[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
標準分,差 p排列同c組合都識但驚唔夠分
當然
本身唔洗t method 但我用左

呢本?

冇乜問題
正常, 有深有淺
做得過

唯一缺點就係佢根本就係一份past paper
改改數字又一條
不過M1其實都係咁
係冇新意既
忍唔住最後都係要問你
一口價,$9、$23、$41定$91
https://lihkg.com/thread/872613/page/1
因為等成年先得一次機會考
比錢更重要
90咪得
Ok~意思一樣😂👍🏻姐係第4個選擇
其實我見市面上基本core/m12嘅mock都係抄past paper改下數字咁
joint us對普通學生又太難

所以都無咩啱買心水
有無人做過pearson (longman)嘅mock
佢有d題目抄返上一版改完問法就當新題目
買一個版夠啦點會再買咁多個版
想中生埃毒係好有用
要應付dse根本唔使買坊間任何野

好似我上面咁講 咁去做past paper 已經夠有突

呢樣野我每日都要loop 10次
下次開post 整定個 frequently asked questions
你覺得係咁唔代表人哋覺得係咁
最少我認為past papers嘅數量未必夠俾悟性低嘅學生做
我都覺
同埋呢幾年太多新題型
你做熟一隻出年又轉完全唔同嘅玩法(特別係mc)
啲學生未必識得捉路
首先我諗唔會有人反對
歷屆公開考試題目 係最似 考生黎緊考既公開考試題目

我從最後個結果開始講起

完成到歷屆公開考試題目
難道 不等如 應付到公開考試?
我呢2句既意思係
如果你有能力
坐定定係度
一個人做
完成曬成份某年dse paper (完全指滿分)
甚至多年
難道我仲有藉口話你未夠資格 / 能力 拎5** ?
你事實上係當年就係5**

有人就話
唔夠,應該要做埋坊間練習
咁我會問
做呢d練習個目標係咩?
咪又係係公開考試入面
完全佢個份試卷
咪即係我上面個point

唔係喎
dse 年年題型都變
唔買出面野我好驚喎
問心個句
出面有邊本練習唔係跟住 past paper 去行
佢地仲要強調係 仿照某年既試題
結果
咪又只係一份改左數字
d問題調左次序既模擬試卷

我大膽敢講
我係買曬所有坊間書局買到既 所以模擬試題
唔同年份我都有
買完我係每條我都有做過
我對得住自己咁講

咁我唔買mock paper
我買d雜題得唔得

咁同你textbook 最後個d又有咩分別?

其實我由始至終
我都冇反對學生出去買練習做
我又唔係打手
佢地賺少左對我冇影響

我只想咁多位學生知道
你地個目標係咩

咪就係
完成到一份公開考試試卷
咁點知自己得唔得?
咪就係做多d歷屆公開考試試題

至於點樣行去個目標
只不過係每個人既個人喜好
👋🏻 可唔可以答下我
Why
Thanks
我會講每年5**嘅能力需求都有分別,部分課題喺pp嘅數量的確不足,尤其近年問法亦有變

對星星邊緣人:
簡單用2014年條發神經嘅combinatorics嚟講,喺缺乏combinatorics pp嘅情況下佢好大機會考得差
Maths and stat得極少,applied maths又太難
學生喺呢方面保障唔大

另一個值得關注嘅係四心問題
PP嘅長題同MC嘅數量都唔多

對成績唔好嘅人:
改個數字佢哋已經覺得係whole new world,悟性低唯有不停做,但好多根本做到記得答案(而唔係記得方法),呢個情況past papers就未必夠

對悟性高成績好嘅人:
是但啦,做唔做都5**
我好憎game theory
假設「人有智慧,會做理性選擇」呢樣已經fail到不行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞