[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
多謝Ching解說,但我睇翻對比測評,兩者中央銳利度持平,龍仔2875邊位比24105 soft好多,甚至有重影。
Bigma 肥花賣三千幾
係咪我睇錯
龍仔始終定位係入門級, G lens成像好啲唔出奇
不過都係光圈先決,我都揀左龍仔
想請教用過Batis 2.8/18既師兄對呢支鏡有咩評價呢?
宜家E mount咁多AF/MF定焦廣角選擇
佢既抵坃程度係咪比前兩年低左好多?
呢支本身已冷門,仲要出左冇唔係耐
買新啦
A7R3 + MC11
呢排買左龍仔70-200 G2
對焦反應比相像中好 唔使買70-200gm -慳錢買其他鏡
如果唔計較光圈
用返70 20 f4g 其實好唔好
冇睇過測試比較
係同光圈下比較?
係至好
唔好之後差價就買左鏡
之後又忍唔住換返70200GM

聽d師兄話齊,唔係唔夠用,係攻頂心理
係同光圈比較(F2.8無比較)
我參考這條片 https://www.youtube.com/watch?v=Ze98qC9wrj0

條片半個鐘,略為總結一下:
T: Tamron2875 F2.8, S: Sony24105 F4
一樣sharp =, 幾乎無分別 </>, 輕微分別 <</>>, 明顯分別 <<</>>>

Tokina 20mm f2 af值唔值得買呀
同問
啱啱發現,做咩頭Post Cut咗七工匠12/2.8簡評 
18-135易唔易入灰塵?
原來咁大碌。。。。。。。
諗緊 35.4 定 50.4
size 差唔多但爭半級光圈.....

好多Ching都認同大光圈先決,但其實我有D唔明白。
F2.8同F4其實只需補償一級ISO,對於A9/A7III/A7RIII等ISO強悍的機種來講,6400甚至12800都堪用,其實光圈係咪甘決定性? 或者話,什麼條件下才會出現F4唔夠用的情況?
龍仔2875散景咁柒 我寧願要枝F4散景靚算
2.8同 4又係差唔多
4同 5.6又係差唔多
5.6同 8又係差唔多
咁用f8咪得

另外光圈同景深有關 未必係iso問題
我記得上個post好似有人放
F8得 不如F22?
仲有焦距同景深關係
光圈大可以縮,光圈細無得搞
70 200 gm 2手價 大約係咩位?
如果16-35mm呢個range只可以揀一枝prime 大家會揀邊枝?
事關小弟最近極鍾意prime lens+大光圈
最好既選擇係咪24gm
一定係
同埋入埋50.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞