[PC]Skyrim集中討論區 04 2017一定要得

997 回覆
9 Like 0 Dislike
著返好對鞋先去

就黎訓教喇

得兩張圖又冇野睇

咩黎 可唔可以比個英文名我
google過似乎係重制mod黎?但全部中文黎

唔係MOD黎
可以話係上古卷軸Lore最重要嘅一步份
上古卷軸入面嘅終極目標係另人"超脫現世",成為神或者加入神然後再超越神

人死左之後可能會去天堂(例如5代主線嘅松嘉德),去凐滅(靈魂比左魔神),比人吸左靈魂去石塚,比黑兄殺左獻比虛空或者輪回。前兩者都係加入神,算係好低層次
而真真正正成為神就有6條路,Walking Way
6樣野其實都好難明,分別叫 披甲/降世/轉世,祖先神/古道,鏡像,死亡,CHIM,眾魂

每樣舉個例就係
345代主角->轉世/披甲/降世
高精有幾個神屬於祖先神,例如5代提到嘅Xarxes
鏡像就係Talos
死亡->2代其中一個重要人物underking
眾魂就係4代個謢符,同埋提過嘅高達,分別集合左帝國皇帝同矮人全族嘅魂

CHIM係最撚煩亦係最出名個種,傳說Talos同Vivec都做到呢樣野
我唔識解釋,我睇人解釋解到好似睇緊佛經咁
大概可以理解做控制台/mod

不如我比個我角色你你幫我作佢個LORE啦

可以試下嘅
Malacath係乜水, 點解甜mod成日有佢個名?

獸人守護神,據講係魔神界毒撚

MK定毒撚?
姐係佢廢?

比其他魔神玩(殺左佢個仔)
佢本黎係高精一個神Trinimac ,比Boethiah水左兼食埋,柯返出黎先係Malacath
唔知點解佢會係甜mod出現,咩mod黎

咩黎 可唔可以比個英文名我
google過似乎係重制mod黎?但全部中文黎

唔係MOD黎
可以話係上古卷軸Lore最重要嘅一步份
上古卷軸入面嘅終極目標係另人"超脫現世",成為神或者加入神然後再超越神

人死左之後可能會去天堂(例如5代主線嘅松嘉德),去凐滅(靈魂比左魔神),比人吸左靈魂去石塚,比黑兄殺左獻比虛空或者輪回。前兩者都係加入神,算係好低層次
而真真正正成為神就有6條路,Walking Way
6樣野其實都好難明,分別叫 披甲/降世/轉世,祖先神/古道,鏡像,死亡,CHIM,眾魂

每樣舉個例就係
345代主角->轉世/披甲/降世
高精有幾個神屬於祖先神,例如5代提到嘅Xarxes
鏡像就係Talos
死亡->2代其中一個重要人物underking
眾魂就係4代個謢符,同埋提過嘅高達,分別集合左帝國皇帝同矮人全族嘅魂

CHIM係最撚煩亦係最出名個種,傳說Talos同Vivec都做到呢樣野
我唔識解釋,我睇人解釋解到好似睇緊佛經咁
大概可以理解做控制台/mod

可以試下嘅

我自己ff左幾個plot point
但真係要識lore D人先融入到個世界觀
Malacath係乜水, 點解甜mod成日有佢個名?

獸人守護神,據講係魔神界毒撚

MK定毒撚?
姐係佢廢?

佢本黎係高精一個神Trinimac ,比Boethiah水左兼食埋,柯返出黎先係Malacath

唔話你知

MK定毒撚?
姐係佢廢?

唔話你知

可以試下嘅

唔幫你諗

可以試下嘅

唔幫你諗

祝你箱箱都係麥玲玲

唔幫你諗

祝你箱箱都係麥玲玲

你夠唔比個mod名我啦
同埋我已有dvabb,慈慈閃光唔要也罷

MK定毒撚?
姐係佢廢?

唔話你知

L網大把

唔幫你諗

祝你箱箱都係麥玲玲

你夠唔比個mod名我啦
同埋我已有dvabb,慈慈閃光唔要也罷

第幾集個主角先有殺死神既能力

戰神咩

戰神咩

第三代殺左自己上世老婆同基友兩個偽神,同埋魔神化身
第四代殺左魔神最大個條𡃁同打敗(解放)左一個魔神
第五代係主線入松嘉德之後打個個守門人孫係聖靈黎

魔神同聖靈係代表一種概念
eg 血腥代表放蕩,akatosh 代表時間
冇可能殺死一種概念
只可以透過殺曬佢嘅信徒黎令個概念比人遺忘
有個叫Zen嘅木精靈神係第2紀元個陣因為流感死曬d信徒而比人遺忘
4代係平凡人黎
345代都係完成預言(5代奧杜因之牆記錄左1-5代),但4代完成預言嘅係皇子馬丁,打boss個陣主角乜柒都做唔到
4代只係為左完成死鬼皇帝嘅任務一路幫皇子,延續皇朝同家族最後一點血脈( 4代一定男人黎,係女人做咩唔同馬丁瘋狂啪啪啪?)
4代係後黎先成神,叫披甲,姐係做某個神做嘅野令全世界以為你就係個個神
兩個dlc 九騎士同戰栗孤島就係,分別披甲聖戰者Pelinal同瘋神兩個痴線佬,成為左聖戰者2.0同瘋神(5代個瘋神任務d對話會提到佢係4代主角/有佢記憶)
5代係Akatosh/Shor 降世,只係用黎解放奧杜因嘅補丁
主線殺嘅係龍奧杜因,其實你係解放左佢嘅神性,適當時神奧杜因會再返黎吞噬世界

可唔可以講下上個Kalpa既野?
想知道更多上次Alduin吞噬左個世界之前既事 有無咩人物從上個kalpa生存到宜家?

Molag Bal同Dagon 兩個傳說係上一世嘅人物黎
另外仲有Hist,亞龍人嘅聖樹,因為佢係上一世遺民所以呢世不太受限制,可以互通記憶同預知
4代成個大陸比魔人入侵前聖樹已經吹左雞叫左亞龍人返去準備,大門一開d魔人比亞龍人打返轉頭

戰神咩

下下比神指指點

戰神咩

下下比神指指點

上古班神好廢, 獲獲都下凡, 再唔係點人做野, 其他作品D神都唔會干預人界D野

戰神咩

下下比神指指點

上古班神好廢, 獲獲都下凡, 再唔係點人做野, 其他作品D神都唔會干預人界D野

幾千年後嘅111號惡魔都係咁

戰神咩

下下比神指指點

呢個世界本黎就係諸神競技場/遊樂場

戰神咩

下下比神指指點

我個角要做akatosh之女有冇得諗

契女就得

契女就得

照殺
點解會有得上契

契女就得

照殺
點解會有得上契

契女姐係受佢祝福
其中一個akatosh 契女叫alessia
向akatosh祈禱得到回應感召之後帶領被ayleid 精靈(野精靈)奴役嘅人類起義反抗壓迫
係見精靈就殺嘅痴線佬聖戰者Pelinal 同有翼嘅牛頭人(佢老公 )幫助下,呢場奴隸革命成功左
之後同Akatosh 達成契約,承諾子子孫孫都會對akatosh忠誠崇拜,而akatosh就會送左佢帝王護符佢,只要龍火尚在(姐係龍裔皇帝帶著個符點聖火之類),佢就會保護人類不受魔族入侵同被精靈奴役
呢個符係第二紀元同第三紀元都唔見過,令魔族兩次入侵
而護符係4代已經比皇子打碎左黎救世界 令魔族永遠唔會再入侵

值得一提嘅係alessia 係起義前得到一個預言家Marukh 指引,呢條友創立左alessian order,又叫猴子教團
因為佢個樣極似馬騮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞