我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
「點解你會喺度?」我詫異咁望住眼前人。

「你話十點學校小巴站對出等啊嘛!」

眼前呢個女仔,就係累我張支票跌落坑渠罅,打扮奇裝怪異嘅道袍少女……好似叫白寧。

「又係你叫我鍾意就嚟嘅。」

又好似講句呢句話,又幫自己立咗flag。

當初呢句話係基於裡面只係普通鬧鬼事件,而家知裡面有怨靈,情況就唔同。

「我嗰陣講下笑,裡面好危險,你都係唔好入去。」

「點解啊?我係個道士,當然要嚟驅除惡鬼啦!」

「你……」

我懶得同佢爭拗住,因為我發現已經過咗十點,但仲未見到Shelly佢哋。

我拎出電話,原來Shelly半個鐘前whatsapp過我。

「我地早左到 你泥吾泥牙 唔泥我地就入去先」

「浩然話想入去先咼 我地入左去拉 你到左就心比我地拉😂」

大鑊……原來佢哋已經入咗去!

我即刻打畀Shelly。

嘟——嘟——

嘟——嘟——

無人聽。

嘟——嘟——

「喂?」

「Shelly!我到咗學校門口,你哋喺邊?」

「我哋喺……沙沙……」
「咩話?我聽唔清!」

「沙沙……你講咩……我話……喺……沙沙……」

「喂!你聽唔聽到我講咩?」

「沙沙沙沙……我……啊啊啊!」

「喂!你哋發生咩事?我依家即刻過嚟!」

「沙沙……見到……沙沙……」

咔嚓——

「喂!喂!應下我!喂!Shelly!」

一片寂靜。

我再打多次畀Shelly,但只有「暫時未能接通」語音。

唔通……佢哋出咗事?

「你朋友……發生咩事呀?」

「我依家要入去。」

校門被緊緊鎖上,我爬上佈滿雜草枯枝嘅欄柵,入到學校裡面。

「喂!等埋我……」白寧笨手笨腳咁爬上校欄。

校舍大門大開,但裡頭只有陰森詭異嘅感覺。

我跑入校舍,霎時感到一片寒冷,周圍空氣彷彿被凝固。

裡面黑到乜嘢都睇唔到咁制,於是我拎出電筒照住前面三四米左右位置,沿住極微弱嘅光線前行。

「小凌。」

一縷白煙頓時冒出,喺我耳邊徘徊。
「呢度嘅陰氣比一般地方重好多,你要小心。」

換句話,呢度嘅怨靈非常強大,足以影響成間學校。

一般而言,普通人係睇唔到靈體,因為眼睛感知唔到嗰道頻率嘅能量。

所謂「陰陽眼」,並非抹一抹牛眼淚就會開到,而係基因突變嘅結果。

舉個例,人類嘅視錐細胞只能感知紅綠藍三色,望唔到紅外線同紫外線以外嘅能量,但鳥類可以感知埋紫外線,所以鳥類比人類望到更多映像。

某部分人視錐細胞基因突變,可以感知更廣泛頻率嘅能量,因而擁有望到靈體嘅能力。

而我戴緊嘅隱形眼鏡,就係改變光線折射,令我睇到更廣泛頻率嘅能量,繼而望到靈體。

不過有一種例外——

「喂!等埋我!」白寧上氣唔接下氣走到我身邊。

「殊,細聲啲。」

校舍內部非常殘舊,天花牆身剝落大半,牆角築起唔少蜘蛛網,欄杆燈膽舖滿晒塵。

但奇怪嘅係見唔到有蜘蛛喺度,荒廢咁耐亦無雜草喺度叢生。

而且呢度異常寧靜,就算放輕腳步行都聽到自己腳步聲回音。
「好黑,咩都睇唔到咁唔唔——」

我撳住白寧把口,認真向佢講:「你跟住我無問題,但依家開始唔准亂咁出聲,唔准亂咁郁,聽到未?」

白寧睜大眼睛,乖巧咁點頭,我先放開手。

噠——噠——噠——

一陣非常緩慢嘅腳步聲從上面傳來。

噠——噠——噠——

唔通係Shelly佢哋?

但腳步聲仲非常緩慢,而且聽落好似只有一個人嘅腳步聲。

我沿住走廊向前行,而腳步聲則愈嚟愈接近。

噠——噠——噠——

前面係樓梯,我沿住樓梯行上一層,再照向走廊時發現一道背影。

「Shelly?」

眼前呢道背影係一道女仔嘅背影,身高體型同Shelly差唔多。

佢緩緩轉過頭嚟,映入眼前係一副陌生嘅臉孔,並非我所認識嘅人。

只不過……

眼前少女面色蒼白,雙眼泛黑,嘴唇泛藍,臉上有兩條黑色淚痕,頸上仲有一條黑紅色嘅瘀痕。

而且佢個頭係一百八十度轉過嚟。
吊頸死
加速
番工無野睇
個頭轉完未
360°都嚟緊
推啊
會甩
我同佢互相對望。

「嗚嗚嗚嗚嗚啊啊啊啊啊!」

少女發出低沉嘅叫聲,然後突然向我哋衝過嚟。

「哇哇哇!佢衝緊過嚟啊!」

少女嘅目標係白寧,我為咗救白寧將佢推開,但唔小心俾少女撲咗落地下,手上電筒更掉落地下,眼前頓時一片漆黑!

漆黑之中我同佢雙手互相角力,但佢力氣異常地大,捏到我手腕骨非常痛。

「啊啊啊啊啊——」

少女嘅臉孔同我只有幾寸之差,佢張開嘴巴,伸出一條墨綠色嘅腐爛舌頭,舐落我塊臉度。

臉上一陣濕滑嘅觸感,仲有陣腐臭氣味傳入鼻中!

「凌先生!你喺邊度啊!」白寧嘅叫聲唔知從邊度傳嚟。

「我喺度……」
突然,少女收返起條脷,邊低嗚邊用泛黑嘅雙目望住我。

「嗚嗚嗚嗚嗚……啊啊啊啊啊!」

佢張開嘴巴向我條頸咬過嚟!

「屌!」

我大喝一聲,用雙腳鉗住佢再扭轉腰身將佢撻落地,頓時被捉住嘅雙手鬆開。

咦……人呢?

本來我應該將佢壓住咗,但我摸落去只有冷冰冰嘅地板……

我摸黑執返起電筒,然後照向前面——

「嗚啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」

後面!

纖柔嘅手臂從後勒住我條頸,展現出超乎常人嘅力氣!

我感覺到膊頭有陣熱氣,轉頭一望發現佢準備咬落我膊頭。好彩我今次反應夠快,我先將佢壓埋牆,再不停批肘落佢個肚。

少女發出乾嘔聲,我趁機掙脫佢束縛,再用電筒照住佢以防佢又唔知閃去邊。

「凌先生,你無事啊嘛?」白寧唔知由邊度出返嚟,「等我出馬,我依家拎棵蔥出嚟……」

「等等。」

我緊緊盯實少女,只見佢痛苦撳住個肚,墨綠色黏液從佢嘴巴不停嘔出嚟,極度核突。

我手插褸袋,準備拎銀刀出嚟。

「嗚啊啊啊!」

佢怒吼一聲,突然轉身逃跑,眨下眼就唔見咗蹤影。

「啱啱嗰個女仔……」白寧呆滯望住前面。

「係人類。」

「但點解佢會變到咁……?」

「鬼上身。」

強大嘅靈體擁有附身能力,就好似魅魔咁,當然怨靈亦唔例外。

而且肢體扭曲比魅魔附身Heidi更嚴重,恐怕……
「凌先生,點解你會識呢啲嘢嘅……?」白寧訝異咁望住我。

我無回答佢,繼續向前行。

無論係點,我都唔會插隻手落去。只要搵返Shelly、阿瞳同浩然,帶返佢哋出去就可以完咗件事。

「等等……等埋我!」

我拎住電筒逐間課室照入去睇,檯凳排列得整齊,地板非常乾淨,同出面完全唔同。

就好似打掃過一樣。

嘭——

「哇啊!」白寧嚇到叫咗聲。

廁所傳嚟一聲巨響。

我慢慢行入廁所,但鞋底有種濕滑嘅感覺,照過一望,地下一大灘黑色嘅水,隔籬有個打瀉咗嘅水桶同地拖。

「凌……凌先生……」白寧呆若木雞指住廁所鏡。

鏡上面寫住三隻紅色大字——

殺……無……赦……

「凌先生,佢要殺死我哋……點算!」

「你咁驚青點做道士呀……話說你拎住棵蔥做咩?」

「蔥係可以用嚟驅鬼㗎嘛!」

「你不如轉行做蔥道士。」

真係好想將棵蔥插落佢鼻窿,如果驅到鬼我切畀佢睇都得。

離開廁所之後,我哋就行上二樓。

經過第一間課室時,發現裡面有道黑影竄動,但眨眼間又唔見咗。

我行到門前,將電筒照過去——
照過去之後呢
佢未擰返轉個身就衝過嚟
女鬼:「好難跑啊,DLGH」
又拉闊
What is 拉闊
What is live
「唔好搞我,唔關我事㗎!」

燈光底下嘅人係舉高雙手,一臉驚青樣嘅浩然。

「浩然。」

「……小凌?你係小凌?」

「嗯。」

「你……真係小凌?」

「你幾時見過鬼識拎電筒照人?」

浩然露出猶豫嘅眼神,再三確認之後先鬆口氣。

「嗄……真係嚇死我……」浩然一副心有餘悸嘅樣,「啊!依家唔係講呢啲嘢時侯,呢間學校……真係有鬼喺度!」

我並未有太震驚,反而更緊張其他人嘅安危。

「Shelly同阿瞳呢?點解得你一個?」

「佢哋……」浩然臉色有口難言咁,「阿瞳俾鬼上咗身……」

「發生咩事?」我緊張咁問。

「我哋……一開始行咗無耐,阿瞳就已經話想走,但Shelly就想繼續行,跟住兩個就拗交。就喺佢哋拗交嘅時侯,條走廊……突然有個阿伯企咗喺度,條頸仲掛住條麻繩……」
浩然邊講邊周圍望,睇嚟真係好驚咁。

「我哋嗰下嚇到即刻轉頭跑,但跑跑下阿瞳無啦啦停低係咁尖叫,我哋返轉頭睇佢嘅時侯,佢就突然好大力咁捏住我條頸,個樣就好似想捏死我咁!」

浩然指住佢條頸,的確係有兩條紅色手印,甚至有俾指甲割傷嘅傷痕。

「好彩Shelly幫手抆開咗阿瞳,但轉過身阿瞳就唔見咗人,阿伯都唔見咗,得返我哋兩個。咁嗰陣我建議不如離開呢度報警先,但Shelly堅持要搵返阿瞳,自己一個上咗去……」

原來係咁。

「嗰陣我驚過頭,無跟住Shelly自己一個匿埋咗……我本來諗住報警,但點知呢度收唔到電話……」

唔怪得之Shelly傾傾下電話會斷咗線。

我安慰浩然:「咁都無計,正常人見到都會驚。」

至少而家搵返浩然,但我擔心嘅唔單止係阿瞳,我驚連Shelly都出埋事。

睇嚟呢隻鬼好危險。

「睇嚟呢隻鬼好危險,要盡快消滅佢先得!」白寧忽然插話。

「小凌,佢係……」浩然疑惑咁望住白寧。

「唔怕話畀你知,其實我係個道士,識斬妖除魔!」似曾相識嘅話從白寧口中出現。

「喔,道士。」浩然反應好平淡,「估唔到小凌你連道士都帶埋過嚟。」

「我同佢依家去搵Shelly佢哋先,浩然你諗住留喺度定點?」

「梗係一齊去,一個人喺度……好恐怖!」

得到浩然嘅線索,我哋繼續向上方樓層搜索。
沿途我哋靠到非常近咁行,一方面避免失散,另一方面……其實周圍真係幾恐怖……

走廊漆黑一片,視野只有三米範圍,周圍寒風陣陣,氣氛死寂,寧靜到呼吸聲都一清二楚……

雖然做得驅魔師遇過唔少妖魔鬼怪,遇到唔少恐怖情況,但都會驚。

並唔係本身細膽,而係無法控制嘅心理反應,就好似見到小丑、蜘蛛、長髮女鬼會反射性害怕一樣,係大腦嘅本能反應。

「點解……好似愈嚟愈黑咁?」白寧行行下無啦啦問。

「三個人一個電筒,梗係黑。」我答。

「但我覺得……好似有陣黑霧喺周圍……」

黑霧……

「哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇!」

浩然突然指住前面間課室大嗌,嗌到我耳膜就穿。

「鬼……鬼啊!」

我沿住浩然指嘅方向照過去,見到課室內有道黑影懸吊半空——

一個面色發紫,雙眼暴突嘅阿伯雙手無力咁吊喺風扇下面。
PUSH
「嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻……」

佢張開彷似合唔埋嘅嘴巴,伸出舌頭,雙眼詭異望實我哋。

唔知係咪因為吊頸關係,佢條頸被拉扯得非常長,頭顱同頸骨彷彿扯開咗兩半咁。

「佢……佢就係嗰個吊頸阿伯!」浩然嚇到屁股住落地下。

我對佢互相對望,而佢依然發出詭異嘅笑聲。

「嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻……」

我將手插入褸袋,踩住檯凳瞬間跳到佢面前,但眨眼間佢喺我眼前憑空消失,留下笑聲喺課室徘徊。

「佢消失咗。」我緩緩咁講。

「你消滅咗佢……?」白寧疑問。

「佢自己唔見咗,唔關我事……我好似聽到腳步聲!」

噠噠——噠噠噠噠——噠噠噠——

雖然十分微弱,但我的確聽到。

「會唔會喺禮堂傳出嚟,上面好似係禮堂嚟。」浩然冷靜咁話。

「可能係Shelly同阿瞳,我哋快啲上去!」

我哋沿住腳步聲急快向樓梯跑去,一上到去就見到有道熟悉嘅身影喺眼前。

「阿瞳?」

阿瞳面無表情企喺原地,呆滯咁望住我哋。

「小……凌……?」

阿瞳雖然睇落正正常常,但眼神毫無焦點。

「睇住啊小凌,佢俾鬼上咗身!」浩然好慌張咁匿喺我身後。

阿瞳神情恍惚,斷斷續續咁講:「小凌……快啲過嚟……」

「快啲過嚟……?」我不解反問。

「啱啱……我哋三個喺走廊撞鬼,諗住轉身跑嘅時侯浩然忽然襲擊我哋,個樣好似變到第二個人咁!」阿瞳惶恐咁指住浩然。

事情出現兩個版本。

「等等小凌,阿瞳佢俾鬼上身,唔好信佢講嘅嘢。」浩然指住佢頸上嘅紅痕,「呢個就係最好嘅證據。」

「小凌……!」阿瞳邊講邊向我哋行過嚟,「信我啊!嗰個人已經唔係浩然!」

兩者之中,其中一個係鬼。
好正 繼續!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞