[HKCC]CGPA唔過3.2既入黎

742 回覆
33 Like 6 Dislike
3.43 Acct 有咩報下
想問下可唔可以淨係retake yr1?我yr2今個sem 3.4但係yr1太差搞到cg唔過3。想直接retake成年yr1咁樣得唔得?真心求解答

同問
可唔可以defer一個sem 即係sem 5
個一個sem 可唔可以讀返sem 1 2既科?
MO C+咗有無得retake

有,我FD上年B+都有得RE

下 乜而家cc變到咁 除左A或以上 B C果d都retake到

記錯,好似係B
sem 1 2.7 (retake左升gpa)
sem 2 2.6
sem 3 2.9
cgpa 2.73 除左speed 有咩可以報?
我space, 讀到sem 3CGPA都應該唔會過3,疊埋心水出年過澳洲浸咸水算
sem 2 2.6
sem 3 2.9

正常好炆 得2.73 就算係engine IT收得低既 準備sf啦
有冇師兄姐知 商科year1其實大概有幾多人GPA 3.8或以上 身邊d人好似個個都咁上下分 其實拎3.8成績係咪只算普普通通
得罪咁講 唔係ugc 同 under 學校既topup sf 仲讀黎有咩用 真心 唔好為讀而讀 有陣時 識人好過識字
仲有好多又借loan黎讀 值得咩?
Retake係咪唔理coursework mt,一試定生死?

full retake 由頭讀過一次 上多次12個week堂 交多次功課 test多次 做多次project 邊有淨係重考咁筍
想問下可唔可以淨係retake yr1?我yr2今個sem 3.4但係yr1太差搞到cg唔過3。想直接retake成年yr1咁樣得唔得?真心求解答

你而家cgpa幾多先
邊有可能retake成年yr 1 硬食ga啦

retake一科都難 仲要retake一年

而家2.866,我諗緊可唔可以讀完yr2之後用15年dse個成績報多次cc,讀完yr1就報non ju上番yr2,但係咁樣好似變左讀完yr2先讀yr1咁
有冇師兄姐知 商科year1其實大概有幾多人GPA 3.8或以上 身邊d人好似個個都咁上下分 其實拎3.8成績係咪只算普普通通

a&f?其實係好撚多 商科你唔keep住高分 玩唔到non-ju報ugc

識唔識睇title
係依到講依d野咩意思

不如去返主post問啦
呢度個個唔過3.5
你係度做咩姐
sem 2 2.6
sem 3 2.9

正常好炆 得2.73 就算係engine IT收得低既 準備sf啦

我商科,SF我都驚唔收

a&f?其實係好撚多 商科你唔keep住高分 玩唔到non-ju報ugc

之前個個話高gpa係入場券
3.8 3.9都大機會(當然我知interview緊要)
但係 頂 原來個個都咁高分 食得屎
商科 2.7 ou有冇得諗
真心想知stat 同cal c+ 有冇得re
得罪咁講 唔係ugc 同 under 學校既topup sf 仲讀黎有咩用 真心 唔好為讀而讀 有陣時 識人好過識字
仲有好多又借loan黎讀 值得咩?

啱呀
其實真係諗住asso grad算無謂再嘥錢
但最斃自己人都唔識多個
上年CGPA 3.1 -6入左教大 當然GPA呢啲愈高愈好 趁仲有得追既時候 大家要加油

Sem 4既GPA影唔影響到?

sem4 gpa唔係淨係用黎meet condition架咋咩?
商科 2.7 ou有冇得諗

同問
真心想知stat 同cal c+ 有冇得re

CCN1008 STAT有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞