[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
有一大堆日校生同你一齊仆街嘅
唔怕啦

我哋啲痴線佬唔會影響你條curve㗎
其他年份做得仲快 2018呢份做得最耐
以前中學做會考卷已經係30分鐘完54條
而家嘅速度仲快過以前
MC算係最難
今年90%已經有5**啦
證明根本份mc其實冇咩用
好似之前岩哂mc都冇**咁
我覺得係份LQ無乜用,淺得濟大家都啱好多
我希望見到條curve落到去85%就有5**
咁樣每年都會有多啲有意義嘅題目出現
唔係大家都高分考評局先至會傾向再出深啲咩?
你係講緊之後一年嘅事
我係指85%有5**間接代表嗰一年嘅題目已經係合適難度
如果一直能夠將cutoff控制到呢個位就好
3分果斷skip😂
對我來講lq比mc難
Lq既最尾一條好危險
但mc就好多方法對付每條題
例如禁機/畫圖/間尺...
嗰3分我都係最後先做返
無諗過考評局會咁樣玩
我唔想用人哋啲濕鳩神技怕被扣step分,唯有自己慢慢嚟

LQ今年係新奇,但其實算淺
等睇考評局marking會點做呢題
都係畫線計三角形三條邊再law of cosine㗎啦
我就唔信佢用spherical law of cosine喇
淨係報考1科都900幾
痴撚線
巴打好似都有開post ?
利申2018dse 上咗岸
lq a part做得快有得慢慢諗
mc條條都要rush
MC嚟講最緊要係速度
做得夠快先會有時間check卷,同解決埋淨低唔識嘅題目

舉個例

Factorization題目每年都有
坊間有啲補習佬會教你代數去做,呢個係俾啲唔識數學嘅人去用嘅方法
就咁factorize又未必個個夠快

我自己就由尾term對返上去
-12k:A B C D都啱,無用
-4k^2:淨返B and C有可能
-6h:答案係C

呢個方法用得好嘅話,做長題嗰時連long division都唔需要用,都可以求到cubic除linear嘅quotient
放喺M1/M2嘅binomial又啱使
巴打會建議入邊4條式入計算機

四心係咪已經冇需入
Two simultaneous linear equations
Law of cosine (計角)
Intersection of straight line and circle

我淨係入呢三個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞