我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
夏舞bb 你終於翻黎啦
你話過你記得我個名嫁
嗚嗚即刻留名正評了
加油阿
lm
當然記得啦
咁衷心支持我嘅人一定記得
我愛樓主
苦等咗你好耐
用多咗時間準備個好故畀大家
係附身。

俾鬼附身,俾惡魔附身,電影經常都出現呢啲情節。

佢哋係靈體,無實際軀體,但相對地佢哋可以附身喺物質上,包括人類。

附身之後,佢哋唔單止會得到實質嘅軀體……

眨眼間,Heidi跳到我面前,手腳關節以不正常角度扭動——

我交叉雙手擋住,但如同千斤石般力量壓落我身上,將我撞到埋牆邊!

無錯,仲會變得比靈體時更加強大。

Heidi咧起嘴巴,以無可能平衡到嘅姿勢行過嚟。

唔係,係應該附身Heidi身上嘅魅魔先啱。

「呢個女人真係豬閪咁蠢,竟然為咗個男人喊生喊死,沉醉喺虛假嘅夢。你知唔知呀,我喺夢入面用佢男朋友個樣輕輕挑逗佢,佢就即刻張開雙腿……哈哈哈哈哈哈!佢真係無腦,果然天生就係個肉便器!」

「……同我離開Heidi身體。」

「嘻嘻嘻嘻嘻嘻……你拎得返就即管試下拎!」魅魔雙眼變黑,展現挑釁嘅笑容。

我緊握手中銀刀,向魅魔揮過去,但魅魔竊笑一聲,馬上舉起手格擋。

「你……」魅魔稍微震驚,「雖然係刀背,但你真係夠膽斬呢個女人……?」

刀刃喺入肉半吋位置停低,鮮血從Heidi手臂流出。

「我同佢有個協議,我會負責佢安全,所以就算我對佢點樣都無問題。」

「歪理,驅魔師原來都係……」

我鬆開握住銀刀嘅手,無等魅魔講完嘢就捉起佢隻手,將佢反手撳落地下,壓住佢手腳唔俾佢掙扎。

但佢竟然喺關節鎖死嘅情況下,以違犯人體力學嘅姿勢將我一嘢掉到幾米遠!

我狼狽企返起身,只見佢扭曲嘅四肢同時觸地,如同爬行類動物般以鎖定獵物嘅目光望住我。

「嘻嘻嘻……」

竊笑聲過後,一道黑影以肉眼睇唔切嘅速度驟然飛嚟!
暫時睇落唔錯 希望唔好爛尾就可以

請問多數有無固定出文時間
晏晝至夜晚 有人就更快啲
有人有人
剎那間,我預見自己個頭被佢咬甩嘅情景!

千均一發之際,我靠反射動作勉強避開,結果佢以飛快速度撞爛飯檯,身體卻完好無事咁爬起身,彷如無受傷。

正當佢再次做好準備姿勢時,我喺褸袋拎出一支銀色噴霧,趁佢唔為意噴過去!

「嗚嗚……呢啲係咩嚟!」

魅魔察覺到被中嘅皮膚瞬間變得通紅,於是即刻向一旁閃避。

「處女噴霧,非處女噴中會立即現形。」

「如果真係有啲咁嘅嘢又點會咁多男人俾人呃!」

我邊執起地下銀刀戒備,邊繼續向佢噴射噴霧。

而魅魔則一邊躲避,一邊侍候反擊。

我全神貫注觀察魅魔嘅四肢郁動,確保可以捕捉到佢嘅動作。

但佢嘅力量超乎我想像,剎那間再次向我飛撲,我唔單止俾佢打飛手上噴霧,一瞬間佢更用牙齒啃咬我臉頰,將我臉上一部分皮肉撕咗落嚟!

「嚼嚼嚼……」魅魔發出幾下咀嚼聲後,滿口鮮血笑住望向我,「嘻嘻!你已經無武器,要點同我戰鬥?」

不過我並無膽怯,無視臉頰傷口,反而從容咁望返佢轉頭。

「你自己望下地下先。」我指一指佢腳邊。

魅魔見到之後,表情驟然變得十分倉皇。

「呢個……呢個係!」
地板上好多條腐蝕而造成嘅黑痕,驟眼一看雜亂無章,但其實每條黑痕都排得非常有規律。

有獨特嘅星形排列,連接起嚟就形成一個魔法陣,而且上面刻有一種罕見嘅外語——希伯來文。

「卡巴拉逆召喚法陣。」

魅魔最早由猶太教發現,當時猶太教代表性教派——卡巴拉密派曾對佢哋進行過深入研究,所以非常瞭解佢哋嘅召喚嘅儀式。

魔被喻為超自然存在,一般認為並非來自呢個世界,而係來自異空間——俗稱地獄、靈界之類嘅強大邪靈。

通常佢哋係經由某啲召喚儀式嚟到呢個世界,例如法陣、物品,乃至活祭。

有出便有入,有去便有返。

「你從一開始嘅目的就係……嗚嗚嗚嗚啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」

黑霧從Heidi身上冒出,魅魔雙手撳頭,張開血盆大口,從Heidi嘴巴中發出魅魔本身嘅低沉聲線。

「噢噢啊啊啊嘎嘎嘎嘎噢噢噢嘎嘎嘎嘎啊啊啊——」

慘叫聲從屋內四方八面傳出,聲線刺耳,節奏詭異,彷似一種無法聽得明嘅語言。

「咔咔咔咔啊啊啊啊嚓嚓嚓嚓咔咔咔啊啊啊啊——」

魅魔嘅臉容變得扭曲,表情似向我求救,亦似向我咒罵。

「啊啊啊啊啊啊!去死喇賤男人……」

佢幫自己立埋flag,睇嚟勝負已分。

「我……我唔會俾你如願以償!」

突然,非常濃烈刺鼻嘅香氣瞬間湧過嚟,眨眼間周圍空間俾黑霧包圍。

仆街,原來立flag嘅人係我自己!

周圍變得一片漆黑,伸手不見五指。

阿……阿……

一道微弱嘅聲音傳入耳中。

阿孝……點解……

黑霧之中,我聽到一把乞求嘅聲音。
嘩我就奇怪點解有個同名故
再爛就
Plot twist x N
終於等到了
留名先
絕不爛故
係參照西方鬼片啲惡魔寫
留名觀察
咁要多啲黎留名
明明我咁愛你……

我求下你……唔好再離開我……

只要你返嚟我身邊,無論你想我點都無所謂……

我唔可以再無咗你……

唔好走……唔好走……

乞求嘅聲音喺我腦中徘徊,但聲音來源並唔係我。

呢把聲音嘅主人,係Heidi。

非常模糊嘅映像映入眼前,只見一男一女喺街上糾纏。

我認得呢對男女,女嘅係Heidi,男嘅係合照上嗰個男人。

「點解……點解……係咪我做錯咗啲咩……」

「你無做錯啲咩。」

「咁點解你要同我講分手……你係咪識咗第二個?」

「……嗯。」

「係咪……係咪我做得唔夠好,你話畀我知呀,我會改,我會改㗎!」

「你無做得唔好,只係……」

男人沉默咗陣。

「我感覺淡咗。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞