teller真係一份好難做既工

544 回覆
24 Like 7 Dislike
剛入職,撞正新年換新鈔票,做撚到仆街 做左一星期老細已經叫我準備定考牌升GBO 見到身邊GB同事跑到狗咁,寧願坐counter都唔撚出去,因為teller依個位比起其他前線post壓力相對細。我依家比一年時間自己,睇下自己走到幾遠,做唔嚟就轉行。
銀行業就係咁惡做,如果為生活同埋表面上好似好好嘅福利,除左放工搵人呻同趁放假做自己鐘意嘅野relax下,只有屌那媽頂硬上,加油各位巴絲
剛入職,撞正新年換新鈔票,做撚到仆街 做左一星期老細已經叫我準備定考牌升GBO 見到身邊GB同事跑到狗咁,寧願坐counter都唔撚出去,因為teller依個位比起其他前線post壓力相對細。我依家比一年時間自己,睇下自己走到幾遠,做唔嚟就轉行。
銀行業就係咁惡做,如果為生活同埋表面上好似好好嘅福利,除左放工搵人呻同趁放假做自己鐘意嘅野relax下,只有屌那媽頂硬上,加油各位巴絲

大貓?
我之前做過一年part time teller ,之後去左做19文職,依家我都準備考牌做sales

大貓?

係呀

大貓?

係呀

Gbo只係去左另一個地獄,不停up 同downgrading
teller呢d女人工泥姐,
男人做teller其實幾肉酸

大貓?

係呀

Gbo只係去左另一個地獄,不停up 同downgrading

明白 條數只有加沒有減 仲有按歇 、定期 、保險乜乜柒柒都要跑。GB果D成日過嚟拍counter同事膊頭叫「盡力啲」

係呀

明白 條數只有加沒有減 仲有按歇 、定期 、保險乜乜柒柒都要跑。GB果D成日過嚟拍counter同事膊頭叫「盡力啲」

屌終於有人呻下 唉fg岩岩入去做左一個月 已經好撚想走 客又西 manager辛苦又搵你出氣 慘過食屎 咁多人話草經驗 跳出黎可以做咩 又係sales?
屌終於有人呻下 唉fg岩岩入去做左一個月 已經好撚想走 客又西 manager辛苦又搵你出氣 慘過食屎 咁多人話草經驗 跳出黎可以做咩 又係sales?

係,入左bank,出返去又唔知做咩
teller呢d女人工泥姐,
男人做teller其實幾肉酸

又唔係肉酸既,只係女人適合做依個位多啲
不過我冇j

我比較好彩就係老細對我算唔差
但辭左職我都唔知做得啲咩,唔係做返依行儲經驗又好似冇用
比客鬧我一係唔理佢扮聽唔到,
一係閪返佢面,我完全唔怕啲客
試過有客問我做咩要用人手數唔直接用機數咁浪費時間,我話我唔用手數請我返嚟坐呀?
曾經做過 真係辛苦到仆街
我返個間好多麻煩客大陸客 好撚多屎接
其他分行都冇我地咁煩
收工埋數又要埋個樣埋呢樣 搞到冇得準時收工
做唔夠一年個樣都殘哂

但好在 識左班好同事
辭左職 都仲約出黎 真係唯一得著
比客鬧我一係唔理佢扮聽唔到,
一係閪返佢面,我完全唔怕啲客
試過有客問我做咩要用人手數唔直接用機數咁浪費時間,我話我唔用手數請我返嚟坐呀?

我都一樣,以前都會駁下咀,而家駁都廢事,扮聽唔到唔應佢算,費事自己激氣
我都試過比客咁問,咁規定左要手數嘛,不過你咁答佢真係好霸氣
曾經做過 真係辛苦到仆街
我返個間好多麻煩客大陸客 好撚多屎接
其他分行都冇我地咁煩
收工埋數又要埋個樣埋呢樣 搞到冇得準時收工
做唔夠一年個樣都殘哂

但好在 識左班好同事
辭左職 都仲約出黎 真係唯一得著

我都覺得自己個黑眼圈大左
不過你可以識到班好同事真係唔錯
Asso 仔會唔會請
Asso 仔會唔會請

我覺得面試唔太差都請啦
無知一問,teller 人工幾多

唔會多過兩萬(好似係)

新入12-14k左右啦
Asso 仔會唔會請

實請啦,有手有腳唔係啞都請

有時諗到讀咁撚多書出黎做呢d做乜 唉 唯有騎牛搵馬 新年入真係特別西 呢個星期真係攞命 返早一個鐘
手頭上有份18k嘅hea工
連埋part time有21k

而家有個機會做CSO
係咪唔好咁傻入行?

呢個post令我唔敢入行
本身仲好猶豫做唔做
而家一定唔做了

有時諗到讀咁撚多書出黎做呢d做乜 唉 唯有騎牛搵馬 新年入真係特別西 呢個星期真係攞命 返早一個鐘

我攰到仆街 日日返早放遲,我發覺自己其實幾捱得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞