[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
唔影影星就1635Z吧
Zoom wide易d上手
Tamron 28-75mm 去CMK拎仲有冇B+W filter? 成成得返Kenko...
如果會影夜景呢?

(唔好意思太煩)
想買支燈....神牛v860ii s用喺a7riii上有冇大問題
你個名好正
影夜景都係插腳架,開f8,光圈無影響
有zoom方便構圖,14限制左你走位
見到幾位師兄都讚呢支鏡
玩左相機咁多年,我未用過70200 2.8,都想試玩下影小朋友
但怕1.5kg, 會長放防潮箱
加埋mc-11足足重我用緊支2470GM 接近600g

同埋如果買水貨,如果有新firmware是否沒得自己update?
行貨即是比多$2xxx買5/7年保,又好似幾貴下
如果要影埋星同夜景,唔揀14 F/2.8

揀枝24 F/2.8好唔好?
影星基本係大概15mm, 最小要2.8 光圈

如果為左影星, 可以考慮老蛙12mm f2.8 / 15mm f2

但係一枝16-35 f2.8 已經可以做到影星/wide zoom
枝16-35 f2.8好撚貴
真心分期就唔覺費1635 2.8
呢度好多巴打分正12/24期,我自己都係分期
如果真係緊手,想影星同景,老蛙15/2最佳選擇
始終影景有zoom好d,同影人像唔同
有限筆直推薦samyang 14mm f2.8 MF
求解!
samyang有枝手動14mm好鬼平不過變形好勁,但可以lr拉番直
1500g + mc11 + a7ii
我都唔知拎唔拎到出街
定係買枝70200 f4 算 起碼會拎出去
APAC鏡嚟?
full frame🤔
我搵到枝話Ff機有黑角
屌岩岩膠左用emoji
btw我a7iii用都無黑角,你有無check清楚係咪FE mount
再睇下先,定係我搵錯鏡

呢個價幾抵喎,但係枝AF賣緊5千幾
呢個價咁既質素真係好抵屌 我本身諗住買老娃6000幾個枝但後尾筆直少左所以買左呢枝
巴打係邊買?
我喺三陽,三枝鏡都三陽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞