[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
thx 咁多位巴打
我都覺得16-35 方便d
係諗緊值唔值用gm24 再加個超廣角定焦(eg vm12??)
不過好似真係唔太方便
想請教samyang呢支質素如何呢?
只係用過mf
成像黎講$5xxx算係好好
即使開到f2 d角位都唔會話fail得好緊要
要數缺點我只會星芒要去到好細光圈先有 有d重 同埋個光圈環有d鬆 (af就唔會有呢個問題啦)
尤其係個遮光罩 唔算重 但好大舊 所以一次都未用過

不過如果佢af而家個價 我會買b18
我有55.8 喇
諗住揀支wide 鏡
本身有fe 28 f2.0, 但影景好似唔太夠
so 諗緊trade 走佢換gm 16-35
跟著又諗緊平時街拍會唔會好重,so 又諗緊好唔好gm 24 f1.4, 光圈大過fe28 又wide d, 之後再加超廣角定焦???
其實差一級光圈已經差好遠,講noise 3200同6400其實已經好大分別,加上f2.8同f4既bokeh都差好遠,你可以去sony玩下支24-70gm,感受下2.8同4分別

而且我經常在室內影相,室內環境f4真係會唔夠用
二千收部m3抵唔抵玩?
我用開b25,已經覺得好夠用,24gm貴4千,你睇下值唔值囉
咁收部m3 hea用都好
我都想無限budget
如果keep28 f2, 買超廣角16mm? 咁好似對我黎講直接換gm 16-35 好似方便d, 仲多左35mm 用
當然巴打呢個好提議黎,我之前諗過,只係旅行個時成日換鏡好似爭少少 無錢係要咁煩惱,左度右度
去旅行最好唔使換鏡,好多時都覺得麻煩
而且16-35gm咁高質,唔使用定焦咁麻煩啦

咁睇下fe 28 放唔放到先
影開50-135mm
旅行影大景不如用手機。。。而家手機咁顛
手機影用手機睇就ok,晒出黎4R都睇得出好大分別
iphone 得28mm 點鬼影
咁你不如話買部gopro
乜冇人有呢個情況咩
幫你推啦,但無記錯EVF同LCD好似有得Fine Tune嘅啲設定㗎。
thank you 巴打
巴打們

24.4gm
55.8
85.8
35.4z

4簡3 你地會點簡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞