teller真係一份好難做既工

544 回覆
24 Like 7 Dislike
只係想訴下苦
又要sell野,又要服務好,間唔中又要對住啲西客,工作量又大 壓力大到呢,自從返左依份之後瘦左唔少,晚晚訓覺都係半夜醒一醒(唔知有冇直接關係),有時仲發夢發到返工既野

人工又唔係話高,都唔知咁辛苦為乜 雖然同事同老細對我幾好,但我真係頂唔順,想拎完花紅就辭職

I know that feel bro...
做緊某銀行helper 幫手做分流 唱新銀紙 啲西客等得耐這屌我 唱新銀紙要用現金換現金 同佢講撚左兩次佢大大聲屌鳩我唔一早同佢講要現金換現金 好在有其他客都聽到我有講幫我平反
Fg係渣兜做左兩三個月到
日日放工攰到想死
而家大部分野都可以用網上銀行/ATM搞
櫃面最大價值就係referral/sell野
我都想搵人傾下計,仲有無人做緊分行😢
做左幾年分行,上到signjng 位好似頂bar左,又唔知轉咩好
有無諗過轉銀行?
認真,我呢度算hea又唔駛交referral

係大bank定細bank?
洗唔洗sell信用卡 我仲未諗轉行定做返其他bank好

PM我 介紹返 細bank唔洗refer 保證hea99

好似幾吸引 快啲介紹黎
Teller 呢個位其實係一個好好嘅磨練 學到好多嘢之餘又俾你見識到香港人可以有幾西
不過磨練完就好走啦 呢個真係一舊踏腳石嚟

咩西人都見過晒,我已經麻木啦
樓主有冇發現自己待人接物好咗好多?

自己覺得有
Teller 呢個位其實係一個好好嘅磨練 學到好多嘢之餘又俾你見識到香港人可以有幾西
不過磨練完就好走啦 呢個真係一舊踏腳石嚟

香港有好多西人, 但都有好客既

好客係有,但可以講西客既比例多好多
同埋上邊成日set埋啲19policy
麻煩到啲客就走黎屌我地
大佬 又唔係我set, 我都唔想架
不過又係嘅 唔屌我地有邊個可以屌

做retail真係惨過食兩舊屎

啲西客直頭當我地可以控制到啲policy咁,大佬我都係打工姐
做左幾年分行,上到signjng 位好似頂bar左,又唔知轉咩好

可以試下做其他
估唔到咁多巴打絲打身同感受 同大家訴下苦好似開心返啲
做耐左咁悶,又要比人屌又攰

不如做sales高人工少少咁比人屌又攰

可以試下做其他

有無好建議
諗住出埋bonus就試下搵工

但我好似唔太適合做sales

可以試下做其他

有無好建議

其實我都搵緊邊份好啲 你做大行?

可以試下做其他

有無好建議

其實我都搵緊邊份好啲 你做大行?

係呀
大行,其實正路應該內部轉後勤

你做左幾多年teller
我背景同樓主好似
下定決心過完年考牌轉sales

你做左幾多年teller

岩岩兩年
我背景同樓主好似

同一間銀行定跳槽?
認同
做teller不如做sales

利申 back office

top sales果班一個月平均十萬
我呢d點幫佢都無多人工
好彩...佢地好多去完旅行都有手信
我背景同樓主好似

同一間銀行定跳槽?

暫時諗住做一年先轉bank 攞經驗即走
除左同事之外無野留戀 呢間bank太閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞