[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
而家a7iii 得2300LW/PH,同a7r2 仲爭800..純畫質a7ii 已經差左幾級了..超廣nikon 有tamron15-30 vc 唔輸sony 好多。而且人地防震勁sony oss 同機身好多。。我半秒一秒影都清。。其他鏡唔使講大把選擇,我最尾選nikon 都因為部機可粗用,電又耐少少,有內閃

最緊要係。。a7r2 對比d750 d800e 對焦真係好撚差。。。識郁ge 野真係好考技術
上面想揀rii 原因係有42mp + 機身防震 + 貪sony 鏡?
你用電量 手感 對焦打雀比緊係nikon 單反好 廢話
sony 比nikon 最大特點係細 輕 駁老鏡 電子快門 鏡都較輕
捨棄係上面個埋 同色水屎 唔及nikon 硬淨
睇你點取捨
sony 機係細。。。但靚鏡一撚樣大舊,雖然部份相對細d 但個人尼講,頭重腳輕比起成舊重,真心唔好揸。。貴人一截唔使講, 之前都有師兄講qc 都比起自己廠a mount 好有問題。無特別對焦要求的話我建議la ea3 用a mount 鏡平一截,入多兩枝玩開心d
sony 24-105 24gm batis 系列 完全唔重宇宙最輕 大三元都比n c 輕細
有冇巴打放laowa 15mm f2
你無錯,但見樓主選得a7r2...唔上r3, 可能錢都係問題,canon 個枝半天涯太屎唔講,nikon 枝24120 差唔多質素,價錢只係三分一。。50.8, 85.8 呢d 都平幾倍。副廠龍仔一半價錢有gm 大三元九成質素加七年保,條數咁計就差好遠了
同埋影星要注意了。。。sony 新機唔多唔少都係star eater...
我同位置同條件用em5 a7r3長曝,明顯a7 少d 星
85 1.8 和 85 1.4 gm 相差得遠嗎?
用來影相拍片
爭三倍價錢,但畫質和對焦相差得遠嗎?
Batis 85 1.8又點睇
有啲想知真菜同原廠有咩分別
想買枝70-200

買 mc11+小小白好

定買70-200 f4 G 好

用a7ii

苦腦左幾日
f4 G水貨8k好似幾抵玩咁
我之前都想1步到位買GM
最後怕自己唔會成日用85, 所以買左1.8

支1.8性價比高,對焦快,3xxg, 反而近排我多用左影小朋友, 好sharp

同埋對焦速度應該是1.8快過1.4
50.8同85.8都係千幾同四千,點平幾倍呀
呢枝長渣唔會後悔
70200G
FE 85 1.8 : 輕巧, 平, 對焦最快, 畫質sharp 但有綠色色散 同埋拍片有呼吸效應
Zeiss 85 batis 1.8 : 有輕級防震, 對焦中等慢, 算輕, Zeiss, 直出色水濃 但鏡身質地易痴塵 輕微色散
85GM 1.4 : 最大光圈, 散景光斑最圓, 畫質優勢, 對焦最慢, 有鏡身光圈環, 貴, 較重

文字難講, 自己youtube搵成像/showroom試最好
有無咩解決方法?
mc11 + tamron 70200 2.8 G2

利申:用緊
想請教支鏡你買行定水呢?
行水相差2k
對焦速度滿意嗎?
龍炮g2 點睇
我用黎影人像, 感覺非常好
不過無乜試連續追焦.

先前有冇巴打試過影大坑火龍, 好似個位巴打都係好評
二手入6800
先前有巴打試過影大坑火龍, 好似個位巴打都係好評
價錢好合理wor
2手 70200G都係咁上下價錢喎
但一個f2.8 一個f4

咁計 g2抵d 啵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞