[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
btw tamron 70200 or Canon EF 70-200mm F2.8 L IS II USM ??
T
幾錢?
hv tg?
你想FF定APSC?
我兩樣都有叫做隨身用,交功課
16+wide converter
龍仔性價比係高
24.4
我發覺Sony eyes focus真係好狠勁....影figure都可以用到..cls
咩鏡影?好撚sharp
90mm macro
係咪冇轉去拍片mode
定係機身音量set左0
我都試過
有無巴打有聽聞過sony 下部APS-C機大約幾時會出
本身想入手部A6500 但係之前話SONY開發緊新機
唔知以家點呢
90macro 同24.4好想買呀 無錢買 問朋友借左支90macro去旅行
無左聲氣,騎劫左佢先
上次去旅行拎枝55.8 影食物有時有d 吃力,餐廳太細,對唔到焦。 所以想再入多枝玩。 我手頭上得55.8 同kit 諗緊 買 24 - 105g , 24 - 70gm 定24 GM
主要咩都會影 人,景,食物,玩具,建築樓。
暫時以一枝鏡黎講24-105g 最幫到我
暫時以一枝鏡黎講係唔係得24-105g 最幫到我
如果已有55.8,放走kit換24105係最好
大光圈55.8已有,換2470gm 作用就唔大
24105再多35焦段,如果考慮埋重量同方便
24105就最好,如果唔想換鏡同要多小小光圈,一枝過就2470gm,但就會重d
如果我選擇,會24105g+55.8。始終2470gm 2.8對我黎講都唔夠大,而24105g個質素比kit鏡好好多

但枝24gm 又好正
好sharp
新轉會想問,c 5d3 轉 a7r3, 鏡唔想2支換1支所以keep c 記, 接環係咪metabones v 最好,同埋 sdxc ii 係咪sony 最快
睇影咩
日頭收光圈:24-105 同kit 差唔遠
開光圈影人像特寫+旅行zoom: 24-105
人像/街拍為主: fe55
夜景星空/ 人+景: 24gm
全相機櫃只揀一鏡:24-70gm
已有1635gm+loxia50+70300g
諗緊補多支tamron 2875 定係 24105G好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞