我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
再爛捉你做肉便器
你可能係巴喎
Gay
可能今晚開過個po 改一改標題 順便更文
咁唔推呢度了
唔使開 連仔幫我改咗
回到現在,穆姑娘帶我去探望張伯情況。

張伯吊住鹽水,戴住氧氣罩,機上顯示心跳同呼吸頻率都非常低。

「張伯同其他人一樣,帶咗嗰隻黑貓返屋企養。」

張伯而家瞓緊覺,所以穆姑娘講嘢盡量壓低聲線。

「因為張伯自己一個人住,咁我平時都會透過電話同張伯傾下偈,睇下佢近況。有日,我突然收到張伯嘅來電,我以為張伯無聊想搵人傾下偈啦,但接通之後又無人出聲,叫極張伯都無人應,我擔心張伯發生咩意外,於是上去搵佢。」

「跟住呢?」

「我上到去,就見到張伯暈咗喺地下,完全無反應,於是我即刻叫白車送張伯入院。」穆姑娘坐喺張伯身邊,握住張伯隻手,「但入院到依家張伯一直都無醒過,連醫生都搵唔出原因。」

「已經過咗一個禮拜?」

「係,差唔多兩個禮拜。」

「咁隻黑貓呢?你上到去係咪已經唔見咗?」

「上到去隻黑貓就喺張伯隔籬,當時情況危急我即刻趕走隻黑貓,然後送張伯入院。」

「喔,原來係咁。」我微微點頭。

「再咁落去我驚張伯真係永遠醒唔返,我知道你係呢方面專家,所以想搵你幫手。」

「無問題,不過……」

「我啊啊啊啊……」

張伯隔籬企咗個全身白衣嘅長髮女人。

望到白衣女人手腕,就諗起一個醫院殮房嘅鬼故——

話說有位夜更醫生半夜巡房,佢諗住搭lift去另一層病房,但唔知點解架lift落咗去B3,更奇怪嘅係有個全身白衣嘅長髮女人入咗lift。

醫生最初無咩為意,但佢見到白衣女人手上戴住紅絲帶後就開始驚……

B3係醫院嘅殮房,紅絲帶係屍體嘅標記……!

「我好恨啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」
「恨你老母,死開。」

「凌仔,你啱啱講咩話?」穆姑娘皺起眉望住我。

「無嘢。」我馬上搖頭。

我趕走隻白衣女鬼之後,行到張伯隔籬觀望。

妖有個特點——佢哋全部都識得吸取人類精氣,令自己變得強大。

所謂精氣即為生命力,又名脈輪、靈氣、心靈能量,唔同地方、宗教唔同叫法,概括而言即係為持生命嘅能量中樞。

以科學去演繹,類似係維持腦電波嗰道能量。

不過要吸取精氣就必須要喺當事人附近,貓妖已經離開張伯,張伯應該唔會繼續被吸取精氣。

但除咗吸取精氣,仲有另一種方法可以削弱人身體——坊間俗稱「降頭」、「詛咒」嘅法術。

呢種法術可以削弱對方身體,令人昏迷不醒,甚至置人於死地。

由於係直接影響靈體,單以檢查身體為主嘅現代醫學未必搵得出成因。

你可以想像呢種法術係一種能量,附身到人類靈體上,兩種能量產生排斥反應而引起異常。

就好似你將酸奶同倒檸茶呢兩杯正常嘢飲溝埋飲,就算你腸胃有幾健康都一樣會肚痾。

換句話講,望到靈體嘅人係可以觀察到對方身上有無俾「另一種能量」附身。
但係張伯身上無。

事情同我預料嘅不符。

「凌仔,點樣呀?」

「張伯並無中法術。」

「咁……即係點?」

「唔知。」

並非被吸取精氣,亦無中任何法術。

究竟係咩嘢……令張伯昏迷不醒?

我觀望四周,無發現異常,除咗窗邊有幾個盆栽之外。

「呢幾盆盆栽……」

「哦,係張伯㗎。我驚張伯一個人喺屋企悶,就叫張伯搵啲細藝做,跟住張伯最近就學玩種盆栽。」穆姑娘行過嚟窗邊,「呢幾盆係張伯最鍾意嘅盆栽,我特登帶嚟探張伯。」

分別有五盆盆栽從左至右排喺窗邊,每盆都係奇形怪狀,三尖八角,係我從未見過嘅品種。

睇嚟張伯係偏向鍾意奇珍異寶嘅人。

眼前現況,暫時對張伯情況無頭緒。

整理好現有線索,我同穆姑娘講:「我先去搵隻貓妖出嚟先,搵到罪魁禍首或者就知張伯身上發生咩事。」

「你知嗰隻貓妖喺邊?」穆姑娘好奇問。

「鬼知。」

如果我係X教授,或者可以連接腦波強化機,用心靈感應將隻貓嘅位置搵出嚟。

「既然隻貓會扮成流浪貓,就先從附近一帶流浪貓入手。」
貓娘
唔洗查喇!係盆栽!
盆栽
快啲起身驅魔
推推推
要返工溫書
定一定更新時間
暫定星期一至五每晚一更 六日得閒可能兩更 晏晝夜晚更

如果多人多正皮就先考慮平日加速 少人就當俾我輕鬆慢慢打
每日都有文
舞仔加油
Centaur巴打 多謝再次黎捧場
死神小姐個故
我喊左好耐
都好耐之前寫 估唔到仲有人記得
嗰個故算係我第一個真正完成嘅故 所以都特別深刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞