脫髮救髮。食、幫買、植髮、織髮謬誤討論暨你問我答 (10)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
地中海 食藥
我覺得係配合返
finasteride係block 2型
適尿通係block 1型同2型
唔該ching
多口問句知唔知正廠係咪黃色盒個隻?
發覺多左人食適尿通
但呢隻藥唔洗每日食
好似冇人討論
唔識唔好亂講
係要日日食
食一排之後唔洗每日食
搽咗藥 搽咗一星期左右 好似有開始生返好短嘅
不過都係唔放心 上嚟問問比個安心自己
駛唔駛特別戒口之類?
無介口呢回事
應該唔會一星期有效
中間有狂脫期 預半年先有效
可能真係錯覺啦
我係咪搽5%就有機會好?
因為我依加個支好似未係post見過
HELP
有冇懶人包
D頭髮好薄 可以食咩同揸咩?
而家只係食緊鋸棕櫚同用DR D個D PRODUCT
PLEASE HELP
needle roller 有無用?
頭頂早晚搽minoxidil 5%就可
但當你甩既速度快過生長既時候就應該會惡化
關於植髮唔食finasteride 嘅問題
我用lebron james做例子

佢植左前額,但作為最頂尖運動員,佢冇辦法食fin(dht提高爆發力)
所以就變成下面咁

前面植嘅唔受dht影響唔甩,但後面就甩曬
但植髮係咪一定要食藥呢,其實因人而異
有人20歲就甩到2-3期之後唔甩,有人就30歲仲大把頭髮之後甩到羅家英咁
如果唔急嘅可以食住幾年fin先,等新技術一出,就開始做gym 增加dht做甩曬頭髮,等定曬再植/生翻唔受dht影響嘅頭髮
大概就係咁
新技術08講到而家
上年食保記兩個月+ finpecia半年有好轉 然後懶食停左藥 真係開始甩番
半年後食番finpecia 依家第三個月 前額D又開始生番毛毛見番髮線

睇黎要頭髮真係要食成世
👍🏻
因人而異啦
我本身頭頂甩,甩到第5期 甩定哂(因為甩到無野可以再甩 )去植髮
一直無食過保記,頭頂植D髮亦唔受DHT影響,無甩

樓上例子係植前面,無食保記,之後甩頭頂..........咁其實佢要植頭頂 (如果佢唔食保記的話)
個個都對fin好有信心咁款
冇信心係效用定係副作用方面

副作用就3%陽萎

效用嘅話 10年內9成人都會留得住現有頭髮

連埋minoxidil 可能效果再好啲
買左kirkland了,foam~
想問如果係噴M額既,姐係好似instruction咁噴half a capful 在手上面,分一半左額一半右額?
效用方面
剩返嗰一成人揮手區...
M額用好少就得

Area唔大一支可以用個半到2個月
先前個幾個PO都有唔少巴打話食完一年都無效
有冇巴打可以賣支kikiland比我江湖救急?

哩排好忙唔記得左入貨

想森髮買支又冇貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞