[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
畫質全開計有gm 九成九,防震更屈
我個枝六千五,六年行保
a7ii 哂鳩氣,垃圾不如
我知啊 GM 貴一倍 無錢
ZA 輕少少 畫質我又唔高要求
咁正
有係加多少少系列
屌剩係係香港R3全新都貴R2起碼7K
外國分分鐘兩倍唔止
去歐遊就買多支ultrawide啦
唔係有工作需要我覺得唔值得升R
拍片唔好諗7ii
一係比多少少買3
一係6500
要調少少焦。。。調完準,全開2.8都sharp 到定焦開到5.6以上咁,好撚得人驚,最爽係個vc 仲勁過olympus個ibis
我a7ii 玩到a7r3

a7ii 真係狗不屌。。。同後繼差太撚遠
85mm f1.4 GM 都好吸引

利申a7ii 用家
用住a7ii等到a7iv先換

有巴打可以分享一下心得嗎
我manual focus多, 因為用AF-S有時我都嫌佢慢
所以你用連拍的話唔好抱咩期望
其實都係睇樓主要幾快對焦
影景多未必要用到a73/r3咁快
況且r2同2比對焦速度已經有改善
如果真係唔夠budget又想上R可以諗R2
建議樓主去sony store試下個對焦啱唔啱心水
我想問如果a7s2拍1080片 插枝 apsc 鏡係咪都係當返影相咁計等效35mm咁crop架

定係用返1080嗰個area個等效焦距?
剩係個光圈要計返crop factor

唔該晒 咁要再諗一諗先
新手想買部ff黎旅行影相 主要影靜態風景, 夜景, 極光; 見到近排有promo
應該入手a7iii kit+50mm 1.8定係a7ii (kit optional)+35mm 1.4?
上網睇iii高iso表現好似好d 又有upgrade, 價錢上面兩者差唔多, 但係個人偏好35mm個支大光圈, 同埋budget所限就係得呢兩個選擇
想問下揀邊個好?
a7rii + 16-35 gm
呢個夠哂玩,巴打都講明影景為主
我想問個問題 乜vm40 1.2唔係手動鏡黎架咩
點解上左天工環就可以有自動對焦

如果有講錯插得細力啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞