我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪

1001 回覆
268 Like 12 Dislike
尋晚返工好攰 不過星期日早少少更啲先 晏啲繼續
原來係咁。

嗰個男人係Heidi嘅男朋友,因為厭倦咗對方而同Heidi分手。

長跑從來講就容易,但大部分人都會中途放棄。

並非相處唔好,性格唔啱,而係基於新鮮感同激情嘅原始慾望。

因此,Heidi受到傷害。

有兩種人特別容易受到妖魔鬼怪嘅引誘,分別係心存執念嘅人,以及心靈脆弱嘅人。

Heidi因為接受唔到事實,封閉自己內心,因而被魅魔有機可乘。

受到魅魔引誘,每晚陷入虛假嘅美夢中,繼而慢慢被抽乾精氣。

因為係夢,所以第二朝起身時就會統統忘記。

正因為夢,當見到盼望嘅現實就會再次沉淪。

日復一日,只有夢中先能夠得到虛假嘅慰藉。

唔啱,所謂夢係虛假,現實係真實,又係邊個定義?

如果確實感受到眼前嘅事物,不論夢定現實,佢都係屬於你嘅真實。

附身Heidi身上嘅魅魔趴喺地下拼命掙扎,逆召喚法陣嘅力量開始漸漸變弱。

唔好……我求下你……

唔好再將佢從我身邊搶走……

就算只係夢……就算一切係虛假……

我都唔會再俾佢離開我身邊……

阻礙我嘅人唔係魅魔,而係Heidi本人。

驅除人類身上嘅魔並非易事,除咗要進行驅魔儀式,仲需要當事人堅定嘅意志。

換句話,裝睡的人係永遠叫不醒。

魅魔就係睇準呢點,將Heidi原本已被忘卻嘅夢中記憶恢復,令佢心中出現猶豫。

「嘻嘻嘻嘻嘻嘻……想趕走我?無咁易!」魅魔高聲大笑,「只要呢個女人沉醉我個夢,我都唔會俾你驅散!」

意志堅定並非易事,如果無其他人幫助,自己一個好容易會迷失,被魔誘惑。
所以,我必須要去呼喚Heidi。

「Heidi,係時侯要醒,唔好再俾夢境束縛。」

「哈哈!垃圾驅魔師,你唔係到依家都唔明呀?呢個豬閪就係佢男朋友嘅安慰呀!就算係假,只要係佢男朋友個樣,佢走去做肉便器都無問題呀!哈哈!」

我無法帶Heidi逃離佢嘅真實,但我可以帶佢去尋找另一個嘅真實。

「唔明白嘅人係你,人類並無咁脆弱。」

「……我唔明白?」

「受到感情創傷嘅人,不論男女都有獨自悲傷,緬懷過去回憶嘅權利。」我慢慢向Heidi行過去,「會傷心,代表你有真正愛過。」

我踎低身,徑直望住佢對眼。

並唔係望住愕視我嘅魅魔,而係體內仍存一絲意識嘅Heidi。

「但沉溺喺虛假嘅夢中,妄想事情可以再返轉頭,就只係連明天嘅第一步都唔敢踏出嘅懦夫。」

「嗚嗚嗚……同我收聲……嗚嗚嗚嗚嗚嗚……」

魅魔表情變得更痛苦,發出悽慘嘅低嗚聲。

我聽得到,當中夾帶住Heidi聲線發出嘅低泣聲。

「自己選擇,要被過去嘅亡靈束縛,定係抱著希望重新迎接新嘅明天?」

「啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!同我收聲!」

「躝返去你老母個閪到啦,魅魔先生……小姐先啱,你個死lesbian。」

「唔好啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」

一聲女性尖叫聲從Heidi口中發出,周圍黑霧隨即漸漸四散。
好似太早入黎
濃密嘅黑霧從Heidi身上湧出,連同大廳以及窗外嘅黑霧慢慢消失喺呢個空間中。

嗰隻魅魔本身就係結界核心,所以佢一消失,結界就隨即解除。

我抱起Heidi無力嘅身軀,將佢輕輕平放落地下。

一切恢復原狀。

大廳再次透入光線,窗外再現蔚藍天空,唯獨係被破壞得一塌糊塗嘅大廳,以及……

Heidi受到創傷嘅內心並無回復。

我摸一摸塊臉,一望手掌即時變血掌,仲要俾呢位小姐當吹氣公仔咁掉出去,睇嚟又要唔知幾多醫藥費……

唉算喇……如果你係肥絲我一早打撚柒你,見你生到Heidi咁靚女,掉我嗰陣個力度又同你心口一樣有心無力,姑且放你一馬。

無論以委託人定女人而言,我都會對人好君子。

我將Heidi抱返落床,然後觀望多次間屋,確保隻魅魔已經驅散咗,同埋屋內再無其他妖魔鬼怪潛伏。

手尾功夫係必要,如果因為我哋失誤而放過對方,可能會令更多事發生。

Heidi已經無咩大礙,只係瞓著咗。

佢醒返之後除咗會feel到身體出現劇痛,同埋身上嘅傷口之外,應該無其他問題。

處理好呢度,我就執返晒我嘅搵食工具,離開Heidi屋企。

「呼——」

我抬頭望向天空一眼,然後行到人煙罕至嘅後巷。

噠——

我點著嘴上嘅香煙,然後吐出一口濃密嘅白霧。

每次進行完驅魔委託後,我都會有呢個習慣。

白煙並無消散,而係聚集埋一齊,漸漸化成一個少女。
「小凌,今日辛若嗎?」

由白煙化成嘅少女輪廓清晰可見,彷如真人一樣。

「唔辛苦,簡單嘢嚟啫。」

「個臉都花晒……要識得愛鍚自己身體先得㗎,你咁樣我會心痛。」

「知道喇。」

「下次如果遇到困難,應該叫我出嚟幫手呀。」

「下次我會。」

少女化回一團白煙,漸漸消散空氣之中,只剩下燃燼嘅煙。

我將煙頭掉落地下,然後慢慢離開後巷。

過咗一個禮拜,我行到café附近。

「凌先生!」企喺café門口Heidi向我揮手。

Heidi臉上嘅黑眼圈已經消失,表情已經回復神采。

雖然做唔到盈盈樂樂,不過鐵一般嘅招牌心口依然存在。

「點解我覺得你好似望緊其他地方咁嘅?」

「無嘢。」我即刻扮無嘢搖頭。

「呢度係酬勞,嗰日件事……唔該晒。」Heidi喺手袋拎咗張支票畀我。

因為Heidi嗰日瞓著咗,無拎到酬勞,所以今日就約佢過嚟收埋尾數。

雖然有考慮過佢無錢,要肉償,但我屋企有洗衣機,唔需要多塊洗衣板。

我諗返起魅魔化作黑霧消失前一刻,我問咗佢條問題。
「如果你將每晚夢境內容保留喺Heidi記憶之中,佢就唔會搵我驅魔。」

「哈!你弱鳩智㗎?」

我不解咁望住佢半透明嘅身軀,佢臨消失前講咗一句話。

「唔識女人心嘅人係你,愛情總有一日會變質,要令愛情永恆,就要令每一日都好似第一日咁新鮮。」

估唔到呢隻魅魔都識得咩叫愛情。

不過,佢有一樣嘢錯咗。

真正永恆嘅愛情,係唔需要新鮮感去維繫。

「凌先生。」Heidi忽然叫我一聲。

「咩?」

「你唔單止幫我驅魔,仲幫我驅除內心迷茫。總言之,多謝你。」

Heidi向我鞠躬道謝。

「唔使,你買我賣啫。」

人生會遇到好多挫折,感情難免會受到創傷,跌落地之後你可以坐喺度大喊一場,無人會怪你。

但係,你要知幾時要企返起身。

不過道理講就容易,我做到嘅只有幫佢驅魔,之後嘅日子就要靠佢自己。

稍有不慎,就會被魔乘虛而入。

叮—!

電話收到個新訊息,我拎出嚟一睇——

係新嘅委託。
假日更多篇 呢篇故都花咗好多時間心血構思 希望大家會鍾意呢篇故啦 簡單留個名我都已經滿足
秒睇
Lm
多謝支持
推一推,擺低正評先
推文
Rose
咁都發現到
今日會夜晚更新 大家食埋晚飯就可以睇
臉色的確唔太樂觀,虛弱得就好似隨時要兩腳一伸。

張伯係穆姑娘負責嘅其中一個獨居老人,好似前兩年老婆癌症死咗,仔女搬晒出去住,得返自己一個人喺屋企過人世。

對於社工嚟講,負責嘅每個case都係佢哋心血,因為佢哋每次都會交出心同對方溝通。

「明明已經趕走咗隻貓,但張伯嘅病情一直無好轉……」穆姑娘擔憂咁望住張伯臉容。

無錯,一切事源係源於一隻貓——

象徵不祥嘅「黑貓」。

兩個鐘前,我收到穆姑娘突如其來嘅緊急委託。

「雖然講你都唔信,但唔怕話你知……其實呢一帶附近有隻好可怕嘅妖怪!」

「噓——唔好喺café咁大聲。」

穆姑娘坐喺我對面,邊飲咖啡邊十分激動咁喋喋不休。

「聽落好似好荒謬,我所講嗰隻妖怪係一隻貓妖,佢會扮成流浪貓喺附近徘徊,專門危害一啲無戒心嘅人。」

你對住一個驅魔師講妖怪好荒謬,你會唔會覺得自己更加荒謬?

「呢幾個月已經有好多人受害,我聽過幾位受害人所講,事情經過都差唔多——有日有隻黑貓瞓喺街邊,睇落十分虛弱,體型非常瘦削,就好似無食嘢好多日咁,縮埋一舊喺度震。」

一如既往,我坐喺café角落,聽述穆姑娘講述詳情。

「佢哋因為見到唔忍心,所以帶咗隻黑貓返屋企。」穆姑娘突然瞪大對眼,「但無幾耐,噩夢就開始發生……」

穆姑娘一副講故佬嘅樣,睇嚟佢好擅長講故。

「咩噩夢?」我問。

「據佢哋所講,自從養咗隻黑貓之後,就開始出現幻覺幻聽,見到啲奇怪人影,聽到啲唔存在嘅怪聲。開頭情況只係零星,但之後愈嚟愈頻密,甚至影響到佢哋日常生活。」

「咁最後點?」

因為穆姑娘話有好多受害人,事情應該會有個完結,之後黑貓先去搵下個目標。

「最後受害人會大病一場,之後黑貓就會憑空消失,不知所蹤。」

不出意外嘅結局。

「連醫生都搵唔到佢哋病因,不過過咗一個禮拜左右,佢哋就唔知點解自然好返。」

「喔……」我微微點頭,「所以你想我幫你捉咗隻貓妖去?」

「無錯,但除此之外仲有一件事……」穆姑娘表情驟變嚴峻。

「咩事?」我疑問。

「我想你救救張伯。」
真係食完飯禁入黎就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞