[HKCC]CGPA唔過3.2既入黎

742 回覆
33 Like 6 Dislike
sem1 :2.6
sem2 :2.6
sem3 :3.4
sem4估計3.2-3.4左右,而家cgpa2.87,求ugc 嘅話可以報咩

恭喜您 你至少有$3000進步獎 既獎學金

唔會有 分開2年既話

咁慘 咁仆街既
sem1 :2.6
sem2 :2.6
sem3 :3.4
sem4估計3.2-3.4左右,而家cgpa2.87,求ugc 嘅話可以報咩

Sem3進步好大 希望我都可以好似你咁

主要原因係我del左lol,同埋身邊d fd retake dse經jupas上番u之後成日都鼓勵我叫我加油,同埋sem3可以揀d自己岩讀嘅科
各位有咩水泡商科🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻😭😭😭
如果想retake stat 既話要咩grade
hs
sem1 3.4
sem2 3.3
sem3 3.2
已經盡左力都係得咁既成績,係咪已經冇機會入返hku/poly nursing senior year ?
商科撚
Cgpa 3.4可以讀咩
商科撚
Cgpa 3.4可以讀咩

去返個邊問啦
Sem 1&2 明明仲keep住3.1
sem 3俾必修玩死 cgpa得返2.9
我真係好迷茫有冇人可以幫下我 我依加冇曬動力報non-ju
商科人只求八大cert ielts有6.5 屋企人好支持我 有能力負擔學費所以唔係ugc都無問題 我過唔到自己嗰關個心好痛好辛苦
有冇人可以話我知我仲有咩選擇?
社科3.2可以揀咩 ied大唔大機會
社科2.7 已經冇心機讀 但只係sem1
Sci既CCN1050既stat同CCN既1045既cal,要咩grade先re 求過來人答
商科人只求八大cert ielts有6.5 屋企人好支持我 有能力負擔學費所以唔係ugc都無問題 我過唔到自己嗰關個心好痛好辛苦

city水泡科盡報
interview神表現既話見過有人3都收左個ugc offer
灰到訓唔著
灰到訓唔著

一樣心情
Sem 1 2都好地地有3.5以上 sem 3 突然跌到2.7 我仲有咩可以報

利申acct jj

city水泡科盡報
interview神表現既話見過有人3都收左個ugc offer

多謝你覆我 我會努力 除左city仲有咩可以報?
到左呢個關頭我唔可以頹 我仲有咩可以做?sf top-up我都試 我要多啲野沖走啲負面情緒
Year1 it狗 gpa2.5 係咪人生巳完

搵唔到

咁可能你地黎緊開sem先有得睇 心急既直接搵kenneth都得

係咪理科先有3.0既水泡科

商科都應該有? 有例子sem3都未過3 2年後岩岩好3都有水泡ugc讀

仲有希望
Summer Sem記得retake返低分既科(e.g. D+ - F)
跟著sem2 爆盡, 盡量令到year 1 cgpa >~3
IT呢科過3就有ugc (根據Subject Leader俾既去年舊生升學數據)
巴打俾心機
利申: 你師兄

仲有希望
Summer Sem記得retake返低分既科(e.g. D+ - F)
跟著sem2 爆盡, 盡量令到year 1 cgpa >~3
IT呢科過3就有ugc (根據Subject Leader俾既去年舊生升學數據)
巴打俾心機

如果最後都係冇ugh offer係咪可以報poly self finance 唔報speed
而且我中英3科C+ stat拎C我怕佢唔比我retake
多謝師兄你鼓勵我 宜家個人好迷恾

仲有希望
巴打俾心機

如果最後都係冇ugh offer係咪可以報poly self finance 唔報speed
而且我中英cct3科C+ stat拎C我怕佢唔比我retake
想同大家講唔好放棄
以下係本人經歷:
我係engine 仔
本身CGPA 唔高
Year 1 cgpa 都係3.0
到sem 3 F 埋科programming
個時好多人都話有無offer 好睇頭3 個sem gpa
因為 conditional offer 同interview 通常係完第三個sem 之後開始出
咁我無計唯有sem 4 retake 同照報下唔同ugc, sf, speed
最後我retake 返都係c plus,但cgpa 過左3
去到最後都有city ugc 既offer
所以如果今個sem 大家考得唔好
都唔好放棄

你sem3完左嗰時cgpa未過3
咁你city個offer大概係幾多月嗰時收到?
Btw,勵志

仲有希望
巴打俾心機

我建議你試吓summer retake stat
summer sem比較容易拎到高grade
同埋呢一科係幾易升grade
做熟啲past paper已經穩B+/A
我自己sem 1嘅成續都係咁多個sem最差嘅
(衰左中英)
最後逐個sem升返上去
依家cgpa > 3.8
所以唔好放棄 下個sem俾心機追返無左嘅分
我訓先喇,有咩想問聽日再覆

仲有希望
巴打俾心機

我建議你試吓summer retake stat
summer sem比較容易拎到高grade
同埋呢一科係幾易升grade
做熟啲past paper已經穩B+/A
我自己sem 1嘅成續都係咁多個sem最差嘅
(衰左中英)
最後逐個sem升返上去
依家cgpa > 3.8
所以唔好放棄 下個sem俾心機追返無左嘅分
我訓先喇,有咩想問聽日再覆

答漏左,speed嘅it科cgpa > 2.3有得讀
唔駛擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞