[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
請問有無巴打覺得部A7iii個lcd偏紅偏到錯撚晒?
定係我個部先係咁?
如用lcd睇住黎影,嚇撚死人,過返落電腦又唔會咁紅
A6300想入支廣角影風景
Sigma 16.4定sony 1018好?
想買rx100m5a/m6
應該點揀好
5a 室內室外用都可以,但最tele去到70 only

m6 主用室外,旅遊鏡24至200,室內除非好夠光,否則好易推高iso
去左一個旅行,無反主影,m6 主要用100或打後影風景及小朋友,輕便好用

利申:m3 & m6用家
有無巴打想收 fe 28mm f2
身痕諗緊換 16-35 gm
唔夠wide,但邊位好實
問一問. RX100m4. 24-70 係咪即係 講緊等於全片幅24-70?
新手想玩下相機

RX100 VI 呢架點睇?

真心新手乜都唔識

主要想去旅行影下相 拍片
m6影風景呢?

支鏡夠廣嗎?
FF既24mm,夠廣啦
影風景ok
巴打你覺得新手岩唔岩用

真係乜都唔識,最近玩下影相拍片
岩新手,輕便,簡單,易用
但貴,高iso表現差(始終只是1吋sensor)

如學攝影,不如正經買返部無反加支kit鏡(成本較m6低,同相質素都會好過m6), 玩左1輪知道自己要乜先

m6主賣輕便,天涯鏡,入室內低光可以收得工
岩新手,輕便,簡單,易用
但貴,高iso表現差(始終只是1吋sensor)

如學攝影,不如正經買返部無反加支kit鏡(成本較m6低,同相質素都會好過m6), 玩左1輪知道自己要乜先

m6主賣輕便,天涯鏡,入室內低光可以收得工
gm 16-35 f2.8
gm 24mm f1.4
如果街拍 or 旅行用 巴打們㨂一支既話你地會㨂邊支?
但上youtube 睇review 低光都好快對焦

低光收得工係咩意思?
m6個對焦同追焦都好好,
我意思是低光就要推高iso先影到,本身鏡的光圈又不大,所以多noise是必然

如我有無反在身,就會收埋m6
16-35gm
24gm
1635GM
旅行既話好似16-35GM好D
謝謝!
比佢Wide又要輕便似乎得手動鏡選擇
街拍24 輕巧, 易拎, a7r3 輕易 35f2 質素一流
旅行16-35gm 變焦方便, 質素無敵
Samyang AF 14mm f2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞