[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
唔睇你個-0.5
都諗唔到第三個
通常一題試哂分數同CP兩個方法
計出泥一樣咁就肯定岩
我自己覺得分數反而複雜咗
用到nCr都盡量會用
Concept夠清就唔使用分數嚟check
但如果12年呢個case用分數係咪直接d🤔
14年入管既話我都覺得用C實輕鬆d
入3粒波已經亂到用唔到分數😂
同學迷思2:
上年我真係好比心機做past paper, 點解都考得唔高分?
到底如何做past paper先有效??

上圖係人類既記憶曲線
你第1次學野一定記得好清楚, 100%
但你都知道當你返到屋企已經唔記得左大半, 得返30%
呢個時候如果你溫書, 你會還原返100%
但仍然, 你都係會唔記得
但你可以發現, 跌既速度慢左, 同埋跌到盡都仲有50%
係呢個時候你再溫一次
再次升返100%
但呢次你再跌, 已經係一件好慢好慢既事
跌到盡都仲有80-90%

換言之, 你重覆做一件事既次數越多
你記得佢既機會就越大
所謂long term memory就係咁解
情況就好似而家叫你即刻寫數字1-10出黎一樣
你諗都唔使諗就會即刻寫到

呢個theory係可以apply落做past paper度
假如你有做30年past paper既時間
我會強烈建議你做3次10年既past paper
而唔係做1次30年
原因, 就好似樓上個記憶曲線

你今日做錯左1990年第10條mc
你係即刻對答案, 你當下呢一刻咪有100%記憶
但係如果你從此唔理佢, 唔使2日你就已經唔記得左佢
你要做既野就係
比時間佢跌返50%
之後你就做一次
你先可以推返上100%, 同埋將忘記既速度降低
點樣紅色左上面呢句, 因為好重要
你要減慢個忘記速度, 必先要忘記佢先
所以, 點解past paper一定係越早做越好
如果唔係你邊有時間比自己忘記?

呢度補充一點
我所指既忘記, 唔係叫你完全忘記所有concept
我係指要忘記個"答案"
你要學既, 係學解題, 學個concept, 而唔係背個"答案"
時間係比自己忘記個"答案"

結論:
假如你有做30年past paper既時間
我會強烈建議你做3次10年既past paper
而唔係做1次30年
而每個10年中間有充足時間比自己忘記
想問有關sandwich thm既野
lim x>0(sinx/x)=1
我係度不停諗
-1<sinx<1
-1/x<sinx/x<1/x
limx>0 (sinx/x)實會underfined
點解唔work
Sandwich theorem要上下嘅limit都存在先可以用
你呢條bound太闊,所以要改一改先用到

cos x<= sin x /x <= 1
呢個會做到你想要嘅嘢
if x>0
-1/x<sinx/x<1/x
x->0+, -inf< lim sinx/x < +inf 無矛盾

if x<0
1/x<sinx/x<-1/x
x->0-, -inf< lim sinx/x < +inf 無矛盾
當 x->0 時, -1/x 同 1/x 都唔係 converge to same limit
sandwich theorem 用唔到喎
確定下年報M2

係開心嘅
三角形個到 應該對返啲字母位?
角eab應該對返dac 而唔係cad?
今年會考巴打報唔報phy?
啱啱撳咗掣報名
全年報左葵青區
上年報荃灣區唔係好旺我
我將軍澳
次次都將軍澳?
有冇諗過轉區
柒唔柒與地區無關
下年唯有小心啲
果然係理科人
請問一下 有冇啲機構會搞數學/m2 mock
上年太緊張 今年想比自己適應
話說 P1 Section A1 開頭嗰題 index, make subject, factorisation
marking 啲 M 分全部都係灰底,即 optional
淨係答案 A 先無灰底

有無人見過真蹟 可以證實係咪一嘢出答案都拎到滿分
for your reference

btw 我都報了 core M2 chem 了

今年去東涌考

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞