[HKCC]CGPA唔過3.2既入黎

742 回覆
33 Like 6 Dislike
想問下 如果我依家係year 2
我想retake year 1既一科 咁我係summer sem讀完啦
當個科係讀完已經係8月5號 個陣應該啲offer都派得7788
如果到時我個cgpa真係升左 ugc會唔會因為咁而重新派多次offer比我?

另外想問下 ge electives係咪可以係sem4 reg
讀完之後可以replace year 1 sem 1既成績?

唔該哂巴打們

咁遲先retake既
當年我sem 1科stat拎D+ sem 3已經retake
sem 3出成績(gpa 3.33)之後poly city果d non-ju都仲未截 upload埋份transcript 4月有得in

8月先有成績出 咁好難 d offer都派到8899 non-ju唔同jupas 唔係有返成績就會收返

唉因為我個科係human biology
上年冇得retake

除左kong u幾乎間間都有水泡ugc淨係收3
睇返以往既gpa record慢慢研究,moodle有

記住揀好d elective黎讀,自己研究多啲asso既玩法

Moodle邊度有

engine仔?moodle中間第一欄野 㩒入去有「gpa record」睇架嘛

搵唔到
另外想問下
我讀緊year 2 health studies
cgpa 3.4有冇poly nursing year 3既direct offer?
即係唔洗interview都收你既offer

Direct offer = 冇cgpa condition,唔等於唔洗in(好似係)

原來係咁解
咁冇cgpa condition 即係點解?
唔睇你cgpa?
幫人問:

1.文科sem 3 cgpa 3.1有冇機會升ugc?
2.sem4 gpa會唔會睇 如果sem4拉返cgpa3.2-3.3有冇n手飯食下?

感謝

1. 都幾難 我果時講緊未有dse 文科都收3.3以上
2. 正常你sem 3要報non-ju 睇三個sem成績 sem 4通常用黎meet conditional offer 或者好似我當年咁 等到7月中直接出direct offer 咁sem 4成績就係要pass 唔好肥

有料到ching以前都係文科jj?

唔係 sci scb人
不過d GE全部揀EBC d英文黎讀 搞活動又識唔少EBC bilingual既人 對文科都略知一二

1. 都幾難 我果時講緊未有dse 文科都收3.3以上
2. 正常你sem 3要報non-ju 睇三個sem成績 sem 4通常用黎meet conditional offer 或者好似我當年咁 等到7月中直接出direct offer 咁sem 4成績就係要pass 唔好肥

唔係 sci scb人
不過d GE全部揀EBC d英文黎讀 搞活動又識唔少EBC bilingual既人 對文科都略知一二

若然唔一定升返文科 但求有ugc 水泡科都衝又有冇機會
另外想問下
我讀緊year 2 health studies
cgpa 3.4有冇poly nursing year 3既direct offer?
即係唔洗interview都收你既offer

Direct offer = 冇cgpa condition,唔等於唔洗in(好似係)

原來係咁解
咁冇cgpa condition 即係點解?
唔睇你cgpa?

唔睇你Grad果陣既cgpa,但當然要合格&順利grad到

Moodle邊度有

engine仔?moodle中間第一欄野 㩒入去有「gpa record」睇架嘛

搵唔到

咁可能你地黎緊開sem先有得睇 心急既直接搵kenneth都得

搵唔到

咁可能你地黎緊開sem先有得睇 心急既直接搵kenneth都得

係咪理科先有3.0既水泡科

唔係 sci scb人

若然唔一定升返文科 但求有ugc 水泡科都衝又有冇機會

asso讀文科 唔報返本科degree 難度已經好高 你話轉得去邊

engine IT唔駛諗 正常唔同background唔會收 收都讀到你仆街啦 business仲死 鬥高分既programme 以前聽過3.3都要讀top-up 唔過3要出黎做野 soci要interview 又係唔夠d本科黎

睇你文科拎咩分 你講得搵水泡科 即係成績都麻麻地下 唯有搏本科睇下會唔會俾yr 1 offer你

但到時放GPA已經過晒報恆管 SF個D
點樣補返落去?

我記得係會叫你update番GPA

我睇左恆管
佢起碼要2.8
我得2.73係咪唔俾報?

點會唔俾?有application fee 收ga 佢

但佢寫到明要2.8
即係報就俾報,但in唔in/收唔收就未必?
Sem 1 2.1
Sem 2 2.5
Sem 3 2.9

Cgpa 2.5

商科,有咩degree可以搏 ,屋企人其實都支持我,所以先可以越讀越有火(雖然都差),所以都想拎返個degree, sf. top-up都無所謂

諗sf 俾錢就得果d啦
商科先拎得2.5 ching係太hea定d野真係唔啱讀?
Sem 1 2.1
Sem 2 2.5
Sem 3 2.9

Cgpa 2.5

商科,有咩degree可以搏 ,屋企人其實都支持我,所以先可以越讀越有火(雖然都差),所以都想拎返個degree, sf. top-up都無所謂

SPEED啦

搵唔到

係咪理科先有3.0既水泡科

商科唔係都有咩
Stat B 係咪冇得retake
想問下可唔可以淨係retake yr1?我yr2今個sem 3.4但係yr1太差搞到cg唔過3。想直接retake成年yr1咁樣得唔得?真心求解答

B既話唔駛諗都得
MO C+咗有無得retake

有,我FD上年B+都有得RE

我睇左恆管
佢起碼要2.8
我得2.73係咪唔俾報?

點會唔俾?有application fee 收ga 佢

但佢寫到明要2.8
即係報就俾報,但in唔in/收唔收就未必?

根本non-ju你當買獎票咁 唔報就一定唔會有offer 報左或者有機會 我果陣3.33都照報cu hku ust 報哂咁多間 冇既當買個機會 雖然一定知道poly city果d先有offer

當然你要有自知之名 唔過3都走去報哂 應該諗定top-up/sf

B retake屎忽咩 cc點會批
MO C+咗有無得retake

有,我FD上年B+都有得RE

下 乜而家cc變到咁 除左A或以上 B C果d都retake到
想問下可唔可以淨係retake yr1?我yr2今個sem 3.4但係yr1太差搞到cg唔過3。想直接retake成年yr1咁樣得唔得?真心求解答

你而家cgpa幾多先
邊有可能retake成年yr 1 硬食ga啦
Stat 同cal c+ 有冇得re 同點re

你而家cgpa幾多先
邊有可能retake成年yr 1 硬食ga啦

retake一科都難 仲要retake一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞