我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
仲諗緊點解有兩個劇情差唔多嘅故,原來係同一人
好睇啊,加油
有少少狙魔人嘅感覺
爆丸!Shot!爆開
至於一腳爆佢蛋嘅阿瞳,則一面憤怒猙獰嘅表情睥住佢。

我趁呢個機會,拎出一張刻滿符文陣圖嘅白色符紙,貼落阿禮額頭上。

「啊啊啊啊啊啊啊!」

我雙手合一,向佢講一句:「返歸啦屌你老母。」

「嗚嗚嗚嘎嘎嘎嘎嘎噢噢噢噢啊啊啊啊!」

浩然發出沙啞嘅慘叫聲,嘴巴唔停咁嘎嘎聲咬合。

頓時,黑霧從浩然身上湧出,浴然臉上兇狠嘅表情慢慢消失,雙手緩緩垂低,無力咁瞓落地下。

呼——總算成功將怨靈從浩然身上驅起,仲意外發現阿瞳嘅另一面。

企喺一邊嘅白寧愣望住我問:「你……做咗啲咩嚟?」

「可以阻隔鬼魂入侵嘅符紙,同你張鬼畫符差唔多,不過係將術式精簡化過。」

如果將道教符紙比喻為(a – b)(a4 + a3b + a2b2 + ab3 + b4),咁我嗰張就係a5 – b5。

將太上老君、觀音娘娘呢啲字眼cut晒,將最重要嘅法陣圖案以幾何方式簡化並留低。

「你究竟係咩人……點解又知對方俾鬼上身,又識畫呢啲符紙?」

「我係一個驅魔師。」我坦白講出事實,「阿瞳,你知唔知Shelly去咗邊?」

「我……同佢一齊跑上嚟,但中途佢俾嗰個校工捉走咗,得返我一個……」

原來係咁。

「你睇住浩然先,我去搵Shelly出嚟。」

既然怨靈特登附身浩然身上將我哋引上嚟,咁佢嘅身處地亦不言而喻。
阿瞳同白寧好驚訝咁望住我,不過我無再多解釋。

我推開禮堂大門,喺漆黑一片嘅廣闆空間內,有三道身影站立於此。

「Shelly……」

Shelly眼神呆滯咁企喺我面前,佢隔籬仲有一男一女,女嘅就係我喺樓下撞到嗰個女仔。

嗰對男女都係面色發紫,雙眼發黑,嘴唇泛藍,頸上有條紫黑色嘅勒痕,只有Shelly嘅面目係正常。

我記得好似係有對情侶喺學校失咗蹤。

佢哋三個面無表情,雙眼無光,而且身邊仲散發住濃厚嘅黑霧。

嘭—!

怪風吹過,禮堂大門被狠狠地關上。

一個頭髮斑白嘅阿伯憑空出現喺三人身後。
好恐怖
係呀 其實我之後有解釋返點解寫咗個開頭就係寫 不過睇嚟大家放棄咗我
不過唔緊要 巴打你肯黎支持我已經滿足
利申無睇過 不過好多人都咁講
Molamola
諗起都痛
Btw本身定咗畀自己每100正皮會加更 等自己打得開心啲
所以如果聽日有就會直接出埋廢校篇結果 唔係就星期六先有
100了
係咪即刻出
加油
Support
個故真係好正
加油
淨數 btw聽日先啦 今晚出完街攰 聽日全力打畀你哋
多謝 今次膽粗粗試新題材 都考慮過好多
最後都係轉下風格 呢次輕鬆下打自己鍾意嘅嘢 所以有人睇已經滿足
打鬼用朱古力 捉鬼用保鮮紙

巴打唔好quote全文
新讀者留名支持

諗法不錯 下次試下先
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞