[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
正常會預學生答到一組ab
但實際有三組
唔係幾相信有學生答得齊
我一直以為discrminant=0 只可以係圓形直線個到用
thanks
圓形嗰課其實係玩返quadratic equations嘅所有嘢
計root, delta, sum and product of roots
又係喎,無發現到添
剩係覺得咁做個答案嘅uniqueness好似無咩保證
出卷條友真係走火入魔
但我覺得考評局都有可能會咁出
啲𡃁仔連個remainder都玩到卡哂關
點有可能會玩到quotient同divisor嗰邊
咁年年都有要幾分係預咗得最top嘅考生先做到嘅
差在考評局會想將呢幾分擺喺咩topic啫
都無乜理由係玩Polynomial
課程指引所限,呢類題目只會出現喺section A
自然就唔會係killer題

Btw今年應該又玩返3D
又係麻撚煩嘅題目
killer題只會出現喺Section B
一旦出現咗呢種先入為主嘅諗法就有機會被考評局陰到㗎啦
唉唔撚驚

Section A應該係得圓形方程嗰課可以出難少少
其他真係無乜玩嘢空間
其實concylic呢樣野係咪有機會係section B
好似咁多年都冇出現過既(連A好似都冇)
given 4點 concyclic 然後要利用啲property -> foundation
prove 4點 concyclic -> non-foundation
ce好似有,不過都係得幾年有出

有冇人識得解尼條?

利申:maths 得lv3
a題先諗左分母 咁一定諗組合先 即係NCR(如果諗排序都得但仲煩)
佢要係8個dep揀4個dep
在係個4個dep揀4個人
咁總括嚟講 即係16人(8個dep)揀4個
所以分母係16C4
而分子 你就要諗有幾多個組合
8個dep (你當abcdefgh) 揀4個 即係8C4
然後再每個dep都要二個人揀ㄧ個出嚟 即係2C1x2C1x2C1x2C1
所以總共有嘅組合係8C4x2C1x2C1x2C1
除埋分母就收工 出8/13

然後b題
M1
首先你要明佢個4個人係只會係最多4個dep抽出(即係個4個人最多嚟至a,b,c,d部門 但佢唔會嚟至a,b,c,d,e部門)
然後你就諗 4個人可以由幾多個dep組成
你會發現係2個部門(2個要2個) 3個部門(一個要兩個 兩個都要一個) 4個部門(4個都要一個)
即係話以上嘅組合就係你抽4個人嘅全部組合
咁題目問你最多3個dep嘅prob 即係要上面2個dep同3個dep而唔要4個dep嘅prob
所以你只要1-(8/13) (a題個答案
出5/13

M2
你要好似上面咁數曬啲組合
因為都係16個要4個(你隨機要4個一定係係個16個人揀 所以分母冇變
然後睇返題目 佢話要最多3個different dep
咁佢話諗0-3個dep啦 每組又係2個 人
0個dep同1個dep 你抽0個人同2個人 可以唔洗諗
所以我地諗兩個dep同三個dep就得
兩個dep嘅情況 8個dep要2個 咁你要4個人
咁個兩個dep嘅2個人都係要齊
所以係 8C2x2C2x2C2
而三個dep嘅case
8個dep要3個 8C3
即係要其中一個dep要2個人 其他兩個dep要一個就得 2C2x2C1x2C1
你要決定你抽三個dep邊個係'要二個'
例如 可以係 a部門要兩個人都要 bc部門 要一個人
或都 ac部門 要一個人 b部門要兩個人1
所以你要乘多個3C1
最後兩個case嘅組合加埋
8C2x2C2x2C2+8C3x2C1x2C1x2C1x3C1
除分母出5/13
好似好1999
希望我唔會誤人子弟
NCR以外仲可以再簡單d
16x14x12x10/(16x15x14x13)

part b.
最少come from 2 different group
最多from 4 different group
所以p(at most from 3 different group)=1-p(from 4 different group)

呢條係咪ce/dse
好熟口面
2012dse
我唔鍾意用分數乘 除左2014個題
唔應哂巴打,明哂
今朝無人收掛號
又要等多兩日先見到個分
其實點樣練先可以有效率d
a=3, b=7
a=-3, b=-5
a=-0.5, b=0

??
啱呀
你唔講都唔覺有三pair

我諗就算題目講明有三pair都應該唔多人諗到點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞