我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
夢係一個好神奇嘅地方,我哋可以喺嗰度見到潛意識渴望嘅嘢,甚至會遇到離逝已久嘅故人。

坊間有樣嘢俗稱「死者報夢」,據說人死後靈魂會去到另一個空間,又稱靈界,而嗰度嘅人唯一同生者聯絡嘅方法,就係夢。

即使生死相隔,Derek同Karen終於可以心意互通。

我同若兒……又有無機會再次心意互通?

「小凌,做咩一副憂愁嘅樣表情呀?」從煙頭冒出嘅白煙化成若兒嘅容貌。

「因為啱啱見證到Derek同Karen嘅結局。」

「原來係咁。」

「我唔係喺度憂愁,而係慶幸……你依然喺我身邊。」

「放心,小凌,我哋永遠唔會分開。」

「嗯,若兒,我哋永遠唔會分開。」

即使生死相別,只要仍然相伴身邊就足夠。

就算……

就算……

呢一切都——

係——

——
噩夢篇完

聽晚又會係靈異專輯訪問 不過今次小凌唔得閒 派咗首席第子白寧上去

大家對呢篇委託 之前嘅委託有疑問 可以一一提問
甚至問有關小凌同白寧嘅私事亦無問題㗎
我好鍾意睇呢種,解決案件模式既故,support
你要keep住落去,呢個故真係好正!
留名
我上面有問到㗎,有冇抄低啊
白寧其實有冇畀嗰三師兄弟污衊過
多謝支持
我會架啦!
好 聽日幫你問下
凌先生瞓緊嗰時若兒會做咩
白寧答
都幾高難度
正呀喂!支持 不過唔好再打錯人名 前幾章睇到有d辛苦
仲有邊到錯咗 我淨係搵到一個
洗唔洗幫人捽閪達致性興奮先可以有驅魔效果
點止驅魔,直頭升天添
變咗甜故
寫甜應該一開始寫 依家寫太遲
靈異專輯未諗好 今晚更返正篇

繼妖魔鬼之後會寫埋最後一樣——怪
大家可以估下怪係咩嚟 估中無獎

同埋呢篇會將驅魔知識擴展到宇宙層面 除咗舊有宗教同new age概念 會有近代神秘學宇宙論 可能無咩人聽過
「師父!」

今日放學,白寧走嚟學校搵我。

「講過唔係你師父。」

「我哋一齊食lunch好無?」

「點解你可以咁得閒?」

「我本來應該喺道居修行,依家無再做道士,自然就無嘢做喇!」

「可唔可以搵返矮肥瘦三師兄接收返你件不可循環用廢物?」

「教我喇師父,教我喇師父!」

白寧扯住我衣角係咁大嗌,嗌到周圍啲目光都聚集過嚟,唔講以為可憐少女乞求賤男唔好同佢分手。

「……怕咗你,只係食飯時間,食完飯就同我返歸,明未?」

「多謝師父!」白寧興奮到跳起嚟。

係咁易敷衍一下白寧,佢應該就會乖乖地,唔再纏住我喇掛。

我帶白寧去到學校canteen,邊食飯邊同佢講下一啲驅魔師應有嘅基本知識。
「一般嚟講,佢哋可以分類四類——分別係妖、魔、鬼、怪。」

白寧從書包拎出一本筆記簿,好認真咁抄寫。

「『鬼』你應該知係咩嚟啦,可以分為亡魂同怨靈。亡魂一般無危險性,而且無處不在,而怨靈就係亡魂從生物同周圍環境吸收一定能量後演化而成,具危險性,陳伯就係例子。」

「咁水鬼同鬼仔呢?」

「只係鬼魂根據佢哋死法所呈現姿態,浸死嘅人會全身濕晒,夭折嘅人會停留嬰兒姿態,吊頸死嘅陳伯頸椎受力而拉長,下鄂受壓而合唔到口,但只係呈現姿態唔同,唔會影響佢本身係亡魂定怨靈。」

「喔……就好似你隔籬個叔叔無咗半個頭,但其實都係亡魂嚟一樣?」

噗—!我差啲將嘴入面嘅飯噴出嚟。

「唔通師父你見唔到?」白寧歪住頭問。

「我唔似你天生被動技,平時為咗雙眼清淨,所以唔會戴隱形眼鏡。」

幻想一下,你喺度食咁飯,你隔籬有個無咗半個頭,清晰見到大腦血肉模糊嘅切口,仲可能有啲撈咗腦漿嘅粉紅色血水一滴一滴滴落地下……

咪話噴埋隔夜飯,連你老母餵嘅奶水噴埋出嚟都仲得。

所以睇到鬼,其實唔係想像中咁方便嘅技能。

「至於『妖』係指基因比一般生物更進化嘅生物,分別識用法術嘅妖,同埋唔識用法術但身體結構異常,或者擁有特異能力嘅妖。」

「有無咩例子㗎?」

「貓妖、狐妖、花妖……呢種本體同動物差唔多樣嘅通常係前者,而後者例子有吸血鬼、狼人、食屍鬼等待。」

「哦……我仲以為吸血鬼呢啲係電影先有添!」

白寧就好似坐喺前排嘅乖學生,邊聽professor講義邊抄筆記,唔識就舉直隻手問問題。

搞到我好似真係個professor咁。

望住白寧專心嘅樣,忽然有道影子重疊起嚟——

不過呢道影子同眼前嘅白寧係截然相反。

「咁『魔』呢?雖然師父曾經提過,但佢無講過係咩嚟。」
「你有無諗過除咗我哋身處嘅三維空間,仲有其他空間存在?」

「……三維空間?」白寧不解咁問。

「無學過數學?」

白寧嘟起嘴搖頭。

「嗯……」我唯有簡單咁解釋一次,「前、中、後!」

「啊?」

「呢個就係我哋身處嘅三維空間,喺宇宙論被稱為現實。除咗物質界外,仲有其他空間存在喺呢個宇宙之中,但處於唔同嘅位面,舉個例夢境就係其中一個。」

白寧皺起眉頭,一頭霧水。

「簡單啲講,呢張檯就係宇宙。」我隨手拎咗幾張notes出嚟,亂疊喺檯面,「呢幾張紙代表唔同空間,呢張係現實,呢張係夢境,呢張係靈界。」

「嗯。」

「呢啲紙可能係散開,可能係重疊一齊,但我哋唔會知道,因為我哋身處喺現實。」

我拎起代表物質界嘅紙。

「我哋只係呢張白紙上其中一個文字,而呢張檯上有無數張紙,有無數嘅文字存在喺其他紙上面。」

「哦!我又好似明,又好似唔明。」白寧若有所思咁點頭。

「總言之你理解到呢個宇宙有好多空間存在就得。」

「咁呢樣又關『魔』咩事?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞