[HKCC]CGPA唔過3.2既入黎

742 回覆
33 Like 6 Dislike
商科yr1 cgpa3.25 今次sem3 有3.6 有咩ugc科博到

你year2
year 2 你cgpa 應該3.37?
如是,
city im
city acct(interview要超好先有機,conditional offer 3.2)
poly itc
bu finance?(唔記得幾多meet offer
edu u 睇你想讀咩,跟興趣啦,不過全部offer 都係yr1讀起,讀5年
3.15 商科撚有咩ugc可以博

city im
bu sf acct
poly itc(不建議)有fd 讀到想quit,佢話唔知自己做緊乜

Bu過左deadline

但我唔鐘意ACCT
仲有冇其他Programme?

教大咯,bu sf 得acct係本部上,mkt 同hrm 係石門,即係bu asso 個邊上(好似係)

CGPA 2.73 bu acct有冇機會?

有,我女朋友低過你都入到
不過我幫佢操 interview 加上幫佢tip 中interview題目,最後入到,依家讀到佢喊
N展仔 gpa2.9留名
如果applied computing拉到個gpa好低 得d
係咪應該summer retake

我都係因為applied computer拉低左gpa
但summer 好似無呢科

一科拉到低好唔扺

我都係engine
3.3都唔知兩年上唔上得返poly

sem 1 MO Stat f 左
retake 左gpa都唔超過3
1B 1C 1D
quit唔quit 好

點解會咁先?
有冇盡左力?
平時有冇KEEP住溫書?

我就冇盡力
考試前幾個鐘溫就算

如果你有grant/屋企大把錢/自己賺既,你繼續讀落去都冇所謂

如果係Loan/屋企人辛苦賺返黎,就唔好繼續浪費時間&錢,你自己都冇付出努力,仲想有咩回報?

見過好多人死讀落去,最尾仲要上埋self fin,屋企有錢就話,靠loan果d一畢業就負責廿萬

3大fresh grad要儲廿萬都唔係短時間可以做到啦

明白
下個sem真心要盡力
如果真係冇乜變嘅話就真係要quit
勸yr1 business,特別炒左gpa果d,要勤力d搵份summer intern (jijis, jobs db whatever)
社科yr2 cga3.27
點睇

city im
bu sf acct
poly itc(不建議)有fd 讀到想quit,佢話唔知自己做緊乜

sf 有錢收點會唔俾你報
遲d 仲有application
記得留意啦

city im
bu sf acct

BU SF好似未過架 唔係12號先開放報咩?

一科拉到低好唔扺

Engine仔 2.8係咪玩完

巴打 下個年要再更加努力啦

一科拉到低好唔扺

巴打 下個sem要更加努力啦
諗緊好唔好quit 拎返16dse去報恆大樹大個啲
唔過3 好糾結

一科拉到低好唔扺

幾多分先有non jupas

一科拉到低好唔扺

year1? engine好多水泡cgpa 3就得 ,仲有top up同sf呢
黎緊醒醒定定努力啲實有ugc

city im
bu sf acct

BU SF好似未過架 唔係12號先開放報咩?

自膠 唔該哂巴打們
都係想入ugc 唔理咩科會照衝

但我唔鐘意ACCT
仲有冇其他Programme?

教大咯,bu sf 得acct係本部上,mkt 同hrm 係石門,即係bu asso 個邊上(好似係)

不過我幫佢操 interview 加上幫佢tip 中interview題目,最後入到,依家讀到佢喊

點解讀到喊?
老實講係睇到上面有巴打話bu acct係本部上堂(唔知會唔會有得住hall?)
我先有興趣
我對acct冇乜興趣,仲要都幾差
中學冇讀BAFS,係CC科FA拎C (好多人拎B+or above)
好撚想轉科
已報speed 準備報ou bu cie

幾多分先有non jupas

最少3.1先有
當年讀hkcc scb sem 1 2.4 最後3.38上返ugc poly

sem 1果陣係太hea freshman未熟asso點玩 sem 1又讀幾多雜科 咩ebc cct applied computing calculus stat I

打後果幾個sem搏盡 最低分既科都係B 有A A+ retake埋 stat I 由D+變A

點解讀到喊?
老實講係睇到上面有巴打話bu acct係本部上堂(唔知會唔會有得住hall?)
我先有興趣
中學冇讀BAFS,係CC科FA拎C (好多人拎B+or above)

因為佢本身唔係讀acct
sf 無得住hall

點解讀到喊?
我先有興趣

讀d冇興趣既野真係會想死

但你一心求degree既話冇妨
當年讀hkcc scb sem 1 2.4 最後3.38上返ugc poly

sem 1果陣係太hea freshman未熟asso點玩 sem 1又讀幾多雜科 咩ebc cct applied computing calculus stat I

打後果幾個sem搏盡 最低分既科都係B 有A A+ retake埋 stat I 由D+變A

純粹個人分享 大家鍾意既不妨參考下

一科拉到低好唔扺

year1? engine好多水泡cgpa 3就得 ,仲有top up同sf呢
黎緊醒醒定定努力啲實有ugc

水泡係咪都係UGC
我已經成日溫都係得2.8
覆返第一頁year 1既巴打

我費是係post講
我覺得summer sem既卷係易好多
at least我retake stat份卷易過sem 1 (mt就差不多程度)
最後碌左個A+返黎 雖然我個年都好多人sem 1 stat拎A+
stat summer sem 所有比較難既題目都冇出LQ,好似係
例如LQ冇出最後個課要畫圖又?乜柒vertical個d
MC有出但淨係呢幾題難
我本身數底差既,dse中中讀都係得3,sem 1死mt搞到C+左

不過summer sem retake都幾大犧牲
包括6月中-8月頭你見住你班FD放完GPA去旅行 返part time 去玩去hea
你就要一個禮拜返去CC上2日堂
d堂又chur 一堂4個鐘 得一班得一個timelot冇得reg
考完都8月,即係你得一個月sem break
人地就多你個半月

不過如果真係有心追GPA我覺得都濟得過
特別係STAT呢科,自問係屋企聽住歌溫都有A+
因為EXAM份卷真係唔難
同埋呢個幾月淨係focus一科感覺冇咁大壓力
如果金錢同時間許可我覺得STAT係好值得retake拎個A+返黎

其實retake應該得,CC出名要賺錢
你肯俾多5000蚊去報佢唔賺咩
不過如果係拎B+以上我唔敢肯定佢俾唔俾你re

點解讀到喊?
我先有興趣

讀d冇興趣既野真係會想死

但你一心求degree既話冇妨

啱啊!
雖然依家讀acct 好痛苦,但我好enjoy,因為我愛acct
acct 愛我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞