teller真係一份好難做既工

544 回覆
24 Like 7 Dislike
做過就知,香港好多西客/傻佬

唔好話銀行業,好多服務業都見識唔少,最怕d客識少少扮代表,講多兩句以為害左佢,特別d中年阿叔阿嬸 返工最緊要句:千祈唔好好心做好人,好易俾人鬧返轉頭,做好本份就夠
2年前also grad做左大概3個月頂唔順resign
老實講真係幾大壓力,好多野都唔識,又要答個客問題,香港客又係極品黎 放工之後都攰。都試過有時訓覺訓得唔係幾好。一齊training既同事好多都走哂

我以前做新人好多野都唔熟,啲西客好中意問埋啲on9問題,答完佢又黎質疑我,大佬我teller黎架咋 咁玩我

心同感受,同埋比人鬧多2句心都灰。做Teller當儲經驗,唔好做咁長,搵到路數就好走啦

18k是計埋雙糧同bonus

我冇雙糧

Ccb?

我冇雙糧

Ccb?

好hea?你有exp.入去?
其實teller要sell d咩同埋要有咩target 一直都想問

利申back office

我之前果間
一日要5個referral+5隻account+5張credit card
一個月8球fx+10個successful referral

已經坐到上HP counter
仲點撚sell account同credit card呀
Referral又係白痴 個個客都有PRO/RM跟(理論上)
仲refer黎做乜勁
其實黎黎去去都係同一班客做同一樣野
A客黎做TT
B客黎打本票
C客黎入錢
D客黎唱錢
E客黎問數

HSBC? 🤔
其實teller要sell d咩同埋要有咩target 一直都想問

我之前果間
一日要5個referral+5隻account+5張credit card
一個月8球fx+10個successful referral

Referral又係白痴 個個客都有PRO/RM跟(理論上)
仲refer黎做乜勁
A客黎做TT
B客黎打本票
C客黎入錢
D客黎唱錢
E客黎問數

HSBC? 🤔

hp十成係
大家準備好逗利是未
大家準備好逗利是未

有無人做大貓mpf?
有無諗過轉銀行?
認真,我呢度算hea又唔駛交referral

係大bank定細bank?
洗唔洗sell信用卡 我仲未諗轉行定做返其他bank好

PM我 介紹返 細bank唔洗refer 保證hea99
有無諗過轉銀行?
認真,我呢度算hea又唔駛交referral

中資? 有興趣wor
有冇人講下GBO?
Teller 呢個位其實係一個好好嘅磨練 學到好多嘢之餘又俾你見識到香港人可以有幾西
不過磨練完就好走啦 呢個真係一舊踏腳石嚟
樓主有冇發現自己待人接物好咗好多?

中資? 有興趣wor

有興趣x2
大學畢業冇人請入去見識下拎大銀行個名其實幾好

不過真係好撚辛苦

利申:已走

邊間先, 唔好去我故個間
Teller 呢個位其實係一個好好嘅磨練 學到好多嘢之餘又俾你見識到香港人可以有幾西
不過磨練完就好走啦 呢個真係一舊踏腳石嚟

香港有好多西人, 但都有好客既

中資? 有興趣wor

人工點呀
大貓hp hotline留名
我明呀,啲客做少少野都要落分行,搞到永遠都有條人龍,完全無停手,只怪香港e-banking 太廢

已走
同埋上邊成日set埋啲19policy
麻煩到啲客就走黎屌我地
大佬 又唔係我set, 我都唔想架
不過又係嘅 唔屌我地有邊個可以屌

做retail真係惨過食兩舊屎

中資? 有興趣wor

人工點呀

係中資
但請有經驗喎

我之前果間

仲refer黎做乜勁
A客黎做TT
B客黎打本票
C客黎入錢
D客黎唱錢
E客黎問數

好撚on9 teller明明做operation點解要sell野
仲要sell到無都無得分
錢就sales袋 teller糖都無粒
仲有sale野又拖慢左條隊 有時sales要揾又唔見人/唔得閒serve 真係好on9

中資? 有興趣wor

人工點呀

係中資
但請有經驗喎

半年ok?
求teller 寫清楚id no. 落voucher
利申,我個post要睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞