支持婚前性行為唔代表濫

423 回覆
1778 Like 366 Dislike
屌你講咁耐都唔明
冇腦真係可憐
事實上好多男人都想女友/老婆係處女
不如你開post點醒左佢地先再講啦
屌你講唔明人就話人冇腦 你先冇腦啊

小學雞
唔太識法律,

有咗,離婚,可能有贍養費
有咗,分手,有無贍養費?
其實價值觀上嘅野有乜好拗 扑得野代表你可以向一個人作最親密嘅身體接觸 不過同時亦會涉及到衛生 大肚等風險
幾時扑得 同咩人可以扑 用手用口用屎眼呢d全部都係個人意願嚟 你自己接受到咪得
有d伴侶比較著重靠心靈交流 咁接受唔到咁快靠身體交流咪唔扑住
有d覺得身體交流可以增加親密感咪扑多d
甚至有d人覺得扑野身體會健康d 咁咪同咩人扑都得 只要做好安全措施

最緊要都係情侶或者性伴之間大家有共識嘅姐 何必要人接受自己嗰一套
其實我唔反對處女黨 但首先佢地要係處男先
否則 憑咩?
(千祈唔好答我「錢」, 因為有錢就有處女, 姐係做雞, gold digger, 又係連登仔最憎 )
喂 性喜好會轉架喎
你會唔會由細個到老口味都一樣
以為簽contract 講好晒就唔會有增加減少
唔係個個初夜都玩BDSM 口味都係慢慢develop出嚟 婚前邊知得咁多
樓主話結婚前已經要試清楚晒
肯定性生活夾先至結婚喎
所以?我又唔係樓主
我意思係 就算講清楚都可以轉 根本唔work
如果有啲嘢係講清楚就可以一勞永逸就唔會咁多人離婚
我完全block咗你回緊條友 唔知你地傾緊乜
咁你話離婚主因會係溝通問題定性生活不協調丫?

溝通唔係一勞永逸,係不斷溝通,仲要可以搵兩人都信得過既第三者一齊傾

試性都唔係一勞永逸掛?你唔岩搵埋第三者試嗎?

你將溝通既作用踩到咁低,其實站唔住腳
定係你有咩不愉快經驗?
或者咁講
如果本身你唔係一個有性僻 加上性需要唔高既人 你唔會了解呢個post講既嘢
因為對你甚至某類人嚟講 普通vanilla sex已經好足夠
但對其他性需求大 有性僻既人嚟講 婚後性生活係不容忽視
我講過 有啲性喜好係你溝通唔到 因為你唔可以逼另一半愛上呢件事
婚前性行為 俾充分既時間你同另一半係許下終身承諾之前 了解大家
你問性有冇得搵第三者 上面都有人提過性治療師 好多人可能都好抗拒 但的確你係可以搬呢件事出嚟搵個專業人士幫

其實我覺得呢個post啲人來來回回咁嗌 只係大家要既嘢唔同
有人覺得有「愛」就夠
有人覺得要有「愛,性格好」
有人覺得要有「愛,床上合拍」

如果你係第二種人 你自然唔會明第三種人點解可以用「性」嚟做分手理由
但係調返轉諗 點解用「性格不合」分手 係咁大條道理既事
用「性事不合」就係千古罪人?
猶其 性格係透過溝通解決
我個處一定要留比第時老婆
首先想澄清我唔係希望貶低性愛在婚姻關係既重要,亦唔想好似其他巴打講到用「性事不合」為分手理由就係千古罪人咁

1. 正如前文有提及,真愛必須有所犧牲,而犧牲卻不是只屬於單方面,而是雙方共同責任去搵交疊既區域。性不滿足的壓抑情感可以是分手主因/或部分原因,在此我只能點出呢種“真愛的崩潰”是基於“性愛失效”而不是“承諾失效”,道德判斷留待看官自行了決。

2. 性治療師確是解決房事不合既助力,我亦非常同意婚姻關係雙方,將各類阻礙關係的問題(包括性,情感,各種壓力等),尋求可信任且專業的第三者幫助,目的是為維持圓滿的愛。
第三者既介入是協助溝通和指導,落手去解決問題既始終係關係中的兩人。絕非尋求第三者解決自身不能滿足之欲望。

3. 其實要圓滿愛情,豈非應該是“愛、品格、性”三者均要平衡和滿足嗎?何以只取其一?
點解要copy咁大段嘢上嚟

第三點 其實都講得好清楚
三樣都要平衡 滿足 同等重要
是但一樣失去平衡同滿足 都會令「圓滿愛情」瓦解
咁如果係你了解哂雙方既「愛」同「品格」之後 婚後派既「性」仍然係個未知數 都許下人生最大承諾?
唔好講話驚人地滿足唔到自己呢啲咁主觀既嘢 你地難代入 萬一係你滿足唔到自己伴侶呢?
愛和品格如同性一樣,都唔係一個不變既數,都同性一樣唔可以買足保險
婚姻內所有元素都係冒險既經歷

btw, d字唔係copy,真心即場打的,都知道too long didn't read,但道理L性情無計
應該咁講 ,愛可以填補一段距離但係唔係無敵
你同你結婚對象想唔離婚講緊係幾十年
唔好諗住靠個愛字十幾樣野唔岩都頂硬上過幾十年
唔會work 包括性

我諗係樓主意思係唔反對或者鼓勵你拍幾年拖諗住結婚前可以試試試先

唔係叫你先啪後拍
成班公廁平常化
如果香港多啲樓主咁識諗嘅人就好啦
okay 打得幾有條理 我有睇哂
但我開始跟唔到你想表達既重心
的確無嘢可以買足保險 但點解係拍拖相處 我地可以試愛 試相處 試性格 偏偏對試性又咁忌諱?
扑嘢既前設係有感情基礎同埋信任
其實女性要好識保護自己,因為出事起上黎男性可以中出即飛,但女性要承擔身、心、社、靈各種既後果。可能在於你黎講,享受性愛得黎又承擔得起當中風險,但普遍女性,特別係仲讀緊書果d o靚妹,只係諗住用性去換取感情同信任,結果梗係傷亡慘重。

另外,你都可以見到,連登晚晚叫苦post都離不開男友女友在性事既不忠,或者將性視作關係既最頂層次,其實係咪應該要宣導小心處理?所以有reply表述了性愛大於一切的觀點,自然多人反擊。(我保守但不表示我有忌諱)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞