[HKCC]CGPA唔過3.2既入黎

742 回覆
33 Like 6 Dislike

如果最後都係冇ugh offer係咪可以報poly self finance 唔報speed
而且我中英3科C+ stat拎C我怕佢唔比我retake
多謝師兄你鼓勵我 宜家個人好迷恾

我建議你試吓summer retake stat
summer sem比較容易拎到高grade
同埋呢一科係幾易升grade
做熟啲past paper已經穩B+/A
我自己sem 1嘅成續都係咁多個sem最差嘅
(衰左中英)
最後逐個sem升返上去
依家cgpa > 3.8
所以唔好放棄 下個sem俾心機追返無左嘅分
我訓先喇,有咩想問聽日再覆

答漏左,speed嘅it科cgpa > 2.3有得讀
唔駛擔心

多謝你巴打我黎緊會好好努力
想同大家講唔好放棄
以下係本人經歷:
我係engine 仔
本身CGPA 唔高
Year 1 cgpa 都係3.0
到sem 3 F 埋科programming
個時好多人都話有無offer 好睇頭3 個sem gpa
因為 conditional offer 同interview 通常係完第三個sem 之後開始出
咁我無計唯有sem 4 retake 同照報下唔同ugc, sf, speed
最後我retake 返都係c plus,但cgpa 過左3
去到最後都有city ugc 既offer
所以如果今個sem 大家考得唔好
都唔好放棄

你sem3完左嗰時cgpa未過3
咁你city個offer大概係幾多月嗰時收到?
Btw,勵志

city邊科 想知
仲有想講 唔過3既真係唔好諗住要ugc offer 有啲人3.5 3.6 都驚無 低過3既 一係試下ugc top up sf
Ou 啦
加油各位
Sem 1&2 明明仲keep住3.1
sem 3俾必修玩死 cgpa得返2.9
我真係好迷茫有冇人可以幫下我 我依加冇曬動力報non-ju
商科人只求八大cert ielts有6.5 屋企人好支持我 有能力負擔學費所以唔係ugc都無問題 我過唔到自己嗰關個心好痛好辛苦
有冇人可以話我知我仲有咩選擇?

city水泡科盡報
interview神表現既話見過有人3都收左個ugc offer

多謝你覆我 我會努力 除左city仲有咩可以報?
到左呢個關頭我唔可以頹 我仲有咩可以做?sf top-up我都試 我要多啲野沖走啲負面情緒

maybe edu

盡力讀埋sem 4
遲下 interview 做好d
都係老生常談
想問下summer sem係幾時報?
另外有科f左 要retake又係幾時搞?
有冇師兄姐知 商科year1其實大概有幾多人GPA 3.8或以上 身邊d人好似個個都咁上下分 其實拎3.8成績係咪只算普普通通

Yes but that's enough for non top 3 uni
商科 dse eng level 4
sem 1 3.6

sem 2 3.5

sem 3 gpa 得 3

cgp 3.36仲有無機會入polyu? 可以入咩科?
sem 3 退步那麼多會唔會無得in?
追post見到想問
而家cc cgpa3.0以下都入到sf?
我果時唔得既
唉屌社科岩岩過3
應該報定self fin / speed
屌你老母John lee 比c +我
仆街死啦去
Sem 1唔過3.2 明顯自己唔溫書 or 根本唔知asso有幾冇用
成績差加asso=晒銀時

你同班毒撚講話要識人最重要
識條毛咩
想同大家講唔好放棄
以下係本人經歷:
我係engine 仔
本身CGPA 唔高
Year 1 cgpa 都係3.0
到sem 3 F 埋科programming
個時好多人都話有無offer 好睇頭3 個sem gpa
因為 conditional offer 同interview 通常係完第三個sem 之後開始出
咁我無計唯有sem 4 retake 同照報下唔同ugc, sf, speed
最後我retake 返都係c plus,但cgpa 過左3
去到最後都有city ugc 既offer
所以如果今個sem 大家考得唔好
都唔好放棄

Btw,勵志

city邊科 想知

無錯,我sem 3 既cgpa的確唔過3
去in speed 既top-up 仲要比d 仆街既prof 寸

最後我入左city 既 material eng
係水泡黎不過都算係ugc 既
同埋我係去到8月尾先有offer
Sem1 Gpa3.1 社科
Retake stat要有b/b+先有機會keep3.1 gpa
但係數學勁差 Dse lv2
其實社科sem1 gpa得3.1係咪冇得追 自問真係有俾心機 已經努力咗 dse成績都係-6入到hkcc 已經用咗咁多錢 唔想浪費
Cc 商科派grade係唔係高d
見好多3.8up
Sci科 year 1
1B+ 1B 2C+ 2C
gpa得2.6

Retake又難 想追又難 可以點?
追post見到想問
而家cc cgpa3.0以下都入到sf?
我果時唔得既

學店越收越低
Cc 商科派grade係唔係高d
見好多3.8up

根本就係易 同埋cc冇space咁多雜科
商科都唔過3既ching好好諗下適唔適合讀書 諗定後路
Sci科 year 1
1B+ 1B 2C+ 2C
gpa得2.6

Retake又難 想追又難 可以點?

收皮 出年報過第二科算啦 乜都話難
Sem 1: 2.8
Sem2: 3.1
Sem3 : 3
係咪報下top up sf就好 諗緊報non jupas係咪浪費左自己錢
文科 gpa得2.5
諗住黎緊9月報ugc 黎緊3個sem chur有冇得救?
利申:aim at八大
覆返第一頁year 1既巴打

我費是係post講
我覺得summer sem既卷係易好多
at least我retake stat份卷易過sem 1 (mt就差不多程度)
最後碌左個A+返黎 雖然我個年都好多人sem 1 stat拎A+
stat summer sem 所有比較難既題目都冇出LQ,好似係
例如LQ冇出最後個課要畫圖又?乜柒vertical個d
MC有出但淨係呢幾題難
我本身數底差既,dse中中讀都係得3,sem 1死mt搞到C+左

不過summer sem retake都幾大犧牲
包括6月中-8月頭你見住你班FD放完GPA去旅行 返part time 去玩去hea
你就要一個禮拜返去CC上2日堂
d堂又chur 一堂4個鐘 得一班得一個timelot冇得reg
考完都8月,即係你得一個月sem break
人地就多你個半月

不過如果真係有心追GPA我覺得都濟得過
特別係STAT呢科,自問係屋企聽住歌溫都有A+
因為EXAM份卷真係唔難
同埋呢個幾月淨係focus一科感覺冇咁大壓力
如果金錢同時間許可我覺得STAT係好值得retake拎個A+返黎

其實retake應該得,CC出名要賺錢
你肯俾多5000蚊去報佢唔賺咩
不過如果係拎B+以上我唔敢肯定佢俾唔俾你re

我想知sem1冇讀過stat summer sem可唔可以揀黎retake?
文科 gpa得2.5

上番3.5 實有架 只可以講你會辛苦過其他人好多 同埋真係唔好期望咁高

Btw,勵志

city邊科 想知

無錯,我sem 3 既cgpa的確唔過3
去in speed 既top-up 仲要比d 仆街既prof 寸

最後我入左city 既 material eng
係水泡黎不過都算係ugc 既
同埋我係去到8月尾先有offer

Speed憑咩咁串 咁睇得起自己以為自己ugc呀嘛,明明只係學店一間
佢地咁趕客既

咁巴打你有無聽過其他engine仔例子都係8月先食到n手飯?

Btw,恭喜巴打
文科 gpa得2.5

上番3.5 實有架 只可以講你會辛苦過其他人好多 同埋真係唔好期望咁高

黎緊3個sem都要keep住3.5?
文科 gpa得2.5

黎緊3個sem都要keep住3.5?

唔止 起碼個個sem keep住3.7
文社科真係唔易
社科gpa2.7 已死?
2科c+ eas c
想入番UGC 係咪一定要SUMMER SEM?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞