[HKCC]CGPA唔過3.2既入黎

742 回覆
33 Like 6 Dislike
上年CGPA 3.1 -6入左教大 當然GPA呢啲愈高愈好 趁仲有得追既時候 大家要加油

Sem 4既GPA影唔影響到?

sem4 gpa唔係淨係用黎meet condition架咋咩?

仲諗住retake
真心想知stat 同cal c+ 有冇得re

CCN1008 STAT有

cal 冇?
想問假如我sem1 mo c左 咁我sem3先再retake mo得唔得
Acct Cgpa 3.26 諗住報bcom acct同 poly itc仲諗住報ou拎定個水泡offer
得罪咁講 唔係ugc 同 under 學校既topup sf 仲讀黎有咩用 真心 唔好為讀而讀 有陣時 識人好過識字
仲有好多又借loan黎讀 值得咩?

小弟認同 讀得asso就要有不成功便成仁 視死如歸既準備 當年我第一個sem收哂皮 本身都諗住讀完一年quit 再報過其他科 但最後都決定留低 好在憑努力+運氣 d成績都追返哂

讀top-up點都好過sf asso我果時已經係水尾 仲未多人讀 dse新制之後 升ugc難度會再高
上年CGPA 3.1 -6入左教大 當然GPA呢啲愈高愈好 趁仲有得追既時候 大家要加油

Sem 4既GPA影唔影響到?

sem4 gpa唔係淨係用黎meet condition架咋咩?

仲諗住retake

影響你有冇得食n手飯
想問假如我sem1 mo c左 咁我sem3先再retake mo得唔得

得 只要果科果個sem有開就得
當然越早re 對你報non-ju係最好
想同大家講唔好放棄
以下係本人經歷:
我係engine 仔
本身CGPA 唔高
Year 1 cgpa 都係3.0
到sem 3 F 埋科programming
個時好多人都話有無offer 好睇頭3 個sem gpa
因為 conditional offer 同interview 通常係完第三個sem 之後開始出
咁我無計唯有sem 4 retake 同照報下唔同ugc, sf, speed
最後我retake 返都係c plus,但cgpa 過左3
去到最後都有city ugc 既offer
所以如果今個sem 大家考得唔好
都唔好放棄
得罪咁講 唔係ugc 同 under 學校既topup sf 仲讀黎有咩用 真心 唔好為讀而讀 有陣時 識人好過識字
仲有好多又借loan黎讀 值得咩?

小弟認同 讀得asso就要有不成功便成仁 視死如歸既準備 當年我第一個sem收哂皮 本身都諗住讀完一年quit 再報過其他科 但最後都決定留低 好在憑努力+運氣 d成績都追返哂

讀top-up點都好過sf asso我果時已經係水尾 仲未多人讀 dse新制之後 升ugc難度會再高

即係你地覺得SPEED會好過恆管/OU?

得 只要果科果個sem有開就得
當然越早re 對你報non-ju係最好

明白
Hs sem1 2.5 係咪食得屎

巴打 你要諗下你盡左力未 想追番 sem 2 3 gpa at least 3.5 我用實例 我sem1 gpa 2.8 都覺得可以追 點知愈讀愈差

其實真係冇盡力 又搵唔到gpmate 毒撚冇組是但入左 書又考前先溫又成日走堂 sem2開始要比心機

屌佢老尾
我連conditional offer criteria都meet唔到
我EAS I俾條臭闣派個D+俾我
EAS II又得C+
屌如果連SPEED都唔收我我真係死得

EAS I D+ +1

屌佢我寧願佢F左我啦
屌佢老母佢知唔知派個D+俾個學生係對個學生將來有幾大影響
JOYCE CHENG我屌你老母呀

Eas f咗好似都無得retake
Science jj sem3 cgpa 3.06 有無ugc水泡推薦
今個sem食曬屎

屌佢老尾
我連conditional offer criteria都meet唔到
我EAS I俾條臭闣派個D+俾我
EAS II又得C+
屌如果連SPEED都唔收我我真係死得

EAS I D+ +1

屌佢我寧願佢F左我啦

好似係迫住defer
sem1 :2.6
sem2 :2.6
sem3 :3.4
sem4估計3.2-3.4左右,而家cgpa2.87,求ugc 嘅話可以報咩

EAS I D+ +1

屌佢我寧願佢F左我啦

唔係掛 點都要re啦 唔係點grad
應該係要pre-req 影響來緊既英文科讀唔到
Hs sem1 2.5 係咪食得屎

巴打 你要諗下你盡左力未 想追番 sem 2 3 gpa at least 3.5 我用實例 我sem1 gpa 2.8 都覺得可以追 點知愈讀愈差

其實真係冇盡力 又搵唔到gpmate 毒撚冇組是但入左 書又考前先溫又成日走堂 sem2開始要比心機

咁要搏盡先掂wo
臨考前先溫 又成日走堂...
果陣我sem 2開始放學就日日蒲拉把 鋤到8點幾先返歸 堂堂上足返齊 平時keep住溫 考試前已經可以去玩 relax下
商科 2.7 ou有冇得諗

同問

sem4估計3.2-3.4左右,而家cgpa2.87,求ugc 嘅話可以報咩

Sem3進步好大 希望我都可以好似你咁
要咩grade先可以retake stat?😭
Cgpa 2.6 2.7 2.8 商科
有咩好推介
除咗speed
Ou 或者其他top up/self fin 有啲咩可以報
個人傾向hotel同tourism 呢啲科
衣家好迷惘
頭先12點一睇完個cgpa已經開始頭痛
上個sem gpa攞到3.1 攞埋進步奬
點知岩岩個sem簡錯科 又讀得唔係幾開心 搞到個gpa跌返落黎

恭喜您 你至少有$3000進步獎 既獎學金

恭喜您 你至少有$3000進步獎 既獎學金

唔會有 分開2年既話
sem13.0
sem2 3.1
sem3 3.5
sem4 3.2
cityu sf degree (2年)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞