我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
陳伯 睇到眼濕濕
Sor唔小心訓著咗 一陣補數
特別採訪—2

「又到夜晚十點半,我係係神秘台靈異專輯主持人夏舞啊!今晚再度邀請到凌先生上嚟同我哋講驅魔事跡,喺佢身邊仲有隻聽講係黑貓嘅貓妖添!」

「喵喵喵!(傲慢嘅人類,同我跪低!)」

「嗚哇!巧打意呀,凌先生介唔介意抱上嚟畀大家睇下?」

「我唔想掂呢隻衰貓,你自己抱佢啦。」

「喔喔……嗚哇!毛茸茸嘅皮膚,軟綿綿嘅肉感,真係好可愛呀!」

「……(佢好似已經唔記得咗自己本來要做啲咩……)」

「喵喵喵喵喵……(見你摸我我咁舒服,就放過你喇……)」

「咳咳……我哋講返正題先,凌先生話呢隻黑貓係貓妖,咁其實妖究竟係啲咩呢?」

「妖其實係基因比一般動物更加進化嘅生物,可以係更聰明,更強壯,更奇異嘅生物,概括咁講就係動物百科無記載嘅生物。」

「咁呢隻黑貓係屬於邊個類型嘅呢?」

「佢係屬於識得使用法術嘅類型,本體同普通嘅貓無異,但佢哋識得進行俗稱『修煉』嘅能量調和,涉取周圍能量同埋加強自身能量,令自己變得更強大。我哋認知中最熟悉嘅妖怪,包括封神演義同西遊記,其實都係屬於呢種妖。」

「喵!(就係本小姐!)」

「咦?點解佢會唔見咗!」

「呢個就係佢最擅長嘅隱身術,利用能量改變周圍光線折射達到隱身效果。」

「喵喵,喵喵喵喵!(知驚未,呢個係本小姐最拿手法術!)」

「依家又憑空出現返……真係好神奇,原來呢啲睇落咁奇幻嘅法術原來都可以用科學解釋!啱啱聽你咁講,係咪即係有唔會用法術嘅妖?」

「無錯,就好似西方嘅吸血鬼同狼人,佢哋唔識用法術,但身體結構比一般生物更加強大,甚至擁有一啲非常特異嘅能力。」

「哦……原來吸血鬼同狼人都屬於妖。」

「因為吸血鬼同狼人嘅terms係來自西方,同東方概念嘅妖好似格格不入,但實際上佢哋其實存在喺世界各地,喺東亞吸血鬼又被稱為魃,有興趣可以google下。」

「喵喵喵,喵喵喵喵喵!(我要摸摸,死人頭快啲摸我!)」

「凌先生同黑貓感情真係好,唔知你哋平時會唔會玩開人獸呢?」

「……」

「……」

「唔好打我唔好搲我!我知錯喇!一係唔好講妖,不如我哋講下鬼呀,唔知凌先生知唔知最近發生嘅廢校靈異事件?」

「知。」

「聽講入面有隻好可怕嘅吊頸鬼,凌先生可唔可以講解下鬼嘅原理呀?」

「鬼係生物死後嘅殘餘能量體,佢哋依據殘留記憶抱留慾望而行動,當中又分為兩類——亡魂同怨靈。」

「兩者又有咩唔同呢?」

「亡魂只會搞下惡作劇,本身無咩危險性,基本上隨處可見。怨靈係對生前執念過於強烈,加上吸收一定能量而演化成嘅強大靈體,但因為對執念嘅慾望太強烈,失去理性,甚至會做出危害人類嘅行為。」

「就好似我哋平時睇鬼片啲鬼啊……貞子之類咁?」

「無錯,不過講到貞子其實係另一種更特殊嘅存在,但呢個題外話。」

「咁鬼會唔會死㗎?」

「會,佢哋會自然消失,亦可以透過物理手段消滅佢哋。」

「兩者有咩唔同?」

「前者係自然現象,構成鬼嘅能量體會根據熱力學第二定律而漸漸消散,就好似擺喺溫室嘅冰會溶化一樣,另外如果滿足到鬼魂嘅願望,鬼魂亦會自然消散,而後者就係對付某啲強頑怨靈而作出嘅手段。」

「咁佢哋死咗會去邊㗎?」

「萬物歸一,化為虛無。」

「吓!即係……人死咗唔會好似佛家咁佛你老母……唔係,係進入輪迴?」

「當然會輪迥,作為構成萬物內在嘅靈魂。」

「喔喔(一頭霧水,唔明佢講乜)……」

「(如果向夏舞小姐呢啲媒體講出真相,會唔會可以幫陳伯平反到……但始終無證無據,而且媒體力量有限,最重要係警察……)」

「時間都差唔多,咁我問埋最後一條問題喇……凌先生唔玩人獸,咁會唔會玩人鬼情未了?」

「小黑,呢度有隻妖要驅。」

「喵!(收到!)」

「凌先生冷靜啲,有事愎慢講,唔好拎刀出嚟……今晚時間又到,下星期同樣時間我哋……沙沙……再見……沙沙……」(享年22歲)
黑貓同凌仔咁好感情嘅
仲會合作一齊捉妖㗎喇?
下篇就知
朗哥
今晚出街 夜少少出文 會開新篇
冇入幾日草埋一次過睇 真係好正 點解可以咁好睇
趕唔切打 聽日先繼續更
多謝星塵絲
Pishhhhhh
拖更? 加你double吖拿
今日回復返正常
PISH
自陳伯件事已經一個月。

嗰日我暈咗之後,Shelly佢哋送咗我入院,第二朝醒返之後就已經安然無恙。

失蹤男女嘅屍體已經被搵返,事情俾警方掩蓋,以「意外」為由處理告終,實情係點我都唔清楚。

不過即使被掩蓋,唔完整嘅真相依然喺大學間揚開,成為下個鬧鬼事件。

我同陳伯之間有過約定,會幫佢主持公道,不過而家無證無據,暫時無辦法揭發呢單案件。

總有一日,我會還陳伯一個真相。

「喵——」小黑忽然過嚟我面前撒嬌。

「做乜?貓糧咪倒咗喺個狗兜囉。」

「喵喵喵!」

「將就下食住先啦,你又唔知啲貓糧有幾貴,你條仆街真係食飯唔知米貴。」

「喵喵喵喵喵喵喵喵喵!」

電光石火,我件皮褸又多咗幾條貓爪痕。

「唉……呢隻臭貓好撚難搞……」

「做咩咁煩惱呀?」若兒忽然竄咗出嚟。

「呢隻臭貓囉……養佢又要錢,又要周圍亂咁痾屎,嘥咗我唔知幾多廁紙,唉……」

「其實小黑都幾可愛啊,只要你畀個心出嚟去同佢溝通,佢就會乖乖對你。」若兒大愛模式上身,「唔信你睇!」

若兒飄到小黑面前,但唔知點解小黑一見到若兒就會好乖咁坐定,而且仲好似流露出恐懼嘅眼神。

唔知咩原理,大概一物治一物掛。
近排生活如常,無咩大委託接,就算有都係一啲好雞毛蒜皮嘅事,例如幫人屋企擺下法陣,趕走下街邊亡魂咁。

除咗某樣嘢——

「哇!小凌原來係驅魔師嚟㗎!」

「小凌好勁……黐張紙就趕走咗隻鬼……」

「原來真係有鬼呢樣嘢……話說小凌,驅魔師平時係會做啲咩,係念聖經灑聖水,定係念佛經灑符水?」

「你哋認錯人,呢度無人係驅魔師。」

「嗰日我明明見住唔知點樣將個校工阿伯消滅,你仲想扮咩嘢……」浩然皺起眉頭,「諗起嗰日就有種蛋痛嘅感覺……」

「踢你睪丸嗰個係阿瞳唔係我。」

「平時見小凌咁cool,原來收埋咁多嘢……」Shelly搭住我膊頭奸笑,「不過呢次之後,總算見到小凌不為人知嘅一面!」

「你好煩人。」

「唔好咁講啦,你講過我哋係『朋友』嚟㗎嘛。」

自此之後,多咗三個人知道我嘅秘密。

唔係,我仲計漏咗一個。

話說嗰日之後,就無見過嗰個傻婆道士。

你,最近還好嗎?尚愛看少女漫畫嗎?最近,近乎沒露面,你有新對象嗎?

就奇。

我唔在意佢跌落屎坑定去街市買蔥,但佢差我一筆委託嘅錢。

早知嗰日拎佢電話號碼,就唔使而家俾人差咗筆數。

好彩上個禮拜我問返穆姑娘拎多次支票,總算未淪落到要去街頭執紙皮。

我邊食住煙,邊悠悠閒閒咁行去café。正當我行到café門口,打算入去買杯咖啡時,我透過玻璃望到café裡面有個唔應該會出現喺呢度嘅人存在。
我捽一捽眼,睇下係咪自己眼花。

但係無,奇裝生物再次出現喺呢頭。

「你做咩會喺度?」我行到白寧面前。

佢見到我之後好雀躍咁用成間café都聽到嘅音量大叫:「凌先生!」

「太大聲!」我怒睥住佢。

「呃……一時太興奮,唔小心大聲過頭。」

「你喺呢度做咩……唔係,等等,你差我錢,上次陳伯單嘢你要畀返執酬我。」

「但係……」白寧打開佢銀包,「我好辛苦先夠錢買鋒味漢堡……」

「仆你個街我都估到係咁!」我反咗下白眼,「算啦,我怕咗你。」

之後,我收咗從業驅魔師以嚟最平嘅一次報酬——一杯咖啡。

好彩今次多咗錢,可以買杯貴啲嘅咖啡。

我坐落佢對面,烹受住熱騰騰嘅咖啡,但發現白寧眼甘甘咁望住我傻笑。

「點解你咁鍾意望住我傻笑?」我忍唔住放低咖啡問佢。

「你係咪好鍾意飲咖啡㗎?」白寧一臉非常好奇嘅表情。

「都幾鍾意。」

「我可唔可以試一啖?」

我不解反問:「你無飲過咖啡咩?」

白寧愣然咁向我搖頭。

我猶疑咗下,但見佢一臉扮晒可憐嘅眼神,所以就畀咗杯咖啡佢。

佢拎起杯咖啡,如同小貓輕嚐一口。

「唔!好苦!」佢即刻遞返杯咖啡畀我。

「咖啡本來就係苦㗎啦。」

「咩呀,咖啡唔係甜嘅咩?」

「太甜就會破壞咖啡本身嘅味道。」

白寧一頭霧水望住我,不過我唔奢求佢會理解,因為我一早知佢係個白癡。
只不過,佢啱啱係用我飲嗰個位飲杯咖啡……

我望住咖啡杯邊,都係轉去另一邊先繼續飲杯咖啡。

「你失咗蹤成個月,我以為你真係想走數。」

「我……只係最近有啲嘢做……」

「咁你嚟搵我做咩?」

「你點知我嚟搵你㗎……啊!」白寧講完先撳住嘴,但已經太遲。

「你唔係搵我點會無啦啦喺度出現,我估你都嚟咗呢間café幾次。」

「呢件事……唔係咁好意思開口……」

「咁我走。」

「等等!我……」

白寧臉頰泛紅垂低頭,好似有嘢想講,但又愈講愈細聲。

「我呢……俾師兄逐出咗師門……」
哥布林殺手咁款
白寧想同若兒爭仔
今次唔驅魔,要驅女
題材提供:
日本興萬物都有神
而好多時係怕咗佢地搗亂先稱乎呢D野做「神」
供奉佢地 求佢地唔好搞事
如果0仔對抗呢D妖魔化濕鳩神仙會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞