅散殭屍同吸血鬼嘅情節,原理味道過於刺鼻,但用嚟驅鬼又係咩新興宗教嘅花式?

「我仲有另一件法寶,呢件比起啱啱嗰件更加勁!」

可以超越蔥,究竟係蒜頭定芫茜?

但答案出乎意料地正常,係一張刻有朱紅色文字嘅黃色符紙。

呢張符紙算叫有板有眼,但望望下……點解啲字體有種可愛過頭嘅feel?

「呢張符好勁㗎,叫做鬼畫符,有避邪鎮靈嘅作用!嘿!」奇裝女冷不然將符紙黐落我額頭,「係咪好有用呢!」

用娃娃體去畫符紙,唔怪得之叫做鬼畫符。

不知不覺我好似俾佢牽著鼻子走,明明我係嚟飲咖啡而唔係睇佢黐符紙落我額頭。

我慢慢張符紙擺返低,心平氣和問佢:「你仲有無其他法寶呀?」

「無喇……其實呢,我資歷仲尚淺,好多嘢都仲未學識……」奇裝女耷低頭,收返起啱啱囂張嘅表情,實在叫人摸唔清佢頭腦構造。

莫講話作為一個驅魔師應有嘅知識,連一啲道士嘅風範都無。

望見一個咁嘅女仔自稱道士,我忍唔住問咗句:「點解你會做道士?」

「點解?」奇裝女呆咗呆,然後答:「我啊……雖然咩都唔識,又傻頭傻腦咁,但我想去幫啲有需要嘅人,所以就去做道士囉!」

因為想幫人,所以做驅魔師。

曾幾何時都聽過同一句說話。
星期日喎,要加更㗎
「但想幫人唔一定要道士㗎,做社工,做義工……好多職業都幫到人。」

「咁係因為——」

叮—!

檯面上嘅電話傳嚟鈴聲。

「荒廢學校探鬼之旅預定聽晚10點」

「到時小學對出小巴站等 唔準放飛機牙😤」

「荒廢學校探鬼之旅?咩嚟㗎?」奇裝女一臉好奇咁望住我。

「我啲同學叫我去探險,無咩特別嘢。」

「哦……咁啊……」奇裝女呆咗呆,「咁我可唔可以一齊去㗎?」
跟住呢
Lived
好正呀個故 正皮
新讀者lm
其實叫穆姑娘俾過張新既支票咪得
係囉,應該唔難
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞