[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
又新一年
首先祝大家開學順順利利
溫書溫得特別入腦

少少我既背景
我只不過係一個每年都捐錢比考試局既人
年年都報Maths / M1, M2 (隔住考) / Chem
係除左舊年有事報左冇去考
考得既都拎曬5**
我絕對唔會話自己勁
只係希望可以 分享 到自己少少心得
希望你地都可以拎到自己滿意既考試成績

呢個post主要都係比個機會我
解答大家任何有關DSE 數學既問題, core 或M1 或M2 都歡迎
如果大家唔想係呢個post 問, 可以telegram 我 : https://t.me/gggary
或者facebook inbox 我亦可 (雖然冇update過, 但我一直都答緊問題)
https://www.facebook.com/dsechemathsbob/

除左精神上支持大家
如果你打算考數學的話
行動上都有拍左唔少 數學core MC技巧片段
channel link:
https://www.youtube.com/channel/UCBk_LlMNRhx_dSNCjNeNRCQ
數量的確暫時唔多
但真係希望好似我個名咁
醫 好大家個DSE

其實每年開post
都有好多同學仔問我問題
不論係升學問題(做過hku admission office
數學問題,化學問題,等等
我真係要多謝佢地既支持, 同信任我
雖然現實中唔識你地
但見到最後真係幫到你地
考到個滿意既分數,入到心儀既學科
我自己都好開心
真係好感激大家

最後
祝 2019 DSE 順順利利
好離地

btw lm 學野

大約係呢種做法?
頂原來係會考巴喺度玩嘢

我做完個y就寫inequality
思路一樣

再generalise啲
2011可以改為大過1嘅prime或者multiplication of distinct primes,即係類似6, 15, 10, 30之類
做法一樣
如果一早見到係你我就慳返啖氣
係嗰日有個學生問我
佢話喺同學問佢
十成係唔知邊啲補習佬喺度玩嘢拋窒班細路
將2011質因分解下先睇下點有冇用

如果無任何square factors,呢條式就唔會有答案
詳細可以望返上面巴打個解法
似非常入門嘅 number theory 多啲
明顯係
啲傻鳩教書真係亂咁嚟
好明顯

我第一下都覺得係no. theory黎
不過大學冇讀過
好似係pure track先有
正常數學系都會讀過少少number theory掛
實有得俾你揀,爭在你有無reg到
今年報M1定M2?
會考巴你騎劫咗杏林巴個 post
或者咁問
你本身expect個post嘅內容係啲乜
應該都係M2
但問題係科core 撞左
咁不如喺度分享下溫M2嘅方法啦
等呢個帖有啲內容
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞