[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有冇taobao link? 搵緊都係6xx
正常
我上次係四寶買..張label 都係無.
佢地話係用左黎拎其他鏡頭優惠等. 所以先做到個價咁平.

最後我上網登記保養都無問題, 真係行貨黎
屌sor 睇錯以為係sigma
不過70-200 到而家都無更新過, 應該都小機會用到黎更新枝g2
借位放rx100v行貨
新淨 有保至19年7月
有單有盒

https://t.me/Lammmal
呢枝睇個價真係好抵屌
但重量又係另一件事,未用話1.5kg以上 想j 70200gf4多d
想問下買a7iii定riii好
之前睇果陣就決定左買a7iii因為riii貴好多
同埋聽youtube啲人講像素咁高係好,但唔係拎嚟做野嘅話對比起a7iii好似無咁實用?
但係過左一排睇個價2部價相差只係3千蚊左右
搞到而家又1516
有無人可幫小弟推薦下邊部好,會拍片
拍片就III好,因為係6k downsample to 4k, RIII係5k to 4k

另外睇下你影相使唔使42MP,同埋會唔會用crop mode,會的話一定RIII,而且Riii 個evf同lcd都靚d,跟機又連埋個差電器,其實講CP值真係RIII高

另一個III既好處係佢個AF,唔單止比起RIII多左點,仲要佢個lock on focus tracking都比RIII好用d

我最後就揀左RIII,CP值高,係AF同高ISO表現差少少
有冇人知
各有各好,不如問你手上有咩鏡先
輕輕問一句
有無人用過16mm f2.8駁埋個converter
網上睇話畫質好左 有少少想買
你個嘢壞左呀
係咪wrong hole
後入
所以先咁撚矛盾
唔好晒錢
買16/2.8加Converter,不如直接入枝七工匠12/2.8好撚過,一千就有仲要中央全開可用,低變型 
重點係好撚輕便呀嘛 
收我枝10-18
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞