[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想玩下真菜 有咩好推介
For日常用 影人影景snap
Budget得6-7k
暫時睇中loxia50
就Loxia50 啦
個人覺得呢支真心正。
50 1.4za同呢支同埋Leica 50 lux ASPH Noctilux 50 我都有
真心覺得Loxia 50個影出來最好睇
新手發問,黎緊會拎A73去北歐
請問洗唔洗貼暖包, 同埋點防溫差霞氣
我之前去加拿大影極光零下28度無用暖包舊電都好足夠,不過我係淘寶買左個相機保暖套,包住部機先影長曝光
入室內起霧就一定會有,記得唔好啲霧未散就拎部機衝出去影,霧變冰就GG
g2對焦如何
唔該巴打
影極光有冇心得?
留意腳架太凍啲鉸位有機會收唔埋,我支淘寶碳腳要成支開住咁托上旅遊巴
鏡就愈wide愈大光圈愈好啦,我用1635Z都影到,不過就比較多雜訊,同埋後製都非常重要
巴打去北歐邊度呀?
諗住入手
魚眼走唔甩
12月去芬蘭+冰島
巴打帶左幾多支鏡? 我諗住拎tamron 28-75 2.8, 加多支ultra wide
諗緊帶唔帶gimbal
你地A7系影raw+jpg人像會用咩profile多?
上g2 用唔用到增距? 用既話用咩廠
mc-11 係用唔到原廠增距
mc-11 中間開口唔夠大 會頂住 插唔入
so sad, 仲以為可以加個x2 可以一鏡2用
龍仔果個增距是唯1希望

你facebook 見到,睇黎有希望
o係
可以落增距係幾支GM長炮嘅”功能”黎
冰島好羨慕 巴打影多啲靚相
我嗰陣帶左1635Z 同85.8去
正如樓上有巴打講,魚眼個效果真係好震憾,巴打可以考慮帶埋
gimbal就比唔到意見你喇我無拍開片
如果用metabones可以試下 +原廠增距
可能插得入
大家對Samyang AF14 評價如何?
本身有位福仔21 1.8

貪samyang 有AF.. 又wide d
見二手有保 ~$4500
點解唔lowa
黎緊去北海道玩, 用A73有35.4,55.8同支kit
主要影女朋友+景
諗緊係咪應該帶晒D鏡去, 仲要拎支腳同tt685
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞