[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
原廠啱你筆直嘅應該都係1635Z
再唔係就三陽24/2.8
samyang 14mm af
A7iii slog2 ISO1600睇落好似無咁多noise,暗少少都頂得住
A7ii太明顯
1635Z 收二手就差不多
買新就唔建議
支鏡話晒都出左一排
依家買一手行A7R2好唔好
11k有旗艦級FF sensor好似好抵屌

budget應該夠買埋二手1635Z
定係買A72/D750就夠玩??
我諗住係去旅行加以後長用黎影靚景

利申
之前煩買A72定D750煩咗好耐
結果依家仲要心思思想上埋7R2
A7R2+1635Z
黎SONY POST問D750
如果影景為主a7r2幾正
單論sensor同a7r3其實分別不大,應該夠玩好耐
如果諗a72建議比多少少上r2
r2 影景沒得輸
去旅行帶多2舊電就沒問題

利申:用左r2 2年多,為左影小朋友轉左73
放24105g全新(未拎貨)
一齊去Sony mk店拎貨
之前入左1635gm,所以而家無用
t.me/mysteray
又真係駁唔到
萬能型
當時兩機相差5-6k架
唸住用差價買鏡好過嘛

如果而家先買既,幾大都買R3啦
A7iii跟kit好定a7iii 跟Sel 18-105mm f4 g 好
平時主要旅行拍片同影相用到
枝18105 係apsc 鏡喎

用住kit 鏡先,之後先諗upgrade
我都後悔緊一出即買A7m3
等r4出,到時一出即買補數

我自己又無後悔
可能用左R2一段長時間,d file size大得嚇人,所以兩者有好有唔好
個evf同芒都正好多嘛
M3對焦同ISO都好過R3啦
各有長處唔洗後悔喎
70-200 點揀好, gm 貴1000美金, 重一半, 有評論話Sharp d contrast 多d, 有冇巴打有用過
你講個堆我試過哂,最近買過呢堆機試:a99-a99m2..a7ii a7r2去到a7r3, d750d800, d810,d850

最近終於扑鎚d800e ,畫質影過哂用raw係當中最top tier ( 要source自己睇studio comparison), 幾乎全黑都對到準焦,連拍識chok code 有六張,可無限張數用3d 追焦連拍,90%準,最緊要係二手五千幾蚊部。。。鏡又平,無野好投訴
像素低咁多,用大芒睇有距離
GM可以落增距
Thanks 巴打

D800E唔考慮啦 部機打算長用 起碼5年都唔換機
所以Body都係會買全新
加上我中意有揭Mon既機,用起黎方便好多

其實D750本身樣樣好 手感畫質電量性價比都冇得輸 我好滿意
但係試過N記支16-35/4,質素真係接受唔到
副廠又冇支輕量有防震既ultrawide
所以先會考慮A72/7R2
(支1635Z未算頂級,但起碼好過nikon好多)

自問24mp係絕對夠用
想揀R2都係過幾年起碼唔會心思思想升級高像素既款/轉無反
同埋用1635一機一鏡有多D空間可以crop相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞