支持婚前性行為唔代表濫

423 回覆
1778 Like 366 Dislike
不過當然現實係極難
靚女有幾可談婚論嫁時仲係處
廿歲做老襯又有邊個想
最ideal就係30幾歲事業有成再溝個o靚妹
之後再係出面食女
但呢d人中之龍連登可以有幾多個

不過silver lining係
其實如果你唔係靚女 有身材
根本你幾多手西連登仔都唔撚會care
撐滿
性生活夾好緊要
雖然我處,冇乜說服力
高登的確上咗好多年 以前唔使開呢啲post討論
但嚟到連登 唔知係多咗新移民定點 思想越嚟越守舊
一邊屌耶撚 一邊好似耶撚咁虛偽
所以先有感而發
要全世界都好似你咁淫賤先叫正常?
我鍾意你個舉例
其實都帶出左一個重點
就係你隨時都可以發現伴侶有d你接受唔到既驚嚇喜好(無論婚前婚後)
而且都唔淨係性生活方面
咁可以點做?

係,真係會好無助。

絕大多數婚姻必定會面對不同既考驗,愛的關係如何勝過呢d困難?

講返你自己既經驗,其實我覺你都係想試清好晒買齊保險咁去盡情地愛,只不過我想提出,愛情關係真係唔會無風浪,你避開到性生活唔夾既風險,都總會有其他野等緊你地(或者一朝你突然唔係咁想要或伴侶唔太得,who knows?)。

所以我個人就不同意為左性生活唔夾就試岩先既講法,因為真愛既關係必定需要付出和犧牲。

(利申:耶,但唔好標籤我無理地反對婚前性行為)
想知呢位清既target goal係咩
仆街樓主特登spin到「婚前冇性行為,婚後偷食機率會提高」

會偷食嘅人 無論係拍拖定婚後都會偷食
就算拍拖扑咗試咗知夾
都唔會保證到佢以後唔會偷食

根本係人格嘅問題,唔關婚唔婚前性行為事。

仲有,「性癖/性頻率不合」呢啲普遍離婚原因,婚前就應該坦白交代,未必下下要去做除衫做愛先察覺到,用口講就得架喇!
對方接唔接受到係一件事,但總之唔好隱瞞到婚後先突然講,呢啲真係正仆街 一係你就永遠都唔好提起你嘅性癖。
我欣賞你同我冷靜討論
你文中提及既「驚嚇喜好」就支持咗我另一個觀點
我係支持「先同居 後結婚」

結婚係人生最大既承諾 係一個雙方許下既commiment
所以應該要清楚了解對方 接受對方既好與壞
搵一個 格性 生活 性生活 三方面都有相近觀念既伴侶
所以我一直同朋友講 無perfect match
但你可以搵一個同你90% match既人 tolerate/compromise餘下既10%

尊重你既宗教同你既價值觀
但我同時都想香港人 廣闊自己接受程度(唔代表無視一切 為所欲為)
識人好好先生又初戀結婚雙方係處咁又點..
忍左十年就係因為性唔協調離婚...
咁佢又唔愛佢老婆咩?
人地都有溝通過...
但我想講冷感果方好自私..
唔好話咩平衡喇...佢比你搞但死魚咁..
咁叫搞左你忍到咩?開心咩?
咩真愛就忍到...咪扮大愛撚喇..
你愛人地人地愛自己咋
而家佢搵到個真係咩都協調到既佢先開心啲..
如果你要將「婚前性行為」睇成一個婚前嘅保險,咁你呢個保險只係形同虛設。

因為最重要係對方嘅人格係點,佢要偷食,幾時都會去偷食,拍拖會偷食,婚後會偷食,就算兩個人床上好夾,亦都會偷食。

並唔存在「婚前冇性行為,婚後偷食機率會提高」呢個道理!
target goal就係叫你地多啲出去見下世面
價值觀係會隨年齡 同埋你接觸既人同事 而改變
你16歲既價值觀同你今時今日既價值觀一定要出入
見多啲世面就知自己一直相信既理念 並唔係唯一
屋企人一直教育你「污糟」既嘢 並唔係咁醜惡

拓寬自己接受程度 但同時堅守good values, such as , loyalty.
唔係問緊你啊清
咁如果你發現老婆一扑就嗌得好撚古怪呢 似劏雞多過淫叫呢
你搞掂班處女黨先啦
日日開口埋口娶妻求處
聽得多唔多唔少都會有女性受依個思維影響嘅
順其自然,性生活上必須二人有共識。
有分歧就去解決,解決唔到就分手。
但結婚前要坦白一切,
婚前唔講嘅野,咁婚後都唔好講出黎(如性癖)
我會嘗試習慣,習慣唔到就我自己戴耳塞,或者佢用野塞住個嘴
順其自然同唔講有乜分別
你平時冇同男女朋友扑野
連咸濕少少既說話都可免則免啦
人地提倡其實處唔處唔係咩大事,叫你試左先好過第時後悔
咪又係Exactly 有分歧就去解決,解決唔到就分手。
但結婚前要坦白一切。
老老實實 我都懶得同處女黨交手
真正有資格娶處女既只有青頭仔
處女們咁重視童貞 點解覺得佢地會接受到唔係處既男人? 咁樣同自己信奉既嘢背道而馳喎
如果個處女揀咗個非處男 咪姐係打自己一巴?

實有人會話 「我有錢 咩處女都娶到」 為錢嫁俾你既 同網上拍賣自己個處既人無分別 唯一分別一個係one time thing, 另一個係lifelong thing
坦白 唔等於 進行性行為
你自己嘅性癖你自己最清楚啦
用口講已經夠,唔洗下下除衫做
講出黎,對方接受到,就可以下一步除衫做。

而樓主講緊「如果婚前冇屌過,就要等到婚後先知對方性癖,最後離婚/偷食。」
唔扑又點知自己有咩性癖 性需要有幾多
你以為打機有數據睇咩
之後叫雞

唔好咁勉強啦巴打 長期性伴侶真係要試架 一個s男搵咗個s女點扯呀
唔試點會知去到邊
唔通我開條checklist問條女邊D OK邊D唔OK?
可唔可以含?屌屎忽?口爆?顏射?狗仔式?
我相信D冇乜經驗既女仔一係就屌鳩你變態,一係就咩都SAY NO
唔會有你所講既有商有量
我嘅前題係 已知嘅性癖要講清楚
其實「坦白溝通」可以代替「先同居 後結婚」,不過呢個就唔深入討論落去了

我始終認為“90%match”既想法係靠唔住,因為生命中太多變數會令呢90%有轉變。

如果沒有完全的愛,其實乜都係徒然
剩係次數,你未試過已經講唔到啦
我開齋先覺得原來自己好撚大食,要每日1Q
但老婆原來唔係好鍾意,1個月一次都覺我密
呢D唔扑點會溝通到,點會知道自己同對方夾定唔夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞