[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (28)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
淨影相咪入部二手玩
拍片就咪搞
除非你手動對焦同玩大光圈
低光拍片能力太差
我淨影相only
性價比係高,平左1半
對焦穩定嗎?
上網見呢枝好高分
試左24 1.4
好正!
估唔到24影玩具都咁正!
24.4真正黑科技....全開已經爆sharp仲可以做到咁細支...真係cls
又想渡人成仙
想買支定焦35/40/50mm左右
Sel55f18z係咪最好選擇?
同價位仲有無其他更好選擇?
同埋問下55mm影食物會唔會唔方便?
依家用緊a7ii+kit鏡
想一機兩鏡去旅行
麻煩哂師兄
新手想問下,點解a73 開啟左峰值,用自動對焦都冇顏色?係咪一定要手動對焦先有?

我可唔可以set做撳咗快門自動對焦後,要扭個對焦環手動微調?

多謝🙏
DMF
55 1.8嘅最近對焦距離要50cm,影嘢食就有啲勉強啦
大光圈定焦想影嘢食可以諗樓上有講嘅三洋 35 1.4(30cm
類似嘅價位都可以諗
賣咗枝kit,入龍仔28-75 2.8(呢枝影到近嘢
或者入三洋嘅24同35 2.8,咁你有需要嗰陣可以影wide啲咁
有冇人用過fe 55mm f1.8,點解a73次次af佢都要放大個光圈再收細
用係nex5r 上面,支野af果時又冇放大個光圈再收細
係咪我set錯野 而家次次af個光圈都郁,好嘈又好煩
Thanks師兄
如果我影街景多過食物既話會入samyan35.4好D定係55.8好D(聽講洋蔥圈散景幾大問題)?
賣kit買龍仔2875都有諗過
但唔知質素同買定焦比差幾遠
helpppp
請問巴絲...a7iii最平嘅timelapse定時快門線係咩牌子
4xxg 一支FF 1.4 你叫我用緊m43 情何以堪
taobao有100蚊內,未用過唔知好唔好
街拍要35定55其實好睇你個人習慣,冇話一定要邊個焦距
可以睇返你平時用kit通常用開咩焦距
例如經常用28嘅就代表你有需要買返枝wide angle咁
街拍嘅話我會推55,因為輕便低調,sharp,色水好,對焦快,但係就難啲影嘢食,呢樣睇你點揀啦
龍仔用afc對焦會快啲,afs就慢啲
Thanks師兄
我用kit影多陣試下55岩唔岩心水先
其實真係要影食物我用番kit都得
買定焦主要都係為街拍
都多數襯sony減價入番支55
想問下sony用渣打有無得分期
sorry太多問題
有冇人用過fe 55mm f1.8,點解a73次次af佢都要放大個光圈再收細
用係nex5r 上面,支野af果時又冇放大個光圈再收細
係咪我set錯野 而家次次af個光圈都郁,好嘈又好煩
helpppp
半身無分別無制。一全身就見真章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞