脫髮救髮。食、幫買、植髮、織髮謬誤討論暨你問我答 (10)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
自膠 之前有個巴打介紹隻藥又係s字頭
但會有機會食到變性個隻
我想問政府皮膚科醫生有冇得開醫生紙買藥?
30頭
其實我想問正保幾錢到?
邊度平?係咪一定要醫生紙架?
我發現咗啲奇怪嘢。
食藥揸藥有十個月改善得唔錯,但係一食大豆類嘅食物飲品,就會甩咁7成新生出嚟嘅尖尾頭髮,脫髮情況會維持大概十日左右,之後兩三個月會生番密番。
我試過兩三次個咁,唔食大豆類係無事,我唔信邪又試下食番就再出現脫髮現象...... 好奇怪
其實又唔係大量咁食 真係有咁影響
懷疑 大豆異黃酮 DHT 同 finasteride 會有啲咩特別作用出咗嚟。
我未食 finasteride 之前一兩年因為聽講食大豆飲豆漿可以抗脫髮,所以每日都飲大概 400ml 豆漿,持續咗兩年,期間有好似食咗finasteride咁嘅有效反應,就係出現脫髮期之後再生番多啲密頭髮出嚟,連其他人都睇得出我啲頭髮有好大改善,之後我無飲豆漿半年就甩番晒之前因為飲豆漿而得到改善生出嚟嘅頭髮,情況仲嚴重過未飲之前,所以我決定食finasteride,但係而家就變咗一飲豆漿就會啟動個脫髮期,都幾得意.....
我而家唔敢食大豆類食品同飲品
我發現咗啲奇怪嘢。
食藥揸藥有十個月改善得唔錯,但係一食大豆類嘅食物飲品,就會甩咁7成新生出嚟嘅尖尾頭髮,脫髮情況會維持大概十日左右,之後兩三個月會生番密番。
我試過兩三次個咁,唔食大豆類係無事,我唔信邪又試下食番就再出現脫髮現象...... 好奇怪
懷疑 大豆異黃酮 DHT 同 finasteride 會有啲咩特別作用出咗嚟。
我未食 finasteride 之前一兩年因為聽講食大豆飲豆漿可以抗脫髮,所以每日都飲大概 400ml 豆漿,持續咗兩年,期間有好似食咗finasteride咁嘅有效反應,就係出現脫髮期之後再生番多啲密頭髮出嚟,連其他人都睇得出我啲頭髮有好大改善,之後我無飲豆漿半年就甩番晒之前因為飲豆漿而得到改善生出嚟嘅頭髮,情況仲嚴重過未飲之前,所以我決定食finasteride,但係而家就變咗一飲豆漿就會啟動個脫髮期,都幾得意.....

真心誇張
真㗎喎
最近頭髮好似稀疏左好多,有冇邊個醫生推介
我發現咗啲奇怪嘢。

真心誇張
真㗎喎

做開gym既我有時都會隊下豆漿,而家淆淆地
嗰種甩法係, 啲頭髮會好似謝咗咁,好容易可以拉斷條頭髮,而嗰段時間會好多面油
定係加速咗個換髮機制?唔通係好事嚟
唔禿

啲頭髮仲密撚過我15歲嗰陣
食韓保食到眉毛都粗左
師兄邊度買韓保?
元朗,依家想救個前額
咖啡因洗頭水即係Alpecin?
你覺得好唔好?
而家甩得勁唔勁?
洗頭水應該無任何幫助
咖啡因洗髮水冇用

食左2個月正保之後,前額2邊M 位明顯有毛仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞