teller真係一份好難做既工

544 回覆
24 Like 7 Dislike
手頭上有份18k嘅hea工
連埋part time有21k

而家有個機會做CSO
係咪唔好咁傻入行?

呢個post令我唔敢入行
本身仲好猶豫做唔做
而家一定唔做了

如果你想磨練自己,訓練自己eq既話,你可以試下入行

而家有個機會做CSO
係咪唔好咁傻入行?

本身仲好猶豫做唔做
而家一定唔做了

個感覺好似做咗GBO之後會搵得多錢啲
同埋個名比較大
我而家做緊呢一行冇乜升職機會
頂薪應該去到25k-30k
依家24歲
諗住趁後生俾個機會自己
但聽到份工咁
都係唔做啦
gbo都係踏腳石啦其實

你之後都係做pro>rm架啦

邊有人做gbo做成世

gbo同teller其實都係最前最食屎個浸

不過teller你努力相對係冇回報

因為人地唔會欣賞你做既野

太容易取代,你又唔係咩特別技能

同埋個名比較大
依家24歲
諗住趁後生俾個機會自己
但聽到份工咁
都係唔做啦

GBO起碼有錢分

但係要不斷考牌
同埋要有大學學位
我兩樣都冇
所以佢請我嘅時候都話
你要有心理準備做兩年CSO
有咗大學學位先會升你

CSO 14k
GBO16k

而家有個機會做CSO
係咪唔好咁傻入行?

本身仲好猶豫做唔做
而家一定唔做了

:第一份full-time
走嗰陣老細同我講話涯到teller
做其他工都唔會有咩大問題
我幾個friend冇degree都一樣升gbo

有d仲未齊牌就跳左出去

本身仲好猶豫做唔做
而家一定唔做了

:第一份full-time
走嗰陣老細同我講話涯到teller
做其他工都唔會有咩大問題

成日同屋企人呻,但佢地只會話:真係有咁難頂架咩?而家市道咁差你唔好辭職呀,做住先啦
但我已經做左兩年啦 覺得自己已經好叻
我幾個friend冇degree都一樣升gbo

有d仲未齊牌就跳左出去

我從未考過牌依兩年好似白做咁

同埋個名比較大
依家24歲
諗住趁後生俾個機會自己
但聽到份工咁
都係唔做啦

GBO起碼有錢分

但係要不斷考牌
同埋要有大學學位
我兩樣都冇
所以佢請我嘅時候都話
你要有心理準備做兩年CSO
有咗大學學位先會升你

CSO 14k
GBO16k

其實人工真係唔高 曾經有同事話我人工好高,但我一啲都唔覺 做到隻狗咁
teller呢d是但請個學生都取代到

咁又點會開高價比你
teller呢d是但請個學生都取代到

咁又點會開高價比你

咁你又岩所以忍到出bonus就
香港大部分工都惡做既原因係香港人(客)真係好撚垃圾。
做左大半年 等埋bonus就諗後路
希望呢排考埋啲牌睇下有無得升
完全唔知自己想點
香港大部分工都惡做既原因係香港人(客)真係好撚垃圾。

尤其啲自以為有少少錢就好巴閉既香港人
做左大半年 等埋bonus就諗後路
希望呢排考埋啲牌睇下有無得升
完全唔知自己想點

我都一樣唔知想點 等做廢青
我都做左兩年
日日返工都想嘔
熬到兩年真係奇蹟黎
Btw 同樓主一樣 拎埋bonus 就走

巴打加油
雖然好難頂,但一諗起出完bonus可以走就好開心
由做teller 5年之後做sales搵過百一年,順風順水既,可能三四年做得到。唔計專業既話唔係好多行可以有咁既情況,所以做櫃臺只係踏腳石黎。無可否認,銀行係愈黎愈比人感覺唔專業,但錢黎睇絕對唔算小。
由做teller 5年之後做sales搵過百一年,順風順水既,可能三四年做得到。唔計專業既話唔係好多行可以有咁既情況,所以做櫃臺只係踏腳石黎。無可否認,銀行係愈黎愈比人感覺唔專業,但錢黎睇絕對唔算小。

講緊top rm年薪過百?

留名學野

絕對唔洗去到勁top 我估每間分行都有一兩個做到

有無28歲先做sales?

有無28歲先做sales?

我24歲做teller 26歲梗做rm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞