[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
想問下中五學生正常而家呢個時候M2大約學到邊個TOPIC?
大約就OK
我嗰邊教到applications of differentiation
我開左in了
因為in 太多野要講
班仔間學校喺中四下學期先開始教
所以會慢少少
Integration我會俾佢哋探索多啲
integration呢啲講數感嘅嘢,講太多都無用
都唔係架

有好多硬件野早d 滲比佢地仲好
有啲咩硬件嘢?
舉個例好嘛
當然integration d rules 啦
sub
by part
trigo sub
我自己會教埋
t formula 既

教完之後就同佢做大量past paper
做到佢地一望到就知點做
其實講起比分

我之前聽我呀蛇講
如果改到滿分其實一定係比人抽出黎睇
有可能真心驚煩, 特登扣你1, 2分

記得我有個師兄AL chem 爆分
佢最後張cert 係有粒星
可能成班marking開幾次會都真係搵唔到扣邊
姐係一定要晝圖prove..
你鍾意用Taylor series加少少analysis咁證都得嘅
DSE 2014 q19 8個坑dum波波個條
如果要3粒波唔adjacent,應該要點計?
你試下組織好啲條問題
咩為之唔adjacent
每粒波隔離個格都唔會有另一粒波,但可以放係同一格
咁要分開三個case

3條管,每條1粒
(8C3 - 2*5 - 5*4 -6)*3!

2條管
(8C2 - 7)*(2^3-2)

1條管

上面啲數係number of ways
3條管嗰個有啲亂,可能計錯都唔定
3條管嗰度可以改為
(8C3 - 7*6 +6)*3!
寫出嚟靚啲
(8+7C2x2x3+6C3x6)/8^3

8姐係8個方法同1條落3粒 eg 111,222,...,888
7C2姐係2條有波既管比其他空管隔開唔痴住既方法,好似男仔唔可以一齊坐果個原理咁
2就係決定到底邊條管會有2粒
3就係到底第幾粒波係單獨,例如335,353定係533
6C3姐係3條波管比空管隔開,原理一樣
6就姐係3!,姐係3個波入果3條管既順序
8^3=所有可能性
Same 254
你個數管方法快少少
同你思維好似好唔同
計出來一樣不過我睇唔明你做咩
本身無諗住特登去解
計完就算

主要係計所有可能性,再減有管痴埋一齊嘅可能性
三條管用8C3 -7*6 +6會易明啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞